Φαυστα του Μποστ | Ανοιχτό θέατρο του Δήμου Συκεών, Μάνος Κατράκης | κριτική παράστασης

Written by

Φαυστα του Μποστ | Ανοιχτό θέατρο του Δήμου Συκεών, Μάνος Κατράκης | κριτική παράστασης Άγγελα Μάντζιου

Την κωμωδία «Φαύστα» του Μποστ, παρακολουθήσαμε από το θεατρικό εργαστήρι Θέσπις, στο ανοιχτό θέατρο του Δήμου Συκεών.

Το ιδιότυπο έργο «Φαύστα», με δυνατά κωμικά στοιχεία στην πλοκή, στους χαρακτήρες, στις παρεκβάσεις των μπολιασμένων εξιστορήσεων στον κορμό της κεντρικής ιστορίας, αποτυπώνει καίρια τις συνθήκες ζωής περασμένων εποχών. Έργο λαϊκό και πρωτότυπο -και ως προς το γλωσσικό ιδίωμα του συγγραφέα- εντάσσει στη θεματολογία του πολλά κοινωνικά θέματα σχετικά με τις οικογενειακές σχέσεις, τα αγαθά και την ευτυχία, τον πλούτο, τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, τη φτώχεια, τη διασκέδαση, τους δικαστικούς αγώνες, τα ηρωικά πρόσωπα και την Ιστορία. Έργο κωμικών τρόπων-ηθών στην διαχρονία της ουσιαστικής παρατήρησης, με τη ματιά της λοξής καταγραφής της πραγματικότητας.

Σκηνοθετικά δόθηκε με ευφάνταστο τρόπο και με ελάχιστα μέσα, αξιοποιώντας τα πρόσωπα της ομάδας και συστήνοντας δημιουργικά και με φαντασία τις σκηνές δράσης του, ιδιαίτερου γλωσσικά, κωμικού έργου. Με τον πρόλογο της περίληψης ξεκίνησε η παράσταση με σκηνές προοικονομίας του τέλους- μιας γιορτής μαγειρέματος και συμποσίου που στήνεται και ξεστήνεται- και ολοκληρώθηκε με το εύδηλο σχήμα επανάληψης της αρχικής σκηνής, στο τέλος με τον επίλογο του έργου.

Η επιλογή των προσώπων ταίριαζε στις δυναμικές της θεατρικής ομάδας, δίνοντας ένα παραστατικό αποτέλεσμα χαρακτήρων και ερμηνειών γλαφυρό και σκερτσόζικο, που χειροκροτήθηκε θερμά από τους θεατές της παράστασης.

Οι ρόλοι αποδόθηκαν με φυσικότητα, ενδιαφέρουσα και στις τονισμένες αντιθέσεις της φυσιογνωμικής των προσώπων και τα καθαρευουσιάνικα λόγια ακούστηκαν απολαυστικά στις ομοιοκαταληκτικές τους στροφές, στους διαλόγους-απαγγελίες, στις διηγήσεις και αναδιηγήσεις.

Ο ρόλος της Φαύστας αποδόθηκε πολύ ζωηρά και με χαρακτηριστική θεατρικότητα στις εκφράσεις, την κίνηση και τις χειρονομίες από τον ηθοποιό που υποδύθηκε την κεντρική ηρωίδα του έργου, βγαλμένη από τις φυλλάδες λαϊκών διηγήσεων, τις εικόνες ζωγραφικής και τους τρόπους έκφρασης του λαού σε περασμένες δεκαετίες. Συμπληρωματικά πλαισιώθηκε με ευστοχία από τον υπόλοιπο θίασο σε κωμικές εικόνες συζυγικών και φιλικών συζητήσεων, σε στιγμιότυπα κοινωνικών επισκέψεων με σκοπό το συνοικέσιον, σε ρητορικούς αγώνες επιχειρημάτων, συμπεριφορές δυστροπιών και παράδοξης ιλαρότητας, αθροίζοντας ένα αποτέλεσμα ευχάριστο και ψυχαγωγικό.

ΦΑΥΣΤΑ του Μποστ
Θεατρικό εργαστήρι Θέσπις
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης
Σκηνικά-κοστούμια-Επιμέλεια κίνησης: Άννα-Μαρία Αγγελίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί: Γιώργος Κιουρτσίδης- Ανέστης Αμανατίδης
Παίρνουν μέρος: Ροδούλα Αθανασίου, Γιώργος Βαρθόπουλος, Ξένια Βασιλείου, Άννα Καραγιαννίδου, Εύα Πετρίδου,Θεοδώρα Πολυμέρη, Ρεγγίνα Ρεντίνα, Αντώνης Τσιγερίδης, Νίκος Φαλάγγας, Μαρία Φαρμάκη, Αθηνά Χρηστίδου. (από το πρόγραμμα της παράστασης).

cityportal.ghr | Φαυστα του Μποστ | Ανοιχτό θέατρο του Δήμου Συκεών, Μάνος Κατράκης | κριτική παράστασης Άγγελα Μάντζιου