Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Written by

Στη βιβλιοθήκη μου, υπάρχει το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, ένα από τα διασημότερα βιβλία όλων των εποχών.

Δε νομίζω πως θα μπορούσε κάποιος άλλος να περιγράψει τόσο ενδελεχώς και με τέτοια γλαφυρότητα τη θηριωδία του Ναζισμού, από μία παιδική ψυχή. Η Άννα Φρανκ υψώνει το ανάστημά της και καταφέρνει να γίνει ένα διαχρονικό σύμβολο ενάντια στο Ναζισμό, ενάντια σε κάθε ρυπαρή ιδεολογία που στηρίζεται στο μίσος και στο ρατσισμό και όχι σε ορθά επιχειρήματα και ανθρωπιστική διάθεση.

Το βιβλίο είναι το ημερολόγιο που κρατούσε η δεκαεξάχρονη Γερμανοεβραία  Άννα Φρανκ, στο οποίο περιγράφει τα βιώματά της για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.  Μέχρι να οδηγηθεί και εκείνη στα ναζιστικά στρατόπεδα και να αφήσει εκεί την τελευταία της πνοή.

Παραμένει μία βαθιά εξομολόγηση μίας έφηβης, η οποία προσπαθεί με τα απλά και αγνά μάτια της εφηβείας που προσπαθεί να εξερευνήσει τον κόσμο, να περιγράψει τη φρικαλεότητα του πολέμου και τις δραματικές συνέπειες του μίσους.

Κατά καιρούς ακούω ανθρώπους να υποστηρίζουν ή να αιτιολογούν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στη χώρα μας, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Υπάρχουν φορές που θα ήθελα να τους χαρίσω το βιβλίο αυτό, διότι θεωρώ πως αυτό θα είναι μία ευκαιρία να αντιληφθούν ποια ιδεολογία υποστηρίζουν πραγματικά. Θα συνειδητοποιούσαν πως η λύση στο αδιέξοδο του σήμερα, δεν είναι η υποστήριξη σε μία απάνθρωπη αντίληψη του κόσμου και μία νοσηρή ιδεολογία.

Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, γράφτηκε από μία έφηβη, γεγονός που του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς είναι υπέροχο να εντρυφάς  σε ένα τραγικό βίωμα μέσα από τα μάτια της αθώας παιδικής ψυχής. Διαβάστε το…