Κορονοϊός 2019-nCoV: Πρόληψη, συμπτώματα, μετάδοση

Written by

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV).

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

koronoios

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Πυρετό
  • Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

  • Πνευμονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Πέντε μέρες διαρκεί η ασυμπτωματική φάση της νόσου

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσής τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

CORONAVIRUS SYMPTOMS

ΠΟΥ: Απαντήσεις σε βασικές Ερωτήσεις για τον Κορωναϊό

Μετάδοση

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί. Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

koronoios3

Προστασία

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
  • Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  • Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
  • Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoVμπορεί να είναι μία από αυτές.
  • Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
koronoios2

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV.

Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

  • Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ
  • Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής

  • επιλογή του σωστού μεγέθους
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
  • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
  • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
  • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
  • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
  • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
  • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη
koronoios44

Οδηγίες για όσους ίσως έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής επιβάλλει η ταχέως εξελισσόμενη επιδημία του κορωναϊού Covid-19.

«Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι», τονίζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα συνιστούν προσοχή και δίνουν οδηγίες για απομόνωση ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας).

Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης Covid-19 ορίζεται άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα και είχε ή ενδέχεται να είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα λοίμωξης Covid-19.

Οδηγίες

Οι πολίτες που ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.

Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες.

koronaios

Οδηγίες προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες από τη ΓΓΠΠ

Οδηγίες προστασίας των ευπαθών ομάδων από τον κορωναϊό εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας που διενεργεί. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΓΓΠΠ με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας».

Όπως ανακοινώθηκε, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από τον COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

bigstock Coronavirus prevention medical 353725838

Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνουν οι ευπαθείς ομάδες

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία COVID-19, Σωτήρης Tσιόδρας, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα προστασίας, ενώ ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε το ποια άτομα εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες. 

Αναλυτικά:

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα σε: ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

coronavirus 1

Οι κυριότερες έως τώρα προσπάθειες και υπό δοκιμή θεραπείες

Η αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού μέχρι σήμερα παραμένει εστιασμένη στα συμπτώματα και είναι υποστηρικτική. Όμως περισσότερες από 70 φαρμακευτικές ουσίες και συνδυασμοί τους βρίσκονται ήδη υπό κλινική έρευνα και σταδιακά θα γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα τους.

Οι σημαντικότερες μέχρι σήμερα εξελίξεις, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοψίζονται ως εξής:

Αναστολείς ιικού πολλαπλασιασμού

Το ενδοφλέβιο αντι-ιικό ρεμδεσιβίρη είναι ευρέος φάσματος και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών που έχουν γενετικό υλικό RNA, όπως είναι ο κοροναϊός. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει διπλά τυφλή κλινική μελέτη, ώστε να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Εμβόλια

Η βασική στρατηγική εμβολιασμού έγκειται στην έγχυση ιικών αντιγόνων στον οργανισμό, ώστε να ενεργοποιηθεί η ανοσιακή απόκριση και ακολούθως η ανοσιακή μνήμη. Σχετικές κλινικές μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο θεωρείται απίθανο να υπάρχει εμβόλιο διαθέσιμο για το ευρύ κοινό πριν την πάροδο ενός έως δύο ετών. Μια άλλη προσέγγιση είναι η έγχυση κατακερματισμένου γενετικού υλικού του ιού στον οργανισμό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς μεταγραφής και μετάφρασης στα κύτταρα του ξενιστή, ώστε να παράγει τις ιικές πρωτείνες. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή θα αναγνωρίσει τις ξένες ιικές πρωτείνες και έτσι θα εκλυθεί ανοσιακή απάντηση και ακολούθως ανοσιακή μνήμη. Αναμένεται ότι σχετικές κλινικές μελέτες θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Πλάσμα από επιζώντες

Οι ασθενείς που έχουν ιαθεί, διαθέτουν στη κυκλοφορία του αίματος τους ειδικά αντισώματα έναντι των αντιγόνων του κοροναϊού. Θεωρείται, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι από 30.000 ιαθέντες μέχρι σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή αντισωμάτων για βαρέως πάσχοντες.

Αντιρετροϊκά φάρμακα

Ο νέος κοροναϊός έχει γενετικό υλικό το RNA, όπως και ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Επομένως, έχει ξεκινήσει η κλινική δοκιμή εμπορικά διαθέσιμων φαρμάκων όπως ο συνδυασμός λοπιναβίρης και ριτοναβίρης και ο συνδυασμός εμτρισιταβίνης και τενοφοβίρης.

