Νεφέλες του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους | κριτική παράστασης

Written by

Νεφέλες του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους | κριτική παράστασης Άγγελα Μάντζιου

Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος και η έξοδος του θιάσου της κωμωδίας του Αριστοφάνη Νεφέλες, στη σκηνή του θεάτρου. Μετρώντας βήματα με ελαφρές αναπηδήσεις και αλλάζοντας ξαφνικά κατεύθυνση, οι ηθοποιοί της παράστασης, εισήλθαν και εξήλθαν στη σκηνή με χαριτωμένο διερευνητικό τρόπο, ως πλήθος μαθητών- οπαδών της σχολής του Σωκράτη. Η σκηνική εξέλιξη της δράσης με τα δομικά στοιχεία της κωμωδίας αναπτύχθηκε ως αγώνας κατανόησης-κατάκτησης της διδασκαλίας των σοφισμάτων.

Σκηνοθετικά παρουσιάστηκε με τρόπο ευφάνταστο ως συλλογικό άθλημα με λεπτό κριτικό χιούμορ και με κατάθεση των όπλων- συμβόλων του είδους της κωμωδίας, σε μια διακωμώδηση απόσεισης του βάρους της ευκολίας απόδοσης αλλά και της ελαφράδας αντιμετώπισης του προφανούς, αλλοτινών χρόνων. Στην πολυφωνία της παράστασης ακούστηκε ευχάριστα η ζωηρή μετάφραση και το αποτέλεσμα είχε μια νεανική φρεσκάδα και μια μοντέρνα ραφή στο κλασσικό σχήμα των δραματικών αγώνων των ποιητών της κωμωδίας.

Το σκηνικό της παράστασης, ένας ψηλός κύβος- κιβωτός γνώσης ή καμπίνα μάθησης, άνοιγε σε παράθυρα διαφόρων μεγεθών σαν οδοδείκτες προοπτικής προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Η κυψέλη της σχολής του Σωκράτη ήταν το καταφύγιο του πατρός και του υιού της ιστορίας, προκειμένου να κατακτήσουν την γνώση και την τεχνική της εξαπάτησης και της διαστρέβλωσης της αλήθειας για προσωπικό όφελος, με σκοπό να αποφευχθούν διαδικασίες πληρωμής χρεών και δικαστικές αντιπαραθέσεις. Με αυτή την αφορμή ο ποιητής, σχολίασε κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα, συστήματα γνώσης και αισθητικής, κανόνες συμπεριφοράς, ηθικά διλήμματα, μέσα έκφρασης και ρητορικές δυστροπίες, καθώς και άλλα θρησκευτικά και πολιτισμικά θέματα, σε μια έκθεση διαχρονικής τροπολογίας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης αξιοποίησε την μικρή ομάδα των ηθοποιών, σε ένα λειτουργικό σχήμα χορού και πρωταγωνιστών, δίνοντας ένα αποτέλεσμα καλλιτεχνικής και εκλεπτυσμένης σάτιρας στη σκηνή του θεάτρου και σε άμεση αναφορά της θεωρίας και της πράξης της υποκριτικής τέχνης. Η διακωμώδηση συμπεριέλαβε πολλές πτυχές της σύγχρονης συμπεριφοράς στους προαναφερθέντες άξονες και η τελική εντύπωση ήταν ευχάριστη, με εμβόλιμες διδακτικές πινελιές υπενθύμισης λαθών που μας έφεραν εδώ στο θεατρικό αγώνισμα με το ζητούμενο κέρδος, όχι απαραίτητα υλικό.

Οι μαθητές με το εμμονικό- ομοιόμορφο και αποδοκιμαστικό στυλ των μαθητευόμενων \ μάγων του μυθιστορήματος Χάρι Πότερ, οι καλλίφωνες Νεφέλες με τα ιδιαίτερα ενδυματολογικά σχήματα, ο δάσκαλος Σωκράτης με το κύρος της διαλεκτικής υπεροχής, ο δίκαιος και άδικος Λόγος με την αρμόζουσα περιβολή της υπερβολής και την οξύτητα της αντιπαράθεσης στον αγώνα των λόγων, ο φτωχός χωριάτης πατέρας και ο γιος στη μοντέρνα εποχή του και στην σύγκρουση των γενεών, υπήρξαν πετυχημένες μορφές αισθητικά.

Εκφραστικά αποδείχθηκαν ικανοί παίκτες και ενώπιον του ποιητή τους επί σκηνής, στο σχήμα του θεάτρου που επινόησε ο σκηνοθέτης. Και έτσι …αι Νεφέλαι! Της παράστασης, ακούμπησαν στο απτό σχήμα της αιθέριας προσδοκίας που αντανακλά στον υποσυνείδητο καθρέφτη το αρχαίο ίχνος. Και αυτήν την μαγνητική έλξη της συμμετοχικής εμπλοκής στο δρώμενο, χειροκρότησαν οι θεατές της παράστασης στο θέατρο Δάσους, στην καλοκαιρινή γιορτή του 5ου φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ.

ΝΕΦΕΛΕΣ
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Ηθοποιοί
Στρεψιάδης: Γιώργος Γάλλος
Σωκράτης: Νίκος Καραθάνος
Ποιητής: Χρήστος Λούλης
Δίκαιος Λόγος: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Άδικος Λόγος: Θεοδώρα Τζήμου
Φειδιππίδης: Αινείας Τσαμάτης
Μαθητές: Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος
Δανειστής: Γιάννης Κλίνης
Κορυφαίες: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου
Χορός (με αλφαβητική σειρά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη,Ευδοξια Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης
Εξαρχέας, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή,
Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου.

πηγη cityportal.gr/ Νεφέλες του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους | κριτική παράστασης Άγγελα Μάντζιου