Η Κουκουβάγια, Samuel Bjork – κριτική βιβλίου

Written by

Η Κουκουβάγια είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον Χόλγκερ Μουνκ και τη Μία Κρούγκερ, μετά τον Παγωμένο Άγγελο. Είναι γραμμένο από τον Νορβηγό συγγραφέα Samuel Bjork. Είναι το ψευδώνυμο του Νορβηγού μυθιστοριογράφου, θεατρικού συγγραφέα, εικαστικού και τραγουδοποιού Φρούντε Σάνερ Έιεν. Στο εντυπωσιακό βιογραφικό του διαβάζουμε πως είναι αυτοδίδακτος και αδιάφορος προς τα ΜΜΕ. Έχει εκδόσει 6 θεατρικά έργα, έχει βγάλει 6 μουσικά άλμπουμ και έκανε πολλές εκθέσεις σε γκαλερί.

Από το οπισθόφυλλο

Είναι Οκτώβριος. Ο χειμώνας έχει ήδη απλωθεί σαν γκρίζο παγωμένο πέπλο πάνω από την πόλη, πάνω από την ειδυλλιακή εξοχή – και πάνω από το γυμνό σώμα του δεκαεφτάχρονου κοριτσιού, που έχει δολοφονηθεί και έχει τοποθετηθεί ευλαβικά σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα και ένα λουλούδι στο στόμα, περιτριγυρισμένη από κεριά. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Χόλγκερ Μουνκ, και η ατίθαση, μελαγχολική συνεργάτιδά του, Μία Κρούγκερ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη φρίκη με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία – είναι έργο ενός παρανοϊκού εγκεφάλου.
Ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί. Άμεσα. Γιατί αλλιώς… θα το ξανακάνει.

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα από τις Σκανδιναβικές χώρες ανεβάζουν τον πήχη

Τα τελευταία χρόνια τα αστυνομικά μυθιστορήματα από τις Σκανδιναβικές χώρες έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη στο αντίστοιχο είδος. Οι φίλοι της λογοτεχνίας (και όχι απλά των αστυνομικών) στην Κουκουβάγια έρχονται σε επαφή με έναν εξαιρετικό συγγραφέα του Αστυνομικού Σκανδιναβικού noir. Πίσω από την ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο θίγονται ιδιαίτερα σημαντικά κοινωνικοπολιτικά θέματα που φωτογραφίζουν τη χώρα και τους κατοίκους της. Και στην Κουκουβάγια όπως και στον Παγωμένο Άγγελο ο αναγνώστης πίσω από μια θεαματική θρίλερ αστυνομική ιστορία έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μια εικόνα από την όψη της σύγχρονης κοινωνίας της Νορβηγίας αλλά και θεμάτων που απασχολούν σήμερα τους Σκανδιναβούς.

Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Χόλγκερ Μουνκ και η ικανότατη αλλά αυτοκτονική Μία Κρούγκερ. Συγκρατήστε αυτά τα δύο ονόματα.  Αστυνομικοί εξωτερικά σκληροτράχηλοι, ικανότατοι πάνω στο αντικείμενο τους.  Δυσλειτουργικοί και προβληματικοί ως προσωπικότητες.   Με τα δικά τους θέματα, να κινούνται σε ένα παράλληλο σύμπαν, δίνουν ένα δεύτερο σκοτεινό χρώμα στην υπόθεση. Και φυσικά σε ιντριγκάρουν να μάθεις περισσότερα για αυτούς  αλλά όχι απαραίτητα και να τους κάνεις παρέα. Αδιαμφισβήτητα αυτούς τους δύο ανθρώπους της διπλανής πόρτας προβλέπεται πως θα λατρέψουν οι θαυμαστές  του  Χάρι Χόλε του αντικομφορμιστή ήρωα του Νέσμπο.

Το θύμα ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι, που δολοφονήθηκε. Τοποθετημένη γυμνή πάνω σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα και ένα λουλούδι στο στόμα με μια σειρά από κεριά γύρω της!
Το τοπίο Νορβηγικό: καταχνιά, ζοφερό κλίμα, νύχτα. Τελετουργικός φόνος, ίντριγκα και μυστήριο για αποκρυπτογράφηση και τρελός (;)  δολοφόνος. Κατά συρροή πιθανόν, άρα όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, ειδικά αυτοί που φαίνονται εντελώς άσχετοι ή είναι ο δολοφόνος ή, αν είναι γυναίκες, το επόμενο θύμα.

Επιμύθιο: Ο Samuel Bjork, είναι ένας συγγραφέας με βιογραφικό που σε προδιαθέτει πως έχεις να κάνεις με έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη με διεισδυτική ματιά. Με προσωπικότητα και άποψη για τα πολιτιστικά δρώμενα και τα σύγχρονα θέματα που απασχολούν σήμερα τους Νορβηγούς. Η Κουκουβάγια είναι ένα βιβλίο με υπόθεση θρίλερ, σκοτεινή ατμόσφαιρα, ψυχολόγους, αλκοόλ, αγωνία, μυστήριο, ανατροπή. Δύσκολα θα το αφήσεις από τα χέρια σου. Αργά ή γρήγορα θα γίνει και ταινία, δεν υπάρχει περίπτωση Διάβαστο τώρα που έχεις την ευκαιρία.

Η Κουκουβάγια

ISBN: 978-960-605-052-7
Συγγραφέας: Samuel Bjork
Ξενόγλωσσος Τίτλος: Uglen (I am traveling alone 2)
Μεταφραστής: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη
Ημερομηνία 1η έκδοσης: 23/05/2016
Αριθμός σελίδων: 488
Format: Paperback
Μέγεθος:140 x 205
Χώρα προέλευσης: Νορβηγία
Εκδόσεις Διόπτρα

 

cityculture.gr / Η Κουκουβάγια, Samuel Bjork / βιβλία /  κριτική / Μαρία Τριανταφυλλάκη