Ανθελονοσιακά φάρμακα

Το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα κλινικής μελέτης στην Κίνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bioscience Trends. Η φωσφορική χλωροκίνη μείωσε τη διάρκεια της λοίμωξης, μείωσε τις ημέρες της ιαιμίας, βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία και βελτίωσε την έκβαση της πνευμονίας σε σχέση με το εικονικό φάρμακο σε δείγμα 100 ασθενών. Ο διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας και η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι αισιόδοξη για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες της χλωροκίνης. Σημαντικό είναι επίσης ότι η χλωροκίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο και άμεσα διαθέσιμο σε όλες τις χώρες του κόσμου.

koronoios10

Πώς πραγματοποιείται ο διαχωρισμός των κρουσμάτων από τις Υγειονομικές Αρχές

Ο ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τις οδηγίες του WHO και του ECDC και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κοροναϊό 2019 – nCoV όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ.

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, φαρυγγαλγία, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων: 

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από 2019-nCoV ή
  • Ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από 2019- nCoV στην κοινότητα2 ή
  • Εργασία ή επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από 2019-nCoV

Πιθανό κρούσμα

Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV:

  • Αδιευκρίνιστο, ή
  • Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV
  • Επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

  • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV
  • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV
  • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)
koronoios4

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον ιό;

Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης.

Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019–nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

fever 6

Τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους μεγάλους να νοσήσουν, αλλά όχι βαριά

Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό με τους ενήλικες να μολυνθούν από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες.

 Η νέα μελέτη, μία από τις πιο λεπτομερείς που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την εξάπλωση του ιού, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από την Κίνα, φωτίζει περισσότερο το ρόλο των παιδιών στη νέα επιδημία και στη μετάδοση του ιού.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Όμως έως τώρα δεν ήταν σαφές αν τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα το νέο κοροναϊό ή αν ο οργανισμός τους καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη.

«Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, σύμφωνα με το “Nature”, ο οποίος ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης μαζί με Κινέζους επιδημιολόγους. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.Η μοναδικότητα της νέας έρευνας έγκειται στο ότι δεν εστίασε μόνο σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά επίσης σε μεγάλους αριθμούς κοντινών επαφών των ασθενών, από τους οποίους κάποιοι είχαν κολλήσει και αυτοί, ενώ άλλοι όχι. Οι Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες παρακολούθησαν 391 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη Covid-19, καθώς και 1.286 στενές επαφές τους με βάση την αντίστοιχη ιχνηλάτηση.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό, έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν και αυτά, όσο έχουν και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι. Από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκαν στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει κολλήσει τον κοροναϊό και συνεπώς έχουν έλθει σε στενή επαφή μαζί του, έχουν περίπου έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν και αυτοί, σε σύγκριση με όσους είχαν επαφή με τον ασθενή, αλλά δεν συμβίωναν μαζί του.

«Είναι πιθανότατα η πρώτη σαφής ένδειξη ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενηλίκους στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Μπεν Κάουλινγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος αναρωτήθηκε κατά πόσο το γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μαζικά κρούσματα στα σχολεία μπορεί να οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα των παιδιών είναι απλώς ήπια.

Ερωτηματικό, σύμφωνα με τον δρα Λέσλερ, παραμένει αν τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικά στην αλυσίδα μετάδοσης του νέου ιού, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, στην περίπτωση της οποίας τα παιδιά συχνά αναπτύσσουν συμπτώματα, αλλά και βοηθάνε στη μετάδοσή της σε άλλους ανθρώπους. «Αυτό είναι ένα από τα τελευταία κρίσιμα σήμερα ανοιχτά ερωτήματα και προσπαθούμε να δώσουμε μια απάντηση. Έχω ένα επτάμηνο και ένα εξάχρονο παιδί και δεν μπορώ να φανταστώ ότι, αν έχουν τον ιό, δεν θα τον μεταδώσουν σε κάποιον», ανέφερε ο Αμερικανός επιδημιολόγος.

Το όλο ζήτημα έχει γενικότερες επιπτώσεις στις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ άλλων με μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων. «Η νέα μελέτη παρέχει μια ένδειξη-κλειδί που υποστηρίζει το κλείσιμο των σχολείων ως αποτελεσματική παρέμβαση», δήλωσε η επιδημιολόγος Κέιτλιν Ρίβερς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Εάν ταξιδεύετε…

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

 Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

  • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
  • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

koronoios6

Η εξάπλωση σε real time map

Ένα διαδραστικό χάρτη -σχεδόν real time- με την εξάπλωση του Covid-19 δημιούργησε το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University (JHU), με σκοπό να προσφέρει μία όσο το δυνατόν πιο έγκυρη και ολοκληρωμένη εικόνα με την πορεία εξάπλωσής του.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη,

*Με πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

ΠΟΥ: Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τον Κορωναϊό

πηγή: onmed.gr