Το αθάνατο και διαχρονικό βιβλίο “Όσα παίρνει ο άνεμος”

Written by

Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος, είναι το βιβλίο της καρδιάς μου. Λίγα βιβλία έχω ξεχωρίσει τόσο πολύ όσο αυτό το δίτομο αριστούργημα της Μάργκαρετ Μίτσελ το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1936 και αποτέλεσε την αφορμή για τη γέννηση της ίδιας της κλασικής ταινίας.

Το Όσα Παίρνει ο άνεμος είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψε σε όλη της τη ζωή η Μάργκαρετ Μίτσελ, η οποία σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 49 ετών σε τροχαίο δυστύχημα. Επίκεντρο του βιβλίου είναι η ζωή της πρωταγωνίστριας Σκάρλετ Ο’ Χάρα και οι προσωπικές της σχέσεις μέσα στην ταραγμένη περίοδο του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου. Η Μίτσελ κατηγορήθηκε για το γεγονός ότι σε ένα βιβλίο που άπτεται σε ένα τόσο σοβαρό ιστορικό γεγονός, συμπεριέλαβε μία ρομαντική ιστορία, ενώ έγραψε στην αρχή το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου το οποίο αφορά τον οριστικό χωρισμό του Ρετ και της Σκάρλετ, το οποίο και διόρθωσε σχεδόν εβδομήντα φορές! Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος, θεωρείται το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο μετά τη Βίβλο και ένα βιβλίο που έχει επηρεάσει όσο λίγα τη ζωή των Αμερικανών.

Vivien Leigh – Scarlet O’ Hara, Leslie Howard – Ashley Wilks, Olivia de Havilland – Melanie Hamilton

Η Σκάρλετ Ο’ Χάρα είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Άσλεϊ Γουίλκς και ενημερώνεται ότι εκείνος θα παντρευτεί την ξαδέλφη του, Μέλανι Χάμιλτον. Αποφασισμένη να τον διεκδικήσει, του ανακοινώνει πως είναι ερωτευμένη μαζί του, δίχως να έχει αντιληφθεί πως τη συζήτηση κρυφακούει ο Ρετ Μπάτλερ, ένας πλούσιος καλεσμένος με άσχημη φήμη. Εκείνος κάνει την εμφάνισή του μόλις ο ΆσλεΪ αποχωρήσει, κάνοντας έξαλλη τη Σκάρλετ. Από εκείνη τη στιγμή, ο Ρετ τη διεκδικεί και είναι το μόνο πρόσωπο που κολακεύεται από τον αλαζονικό χαρακτήρα της αλλά και το πείσμα της.

Clark Gable – Rhett Butler,
Vivien Leigh – Scarlet O’ Hara

Η ζωή της Σκάρλετ εμπεριέχει πολλές και δύσκολες στιγμές: αποχωρίζεται τον εφηβικό της πλατωνικό έρωτα με τον οποίο είχε εμμονή, χηρεύει δύο φορές (!!!), ορφανεύει και από τους δύο γονείς, αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία την αναγκάζουν να διαπράξει ακόμα και φόνο, ενώ το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιγράφει τη σχέση της ίδιας με τον Ρετ Μπάτλερ. Εκείνη τον παντρεύεται δηλώνοντάς του εξαρχής πως θα είναι πάντα ερωτευμένη με τον Άσλεϊ και μη σταματώντας να διεκδικεί τον ίδιο. Αποκτάει μαζί του μία κόρη, ενώ οι φήμες που οργίαζαν για εξωσυζυγική σχέση της ίδιας με τον ΆσλεΪ όπως και η απόφαση της ίδιας να διακόψει τις συζυγικές της σχέσεις με τον Ρετ, κάνουν τον ίδιο έξαλλο. Η σχέση τους είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, ενώ αμφιλεγόμενη είναι και η περίφημη σκηνή στις σκάλες, καθώς δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα σαφές αν ο Ρετ τη βίασε ή έκαναν έρωτα συναινετικά.

Η ίδια μένει έγκυος και ενώ ανακαλύπτει πως ο τελικά ο Ρετ της λείπει, μετά την επιστροφή του ταξιδιού του από το Λονδίνο, αποβάλλει καθώς εκείνος κρατάει σκληρή και εχθρική στάση ενώ αφήνει υπονοούμενα πως το παιδί μπορεί να μην είναι δικό του.


Vivien Leigh – Scarlet O’ Hara, Clark Gable – Rhett Butler

Η σχέση του ζευγαριού διαλύεται, καθώς η κόρη τους Μπόνυ σκοτώνεται και η Σκάρλετ κατηγορεί τον Ρετ με εκείνον να βυθίζεται στην κατάθλιψη και το αλκοόλ.

Το τελειωτικό χτύπημα για τη Σκάρλετ έρχεται όταν η αγαπημένη της φίλη και μόνιμη υποστηρίκτριά της καθώς και σύζυγος του Άσλεϊ και κρυφή αντίζηλος, Μέλανι, αποβάλλει και βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου. Η Μέλανι βοηθάει τη Σκάρλετ να αντιληφθεί πως αγαπούσε πραγματικά το Ρετ με εκείνη να τρέχει μέσα στο σπίτι και μέσα στην ομίχλη για να του το ομολογήσει. Ο Ρετ όμως είναι έτοιμος να την εγκαταλείψει, καθώς δηλώνει πως δεν υπάρχει πια τίποτα κοινό ανάμεσα στους δυο τους. Η σπουδαιότερη χυλόπιτα στην ιστορία της ερωτικής λογοτεχνίας εκφράζεται από το στόμα του Ρετ Μπάτλερ με την αθάνατη φράση ‘’Ειλικρινά, αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα’’.

Η Σκάρλετ μένει μόνη στις σκάλες, αναλογιζόμενη τα λάθη της. Όμως, αποφασίζει να μην παραδώσει τα όπλα, να επιστρέψει στην Τάρα και να φέρει πίσω τον Ρετ, αναφωνώντας  την αθάνατη φράση <<Αύριο είναι μία καινούργια μέρα>>.

Clark Gable – Rhett Butler,
Vivien Leigh – Scarlet O’ Hara

Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος είναι η σπουδαιότερη ερωτική ιστορία όλων των εποχών, μία υμνολογία στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, μία δικαίωση για τον έρωτα που δεν αναγνωρίστηκε και δεν εκτιμήθηκε μέχρι να αποχωρήσει για πάντα. Είναι ένα βιβλίο ύμνος στον άνθρωπο, στη δίψα για ζωή και στην ανάγκη για τη θέαση μίας καλύτερης ημέρας, ενός καλύτερου αύριο.

το τρέϊλερ της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=8mM8iNarcRc

cityculture.gr/γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη