ΑΙΑΣ του ΣΟΦΟΚΛΗ στο θέατρο Αυλαία, κριτική παράστασης

Written by

Αίας, παράσταση ενός ηθοποιού και ενός εικαστικού. Παράσταση  αντιπαράθεσης ενός ηθοποιού με τα πρόσωπα και  τα προσωπεία της τραγωδίας, παράσταση συνομιλίας της ποίησης  με  την ζωγραφική.

Σε ταμπλώ φωτίστηκαν οι ασπρόμαυρες μορφές που πλαισίωσαν την μανιώδικη έκρηξη οργής του ήρωα του έπους και της Σοφόκλειας τραγωδίας.

Τα  πρόσωπα της τραγωδίας που πλαισίωσαν την μορφή του Αίαντα  αναδύθηκαν με εικαστικά χαρακτηριστικά των θραυσμάτων αγγείων  στον απόηχο του επικού κύκλου της Ιλιάδας και  των  ραψωδιών του Ομήρου και των τραγικών ποιητών.

Σκηνοθετικά χρωματίστηκε από την συνθήκη περάσματος στον ρόλο- από την ανθρώπινη στην  υποκριτική και  ηρωική  διάσταση- και  σμιλεύτηκε με  το παιχνίδισμα των φωτισμών που έδωσαν εναλλαγές στις όψεις των μορφών του ήρωα στη συνδιαλλαγή και αντιπαράθεση και με τα άλλα πρόσωπα της τραγωδίας καθώς και στην αντιπαράσταση με τα ζωγραφικά τους πορτραίτα.

Οι ηθοποιοί συστήθηκαν με τα ονόματά τους, εισάγοντας τους θεατές στην συνθήκη του θεατρικού προσωπείου.

Η συνομιλία των δύο συντελεστών -ζωγράφου και ηθοποιού- συνέστησε συνδυασμό του ορισμού παρομοίωσης του αρχαίου ποιητή Σιμωνίδη  για την ποίηση και την ζωγραφική. (Την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν, την δε ποίησιν ζωγραφίαν λαλούσαν).

Αυτό το σχήμα λειτούργησε δίνοντας αναπνοές  στην κίνηση εξέλιξης της ιστορίας από το ένα πρόσωπο στο άλλο, μετατοπίζοντας το φορτίο του ψυχικού σθένους του ήρωα Αίαντα. Η μοναχική εκτέλεση βημάτων, χειρονομιών, βλεμμάτων, λόγων και η παράλληλη απεικόνιση των μορφών την στιγμή της επιτέλεσης του έργου, έδωσε διαστάσεις κυκλικών παραλληλισμών στην θεατρική διαδικασία μετατοπίζοντας το βλέμμα.

Η μουσική συνόδευσε με ήσυχες διακυμάνσεις τα λόγια και τα βήματα του ηθοποιού, δίνοντας ήρεμο τέμπο και στην επιτέλεση της ζωγραφικής άσκησης.

Και ναι μπορεί η τραγωδία να επικεντρώθηκε σε άξονες  συμπυκνωμένης λιτότητας, ως παιχνίδι ρόλων και τύπων έκφρασης από τις όψεις που έχουμε συνηθίσει, αλλά τα νήματα στο υφάδι του ποιητικού λόγου  των τραγικών ποιητών και ο τρόπος της συμπλοκής τους στο αναπαραστατικό σχεδίασμα έδωσαν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Οι θεατές επευφήμησαν τους συντελεστές για το κατόρθωμα να υποδύεσαι την έξαψη οργής ενός ήρωα επικών  διαστάσεων ως φιγούρα σχεδίασης εικόνας και ρόλου, δίνοντας και την ανθρώπινη διάσταση την στιγμή που συντελείται το ηρωικό μένος στο κέντρο υπέρβασης  μιας αιχμής, ύβρις  στη βία των καιρών.  

Αίας του Σοφοκλή στο Θέατρο Αυλαία

Συντελεστές:
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης
Ζωγραφική: Απόστολος Χαντζαράς
Βοηθ. Σκηνοθέτη: Χρήστος Ρουμελιώτης, Τίτος Λίτινας
Σκηνική επιμέλεια – Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης