Όρνιθες, Θέατρο Δάσους – KΘΒΕ, κριτική παράστασης

Written by

Με  τα πολύχρωμα φτερά και τις περίτεχνες μάσκες κατατέθηκε το σχέδιο πτήσης,  στον αγώνα της παράστασης των Ορνίθων του ΚθβΕ, στο θέατρο Δάσους, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Δάσους

Το απογευματινό αεράκι δρόσισε την καλοκαιρινή  ζέστη και μόλις σκοτείνιασε αχνά φάνηκε στον ορίζοντα, στα δυτικά, η λεπτή νυχιά του φεγγαριού κομψοτέχνημα καλλιγραφίας.

Στην αριθμολογία των καιρών και η αρίθμηση των θέσεων – προς διευθέτηση της  απόστασης- έδωσε στην ομάδα των θεατών ζωηρή  κινητικότητα αναζήτησης. Ύστερα ακούστηκαν οι πρώτοι ήχοι, το πλήθος ησύχασε και η παράσταση άρχισε το ταξίδι της στην ουτοπία της Νεφελοκοκκυγίας με φτερά πουλιών.

Το σκηνικό της δράσης, διάδρομοι από τον ουρανό στη γη, υπόγειες κρύπτες-φωλιές και ένα δέντρο με γυμνά κλαδιά, ήταν το στατικό πεδίο που υποδέχτηκε τους πρωταγωνιστές της κωμωδίας.

Σκηνοθετικά η παράσταση αφέθηκε σε έναν απόηχο επηρεασμού από παρατηρήσεις προτύπων, στο σχήμα σύγκλισης-απόκλισης κεντρομόλων και φυγόκεντρων δυνάμεων.

Το είδος  ως αγώνας πειθούς- με τα υλικά της ρητορικής των σοφιστών, των φιλοσόφων, των ποιητών, ιχνηλατώντας τα τερτίπια της πολιτικής και την αντίδραση του λαού- ανακινεί την πρόκληση ευφρόσυνου  γέλιου.

Οι σκηνές της δράσης προκάλεσαν σε κάποια σημεία την  αναμενόμενη αντίδραση γέλιου διακωμωδώντας -και  αυτοσχεδιαστικά- κινήσεις, λόγια και εκφράσεις γύρω από   μηχανισμούς της πολιτικής, της δυναμικής των ενστίκτων, της τρέχουσας επικαιρότητας.  Τα  λόγια ακούστηκαν στον διφορούμενο επιτονισμό κριτικών παρατηρήσεων στις  συμπυκνωμένες τους φράσεις και με αυτοσαρκαστική παιγνιώδη διάθεση.

Υποκριτικά υπήρχαν εκφραστικές διακυμάνσεις και το αποτέλεσμα της σύνθεσης είχε την πολυμορφία αντιπαραβολής πλαστικών και δύσκαμπτων τροπολογιών, ενδιαφέρουσα αντίθεση  σε κάποια  σημεία.

Τα κοστούμια του χορού με τα χρωματισμένα φτερά και οι ιδιαίτερες μάσκες, έδωσαν εικαστική αύρα στην παράσταση. Οι  φωτισμοί ενίσχυσαν, στις ρωγμές τους, το αισθητικό-ονειρώδικο αποτέλεσμα της κίνησης, στην  διεργασία αντιπαράθεσης του φυσικού-κοινωνικού-ιδεατού κόσμου, πουλιών -ανθρώπων- θεών.

Οι φωνές ακούστηκαν ευχάριστα στα κελαηδίσματα, τις κραυγές  και τα κρωξίματα,  πιο καθαρά κάποιες φορές από ό,τι  τα λόγια των ηθοποιών  στις ομαδικές κυρίως  σκηνές. Η  μουσική ακολούθησε τα τεκταινόμενα,  συντονίζοντας ανήσυχα  βήματα στα ρυθμικά μέρη της.

Ο κύκλος της κωμωδίας, Όρνιθες, έκλεισε με την εικόνα του μοναχικού πουλιού στην σκηνή της έναρξης, στην  εξελικτέα προσδοκία  -αποκατάσταση  χαμένου χρόνου δοκιμών- της δυναμικής  συναισθηματικά πρόθεσης-διάθεσης.

ΌΡΝΙΘΕΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κοστούμια: Δέσποινα Ντάνη
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Κίνηση μάσκας: Σίμος Κακάλας
Βοηθός σκηνοθέτης: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης
Βοηθοί σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία, Κέλλυ Εφραιμίδου
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Μαριλύ Βεντούρη

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός), Λίλα Βλαχοπούλου (Υπηρέτης του Έποπα), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας, Πουλί από το Παρελθόν), Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Στεφανία Ζώρα (Β΄ Αγγελιοφόρος), Ήριννα Κεραμίδα (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας), Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας), Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας, Πουλί Δερβίσης), Τατιάνα Μελίδου (Ψευδομάρτυρας, Βασιλεία), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίρις), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Θανάσης Ρέστας (Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών), Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης), Περικλής Σιούντας (Συνταγματολόγος, Ψευδομάρτυρας), Κατερίνα Σισίννι (Αγγελιοφόρος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ιερέας), Χρήστος Στέργιογλου (Έποπας), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής), Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος), Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος)Χορός των πουλιών: Ελευθερία Αγγελίτσα, Λίλα Βλαχοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δημήτρης Διακοσάββας, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Στεφανία Ζώρα, Ήριννα Κεραμίδα, Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Κολοβός, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάρα Μαλγαρινού, Τατιάνα Μελίδου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Γιάννης Σαμψαλάκης, Περικλής Σιούντας, Κατερίνα Σισίννι, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιώβη Φραγκάτου