Αναλύοντας τις σχέσεις με τη βοήθεια του Gabriel Marcia Marquez

Written by

Αναλύοντας τις σχέσεις με τη βοήθεια του Gabriel Marcia Marquez.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι με τις ρήσεις τους μας βοηθούνε να βλέπουμε τα πράγματα με μία άλλη διάσταση. Συχνά απλουστεύουν με έναν εξαιρετικό τρόπο δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Προβλήματα που μπορεί να μας καθιστούν δυσλειτουργικούς ή να μας προκαλούν εκατοντάδες σκέψεις.. Ένας από αυτούς είναι ο Gabriel Marcia Marquez.

Μπορεί απλά να είσαι ένα άτομο σε όλο τον κόσμο, αλλά για κάποιον μπορεί να είσαι ο κόσμος όλος

Πόσο τυχεροί είναι οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την σχέση, αυτό το συναίσθημα.. Πόσο τυχεροί που νιώθουν ότι υπάρχει ένας άνθρωπος, που θα είναι για εκείνον ολόκληρος ο κόσμος..

Η αλήθεια όμως είναι ότι συχνά περιμένουμε από τους άλλους ολοένα και περισσότερα πράγματα, ξεχνάμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, θέλουμε να μας αγαπήσουν οι άλλοι όπως εμείς έχουμε την αγάπη και την έκφρασή της μέσα στο μυαλό μας.. Είναι όμως άραγε εφικτό αυτό;

Επειδή πιστεύεις ότι κάποιος δεν σε αγαπάει όσο εσύ θα ήθελες, δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπάει με όλη την καρδιά του

Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα το οποίο κρύβει πολλές προσδοκίες, συχνά μας αλλάζει, μας μεταμορφώνει, μας γεμίζει.. Άλλες φορές μας κάνει να περιμένουμε τόσα πολλά πράγματα από το σύντροφό μας, που όταν δεν μας τα προσφέρει, απογοητευόμαστε, καθώς εμείς είχαμε καλλιεργήσει διαφορετικές εικόνες και διαφορετικά σενάρια.. η δύναμη της σκέψης μας είναι απεριόριστη..

Δυστυχώς όμως ορισμένες φορές μπαίνουμε στη διαδικασία και σκεφτόμαστε πράγματα, τα οποία αποδεικνύονται ανέφικτα και καλούμαστε στη συνέχεια να διαχειριστούμε την απογοήτευσή μας, τη σκέψη ότι ο σύντροφός μας μπορεί να μην μας αγαπάει, ενώ εκείνος απλά μπορεί να δείχνει την αγάπη του με διαφορετικό τρόπο από ότι εμείς.

Σχέσεις: Τι γίνεται αν πρέπει να τελειώσει μία σχέση και εμείς δεν το παίρνουμε απόφαση;

Ο Marquez είναι τόσο ξεκάθαρος..

Μην ξοδεύεις το χρόνο σου για κάποιον , που δεν νοιάζεται να τον ξοδέψει μαζί σου

Γιατί όμως εμείς επιμένουμε να σώσουμε τις σχέσεις μας; Γιατί παραμένουμε ενώ μπορεί η σχέση να έχει κάνει τον κύκλο της;

Ο φόβος της αποτυχίας, το άγχος της μοναξιάς και της εγκατάλειψης, ο φόβος ότι δεν θα βρούμε κανέναν να μας αγαπήσει είναι συχνά εμπόδια που εμείς οι ίδιοι θέτουμε στον εαυτό μας..

Συχνά οι σχέσεις κάνουν τον κύκλο τους και τελειώνουν.. Και εμείς μπαίνουμε στη διαδικασία να απογοητευόμαστε, σκεφτόμαστε αρνητικά, νιώθουμε θυμό, πενθούμε και αντικαθιστούμε οποιοδήποτε θετικό συναίσθημα με τα δάκρυα, τον πόνο, την οργή, το άγχος για το αν και πότε θα βρούμε νέα σχέση..

Πόσο συχνά άραγε σκεφτόμαστε τα καλά που βιώσαμε σε αυτή τη σχέση; Πόσο συχνά νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα ζήσαμε; Πόσο συχνά σκεφτόμαστε ότι ήταν ένας κύκλος που έπρεπε να κλείσει; Πόσο συχνά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να νιώθουμε πληγωμένοι που δεν προχωρήσαμε και άλλο, ενώ στην ουσία έπρεπε να παραδεχτούμε πως δεν περνούσαμε καλά το τελευταίο διάστημα; 

Ερωτήσεις, που για τον καθένα μας κρύβουν και μία διαφορετική απάντηση, μία διαφορετική ιστορία, ένα διαφορετικό παρελθόν, το οποίο συχνά μας καταδιώκει.

Η αλήθεια είναι ότι συχνά πληγωνόμαστε όταν τελειώνει μία σχέση, ιδιαίτερα εάν μάθουμε ότι ο άλλος έχει προχωρήσει ενώ εμείς όχι. Ο μηρυκασμός όμως του παρελθόντος δεν είναι χρήσιμος, ιδιαίτερα εάν γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα..

Μην κλάψεις γιατί ήρθε το τέλος σε μία σχέση, χαμογέλα για όλα αυτά που περάσατε μαζί

 

Εξάλλου, όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Marquez ..

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σε πληγώνουν, πρέπει να συνεχίζεις να έχεις εμπιστοσύνη, απλά να είσαι πιο προσεκτικός

Όμορφη συμβουλή, ελπιδοφόρα… Δεν μπορούμε να ζούμε μόνιμα με φοβίες και άγχος, με απουσία εμπιστοσύνης και με σκέψεις που θα αφορούν την επόμενη φορά που θα μας πληγώσουν ξανά..

Μήπως το μυστικό είναι απλά να αφήσουμε τον εαυτό μας να ονειρεύεται, να ελπίζει, να σχεδιάζει, να ερωτεύεται…; Και να σκεφτόμαστε πως ό,τι και να γίνει , αύριο είναι μία καινούργια μέρα που σηματοδοτεί μία νέα αρχή.. ;

cityculture.gr/ γράφει η Ελένη Σολταρίδου, M.Sc., Phdc