Jollibee, η απάντηση των Φιλιππινών στα Αμερικάνικα Mc Donald’s

Written by

Το fast food, τα ταχυφαγεία, όπως λέγονται στην Ελληνική, είναι μαγαζιά που προσφέρουν φθηνό και γρήγορο φαγητό. Μπορούμε να πούμε πως είναι ένας τρόπος διατροφής που έχει κυριαρχήσει στο  μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, έχει γίνει πια κουλτούρα και τρόπος ζωής. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ανήκουν σε νεαρές ηλικίες, καταναλώνουν αρκετά συχνά από ταχυφαγεία με την παραδοσιακή διατροφή να μη σταματά όμως να θεωρείται ως η πιο ενδεδειγμένη και να συστήνεται για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Πολλά από αυτά που μπορείς να βρεις σε ένα fast food είναι διάφορα είδη hamburger, αναψυκτικά, κοτομπουκιές, πρωινό, σαλάτες, επιδόρπια, πατάτες τηγανιτές, παγωτά και είδη γλυκών.

Η γενέτειρα των fast food δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την Αμερική, από την οποία προέρχονται σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες φαγητού που έχουν διαδοθεί στον κόσμο. Από τα Mc Donald’s, τα KFC, τη Domino’s, τα Starbucks,  τα Burger King, τα Dunkin. Μεγάλες αλυσίδες όπου έχουν αποκτήσει δημοφιλία σε όλο τον πλανήτη σχεδόν, ένεκα της παγκοσμιοποίησης.

Πιστεύεις πως αυτές είναι οι μοναδικές αλυσίδες εύκολου φαγητού στον κόσμου; Και όμως, μία χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει τη δική της απάντηση στην αυτοκρατορία του Mc Donald’s.

Αν κάποιος βρεθεί στις Φιλιππίνες, τότε δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί το δικό τους «εθνικό fast food» που φέρει την ονομασία Jollibee. Τα Jollibee είναι τα εθνικά εστιατόρια των Φιλιππινών και η απάντηση της χώρας στο Αμερικάνικο Mc Donalds.

Τα Jollibee είναι εταιρία fast food που δημιουργήθηκε το 1978 και αποτελεί το διασημότερο ταχυφαγείο στις Φιλιππίνες. Καθημερινά βρίθει από κόσμο και προσφέρει πολλές και εκλεκτές γεύσεις.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα του μενού είναι το τραγανό κοτόπουλο, η πίτα με τόνο (tuna pie), η διάσημη μακαρονάδα του Jollibee, hot dogs, ρύζι που μοιάζει με burger και halo-halo (παγωτό με διάφορες γεύσεις και συνοδευτικά, όπως καραμέλες και σιρόπι).

Τα Jollibee είναι το μαγαζί ορόσημο των Φιλιππινών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στη χώρα δεν υπάρχουν και ταχυφαγεία, όπως τα Mc Donald’s και το Burger King. Αλλά δεν μπορεί κανένα να ξεπεράσει το Jollibee στις Φιλιππίνες, παραμένει το δικό τους μοναδικό fast food..

Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τις γεύσεις του, έχει πιθανότητες, καθώς τα Jollibee έχουν αποκτήσει δημοφιλία και καταστήματά του βρίσκονται πλέον σε τουλάχιστον 15 χώρες του πλανήτη. Ανάμεσά τους οι Η.Π.Α, η Ταϊβάν, το Κουβέιτ, την Κίνα και άλλες πολλές.

Ορόσημο του μαγαζιού είναι το ομώνυμο τραγούδι και η μασκότ του καταστήματος η κόκκινη και ντυμένη μάγειρας μέλισσα που έχει εξελιχθεί σε πολιτιστικό σύμβολο στις Φιλιππίνες, ως απάντηση στον Ronald McDonald των Mc Donald’s.

Το τραγούδι: https://youtu.be/h2XbjhYixf4

Αν ποτέ βρεθείς στις Φιλιππίνες, αμαρτία να μην επισκεφτείς το εθνικό τους φαστφουντάδικο και να δοκιμάσεις τις υπέροχες γεύσεις του..

cityculture.gr/ γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη