Ο Καραγκιόζης Γραμματικός

Written by

Ο Καραγκιόζης Γραμματικός
Αλέκα Τσουκάτου

Στην ομάδα Σκιάς Όναρ πιστεύουν πως “η διατήρηση και η ανανέωση της παράδοσής μας είναι ένας αγώνας για τη διατήρηση και ανανέωση της ιδιαίτερης κουλτούρας μας. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να συμβάλλουν στην προώθηση, την προβολή και ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό”. Ανεβάζουν σειρά παραστάσεων στη Μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ. κάθε Σάββατο στις 18.00 με νέο έργο. Όναρ σημαίνει όνειρο μιας σκιάς. Η ομάδα με καραγκιοζοπαίχτη τον Δημήτρη Καρόγλου ιδρύθηκε το 2010 και έκτοτε δίνει παραστάσεις παραδοσιακού καραγκιόζη. Η παράσταση “Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι” είναι η αγαπημένη μας και θα επαναληφθεί στις 30/03! Τα μικρότερα παιδάκια θα αγαπήσουν νομίζω και τον “Καραγκιόζη στη Ζούγκλα” (13/04/19)!


Η υπόθεση του συγκεκριμένου έργου αφορά την πρόσληψη του καραγκιόζη ως γλωσσομαθή κι εγγράματο από τον Ταχήρ εφέντη. Ο καραγκιόζης-γραμματικός ετοιμάζει γράμματα-email για αυτούς που έρχονται στο σαράι και εδώ αρχίζουν τα αστεία: άλλα του λένε κι άλλα γράφει στον υπολογιστή! Μας άρεσε πολύ το αστείο της “βιντεοκλήσης” μέσα από το χωνί με τον Μπαρμπαγιώργο.


Γενικά η μορφή του καραγκιόζη συμβολίζει την ενεργητική ευφυία που φτάνει στην κουτοπονηριά αλλά και την ανάγκη της επιβίωσης! Η παιδαγωγική και ψυχολογική προσφορά του καραγκιόζη είναι πολύ γνωστή. Ήδη ο Δημήτρης Λουκάτος από το 1963 επισήμανε τη σχέση του ελληνικού θεάτρου σκιών με τη θεατρική και πατριωτική παιδεία του λαού. Το θέατρο σκιών επιτρέπει στο παιδί την ονειροπόληση (με την έννοια του γνωστού ψυχαναλυτή Bion) κι ευνοεί το σχηματισμό της σκέψης και των συμβόλων. Αποτελεί ένα ελληνικό ομαδικό τελετουργικό που βοηθά τα μικρά παιδιά να ενταχθούν στο συλλογικό μας ασυνείδητο.


Ο καραγκιοζοπαίχτης απευθύνται στα παιδιά και “χτίζει” μαζί τους μια άμεση κι αμφίδρομη σχέση. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά με φωνές, προτροπές, γέλια και χειρονομίες. Ο Δημήτρης Καρόγλου αλληλεπιδρά συνέχεια με τα παιδιά, προσαρμόζει την ιστορία στις απαντήσεις των μικρών θεατών!


Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του καταιγισμού της εικόνας μέσα από το διαδίκτυο έχει ακόμη νόημα να δουν τα παιδιά μας καραγκιόζη;
Θα έλεγα πως σίγουρα έχει νόημα αν το συνδυάσουμε και με την κατασκευή της αγαπημένης του φιγούρας και το “ανέβασμα παραστάσεων” μπροστά στην οικογένεια και τα φιλαράκια. Εμείς έχουμε κουκλοθέατρο και φιγούρες καραγκιόζη στο σπίτι και τα παιδιά δημιουργούν ιστορίες με σάτυρα, γέλιο και καταστάσεις που έχουν ζήσει, ακόμη κι αυτές που τους δημιούργησαν πολύ φόβο ή πολύ θυμό. Η ομάδα Σκιάς Όναρ προέτρεψε στο τέλος της παράστασης τα παιδιά να ανεβούν στο σανίδι και να παίξουν με τις φιγούρες του θεάτρου σκιών!

cityculture.gr/ O Καραγκιόζης Γραμματικός / Αλεξάνδρα Τσουκάτου 
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια- Μαμά