Atacama …ένας άλλος πλανήτης

Written by

Ένα από τα μέρη που επιβάλλεται να επισκεφτείς στη Χιλή είναι το βόρειο τμήμα της και συγκεκριμένα η έρημος Atacama. Προσοχή! Όταν λέμε έρημος μην περιμένετε να δείτε τη λεπτή άμμο με τις καμήλες, όχι, όχι, όχι! Σκεφθείτε το πιο πολύ σαν ένα σεληνιακό τοπίο με πέτρες, βουνά από αλάτι, κοφτερά βράχια, κρατήρες, ηφαίστεια και πολλά ακόμη έτοιμα να σε εκπλήξουν.

Το χωριό San Pedro

Το χωριό San Pedro, όπου μάλλον εκεί θα μείνετε, είναι ένα μικρό χωριό μέσα στην έρημο με χωματόδρομους αλλά πολύ χαριτωμένο και φυσικά γεμάτο με τουριστικά γραφεία! Οπότε μην αγχωθείτε να νοικιάσετε αμάξι και να χαθείτε στην έρημο! Μπορείτε κάλλιστα να διαλέξετε ένα τουριστικό γραφείο και να πάτε την εκδρομή σας. Προσοχή στην επιλογή γιατί πολλές φορές οι ξεναγοί δεν γνωρίζουν αγγλικά, πράγμα που δυσκολεύει την κατανόηση! Επίσης, θεωρούνε αυτονόητο ότι θα ξέρεις Ισπανικά, ίσως επειδή ο τουρισμός τους προέρχεται από ισπανόφωνες χώρες, και απογοητεύονται όταν τους λες ότι μιλάς αγγλικά. Αν και στα ελληνικά δείχνουν έναν ενθουσιασμό χωρίς βέβαια να βοηθάει την κατάστση αφού δεν γνωρίζουν.

Στο San Pedro όλα τα σπίτια είναι χαμηλά, χτισμένα από πηλό όπου ανάμεσα στον πηλό υπάρχουν γυάλινα μπουκάλια! Ο τρόπος κατασκευής τους βοηθάει να διατηρείται μια ισορροποιημένη θερμοκρασία εντός του σπιτιού διότι δεν υπάρχει θέρμανση ή κάτι που να βγάζει ζέστη- τουλάχιστον εκεί που μείναμε εμείς! Η αίσθηση που βγάζει το χωριό είναι πολύ όμορφη ιδίως μάλιστα αν έχεις κλείσει δωμάτια λίγο έξω από το κέντρο του χωριού όπου το βράδυ δεν έχει καθόλου φώτα και απλά έχεις όλα τα αστέρια του ουρανού και τον γαλαξία στο πιάτο σου! Λίγο τρομακτικό μα συνάμα και μαγικό!

Ο ουρανός στο πιάτο σου!

Η Atacama είναι το πιο άνυδρο μέρος του πλανήτη! Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι λάτρης της αστρονομίας επιβάλλεται να κάνεις μια βραδιά αστροπαρατήρησης αλλά κι αν δεν είσαι, πάλι επιβάλλεται να κάνεις και ίσως μετά γίνεις και λάτρης! Ο γαλαξίας φαίνεται ολοκάθαρα και όλοι οι αστερισμοί του νοτίου ημισφαιρίου ξεδιπλώνονται στα μάτια σου! Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία της γης, το Alma. Βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρα και δέχεται επισκέψεις για το κοινό τα Σαββατοκύριακα! Προσοχή! Για να το επισκεφθείτε θα πρέπει να έχετε κλείσει θέση μέσω του site μήνες πιο νωρίς γιατί, όπως φαντάζεστε, η ζήτηση είναι μεγάλη!

El Tatio Geysers – ένας άλλος πλανήτης!

Αυτό που επίσης δεν πρέπει να χάσεις είναι τα Geisers del Tatio! Μάλιστα, αν ξυπνησεις πιο νωρίς από τα κοκόρια και βρίσκεσαι εκεί κατά τις 4 τα ξημερώματα θα δεις το υπερθέαμα! Το καυτό νερό ξεπηδά από τη γη και και οι καπνοί γεμίζουν την ατμόσφαιρα! Η διαφορά θερμοκρασίας εκείνη την ώρα κάνει ακόμη πιο αισθητούς τους καπνούς και το νερό που αναβλύζει από τη γη δημιουργεί ένα σκηνικό βγαλμένο από άλλον πλανήτη. Προσοχή, παρόλο το καυτό νερό και τους ζεστούς καπνούς, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι -12°C και το νιώθεις -24°C! Γι’ αυτό ντυθείτε καλά, και βάλτε χοντρά παππούτσια και χοντρές κάλτσες! Επίσης, λόγω του μεγάλου υψόμετρου είναι πιθανό να έχετε μια μικρή δυσκολία στην αναπνοή αλλά μην τρομάζετε! Απλά παίρνετε ανάσες και κάνετε στάσεις αν νιώθετε ότι κουράζεστε!

Θερμές πηγές Puritama!

Εκεί θα συναντήσεις 8 γεωθερμικές φυσικές πισίνες μέσα σε ένα μαγευτικό φαράγγι! Μπορείς να κολυμπήσεις στο ζεστό νερό και να απολαύσεις τη φύση χαλαρώνοντας με το τοπίο στο οποίο είσαι μέρος του!
Valle de la Luna (Η κοιλάδα του φεγγαριού)

Όπως αποκαλύπτει και το όνομα της κοιλάδας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους θεωρείς ότι βρίσκεσαι στο φεγγάρι. Ο άνεμος και η διάβρωση του νερού εδώ και πολλά χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το αλάτι και η άμμος έχουν πάρει περίεργους σχηματισμούς που παραπέμπουν στην επιφάνεια του φεγγαριού. Το βραχώδες περιβάλλον και οι γιγαντιαιοι αμμόλοφοι σε ταξιδεύουν σε έναν άλλον πλανήτη. Γενικά, όμως, όλη η Atacama, θυμίζει έναν άλλον πλανήτη διαφορετικό της Γης, είστε έτοιμοι να τον ανακαλύψετε;

cityculture.gr/ γράφουν οι guagua, Αφροδίτη & Δημήτρης