Αφιέρωμα στους Hippo Theatre Group

Written by

 

Τη χρονιά που φεύγει το θέατρο για παιδιά στη Θεσσαλονίκη είχε την τύχη να συμπεριλάβει στους κόλπους του δύο εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις σωματικού θεάτρου. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι μια σύγχρονη οπτική πάνω στο θέατρο παράλληλα με μια σύγχρονη προσέγγιση του παιδικού κοινού, πέρα από κάθε διδακτισμό αλλά με γνώμονα το χιούμορ, την ψυχαγωγία και έναν ουσιαστικό παιδαγωγικό προσανατολισμό. Οι παραστάσεις αυτές δεν ήταν άλλες από την Φουτουρία και την Ωραία Κοιμωμένη² , της διεθνούς ομάδας Hippo Theatre Group. Ποιοι είναι όμως οι Hippο ;

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Οι δυο τους είναι απόφοιτοι του τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. , ενώ παράλληλα ασχολούνται, εκτός από το θέατρο, και με τη μουσική, τον κινηματογράφο και τη συγγραφή. Με την ομάδα Hippo δραστηριοποιούνται στο χώρο του ενήλικου και του παιδικού θεάτρου, αλλά και του εκπαιδευτικού δράματος. Έχουν ήδη έξι παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό τους (“Η Νάντια και το μαγικό Ραβδί” 2010 – “Καρμάντηλος” 2011 – “The Alter Zoo” 2012 – “Νιάρα” 2012, “Φουτουρία” 2013, “Η Ωραία Κοιμωμένη²” 2014), τρία θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους (“Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία”, 2011 – “Συναισθήματα”, 2012, “Η αλεπού και ο κάβουρας”, 2014) και δύο παραστάσεις για ενήλικες (“Chaos.gr”, 2013, “Lie! Lie! Lie! “, 2014).

Η ομάδα, έχει παρουσιάσει δουλειές της εντός και εκτός Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, εκτός από τα σχολεία της ελληνικής επικράτειας, έχει ταξιδέψει στις Η.Π.Α. παρουσιάζοντας παραστάσεις της σε ελληνικά σχολεία στις μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής και της ανατολικής ακτής (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες), στον Καναδά σε ελληνικά σχολεία του Τορόντο και του Μοντρεάλ, στη Μεγάλη Βρετανία και την Ουαλία, στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, ενώ επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης “Νιάρα” στο πανεπιστήμιο του YALE, CT, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας τον Απρίλη του 2013. Εκτός των παραστάσεων σε σχολεία, η ομάδα έχει παρουσιάσει παραστάσεις της για ενήλικες και παιδιά στην αγγλική γλώσσα σε θεατρικούς χώρους στο Λονδίνο και στη Νέας Υόρκη.

Την περίοδο αυτή η ομάδα ετοιμάζεται να επαναλάβει από 11 Ιανουαρίου την επιτυχημένη παράσταση Ωραία Κοιμωμένη² στο Studio Vis Motrix, με ηθοποιούς τον Γιώργο Σοφικίτη και την Βαλεντίνα Καντά, ενώ η Φουτουρία συνεχίζει να ταξιδεύει ανά την Ελλάδα σε σχολεία και φεστιβάλ.

Απ’ ότι όλα δείχνουν, το θέατρο για παιδιά μάλλον έχει μέλλον και μάλιστα ευοίωνο.