Frida κι άλλο | Θέατρο κριτική της παράστασης

Written by

Στυλιζαρισμένη, διαδραστική, με ζωηρό ρυθμό στην αφήγησή της και με εκφραστικές εναλλαγές στην εικονοπλαστική της προσέγγιση η παράσταση με τον χαρακτηριστικό τίτλο, Frida κι άλλο, που παρακολουθήσαμε στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Ενταγμένη στο πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων η πρόταση των Fly Theatre, αναφέρεται στη ζωή, και το έργο της ζωγράφου Frida Kalho.

Το σκηνικό περιβάλλον, με εικαστική αύρα, λειτούργησε ως εσωτερικός και εξωτερικός χώρος, ενός δωματίου-σπιτιού, μιας αυλής, ενός δρόμου, μιας πόλης-χώρας και παράλληλα ως πλέγμα έκθεσης και ανάδειξης, με τον τρόπο των εικόνων, της ανήσυχης ζωής μιας ιδιαίτερης καλλιτεχνικής φύσης.

Με άσπρα βότσαλα ριγμένα περιμετρικά της σκηνής, με φύλλα, λουλούδια και φτερά που αιωρούνταν ανάλαφρα σαν ονειροπαγίδες από την οροφή και με τρία ταμπλώ-παραβάν ως φόντο, διαμορφώθηκε με τρόπο απλό το θεατρικό περιβάλλον της παράστασης.

Αυτό το κεντρικό ταμπλώ και μία πολυθρόνα αποτέλεσαν τον εσωτερικό πυρήνα, στη γενική εικόνα θέασης του φανταστικού τοπίου προβολών αναπαραστατικών και εξομολογητικών σκέψεων μιας γυναίκας στο χρονικό στίγμα της ζωής και της τέχνης της. Με τον ψευδαισθητικό και ρεαλιστικό εικονικό τρόπο της τεχνολογίας και με τη χρήση ελάχιστων αντικειμένων, δόθηκε συμπληρωματικά ο συμβολισμός της αναζήτησης της αλήθειας του προσώπου και ο λόγος της ζωγραφικής τέχνης στην πολύπλευρη ιδιαιτερότητά του.

Το πρόσωπο και η τέχνη του ενσαρκώθηκε ιδανικά και εύγλωττα από την ηθοποιό της παράστασης. Θερμή εκφραστικότητα, υφολογικές συναισθηματικές τροπές, επικοινωνιακή τεχνική, στο ρευστό τοπίο στο οποίο κινήθηκε ως έκθεμα της αναφορικής εικονοπλασίας της θεατρικής αφήγησης, ανέδειξε πολύπτυχα το ύφος και την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία της ζωγράφου.

Οι εσωτερικές σκέψεις αντήχησαν μελαγχολικά διεισδυτικές στην ουσία τους και δυναμικά πεισματικές στην αντίδρασή τους, αποκαλύπτοντας πτυχές της φύσης και του χαρακτήρα της ζωγραφικής, της ψυχοσύνθεσης και του ταμπεραμέντου μιας γυναίκας, μιας χώρας, μιας εποχής.

Παράλληλα αναδύθηκε ζωηρά και παραστατικά το οικογενειακό, το κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ως περίγυρος προσώπων και ενεργειακό πεδίο διαμόρφωσης του εύθραυστου σχήματος του ανθεκτικού τύπου της γυναίκας που υπήρξε η Frida Kalho. Τραγούδια, χοροί, εντυπώσεις από ταξίδια, αναμνήσεις, βιώματα, αναφορές σε γεγονότα, επιστρατεύθηκαν και ενσωματώθηκαν στην παράσταση, στην συγχρονισμένη συνομιλία των αφηγητών, προκειμένου να περιγραφεί αδρά ρεαλιστικά το προσωπείο και ο μύθος του, φωτισμένος θεατρικά με βιωματική φυσικότητα καλλιτεχνίας.

Frida κι άλλο – Συντελεστές

Κείμενο – Επεξεργασία: Κατερίνα Δαμβόγλου
Σκηνοθεσία: Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου – Robin Beer)
Δραματουργία: Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ερμίνα Αποστολάκη
Φως – Ήχος: Robin Beer
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου, ARTos & Θέαμα

Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου & Robin Beer

cityculture.gr / Frida κι άλλο / θέατρο κριτική Άγγελα Μάντζιου