Αριστέα Αθ. Βραζιώτη

Ονομάζομαι Αριστέα Αθ. Βραζιώτη

Παιδικά χρόνια

Το πότε «φύτρωσα» δε μπορώ να το πω μετά βεβαιότητας αλλά ξέρω ότι γεννήθηκα μία καλοκαιρινή ημέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Ιουνίου του 1976. Οι γονείς μου λεν ότι ήμουν ήσυχο παιδάκι αν και μια φορά σε ηλικία 3 ετών, το έσκασα από το σπίτι για να πάω στο πάρκο. Αστυνομίες, γείτονες, κακό, τελικά με τσακώσε ο πατέρας μου την ώρα που γύριζα πίσω. Την επομένη μέρα που επιχείρησα νέα απόδραση, την πλήρωσε το παμπεράκι!
Πέρασα πολλά καλοκαίρια στην όμορφη πόλη της Ξάνθης κοντά στο νονό και στη νουνά μου. Εκεί άκουγα τις ιστορίες των παππούδων από την Πόλη, για τους διωγμούς, τα ξεριζώματα, το χάσιμο περιουσιών και εκεί στην Ξάνθη έμαθα τι σημαίνει πολίτικη κουζίνα, πώς να κάνω τα μπουρεκάκια σα παφλούκια και πώς να λέω τον ντελβέ. Σε άλλα καλοκαίρια στη Καλλονή Γρεβενών, το παραδοσιακό χωριό των άλλων παππούδων μου γνώρισα τον καθαρό αέρα, τα σκιουράκια, τις γκουστερίτσες και εθίστηκα στην τσιγαρίδα, το κεμπάπ και το μπάτζο με αυγά.

Σπουδές

Στο σχολείο αγάπησα τα ομηρικά έπη, την έκθεση και τη λογοτεχνία αλλά πιο πολύ αγάπησα το διάλειμμα, τις κοπάνες και τον φραπέ υπό τους ήχους μιας ταβλομαχίας. Δεν είχα άσχημους βαθμούς σε Γυμνάσιο και Λύκειο, αν εξαιρέσεις την γ Λυκείου. Τότε δεν ήθελα να πάω Πανεπιστήμιο, ούτε να με διορίσουν στο Δημόσιο. Αργότερα μετάνιωσα και για τα δύο.
Επιλέγοντας να συνεχίσω την δουλειά της μητέρας μου ( και της θείας της από την Κων/πολη), σπούδασα Αισθητική στην Παστερ Θεσσαλονίκης. Συνέχισα την μετεκπαίδευση στον ίδιο τομέα στο Bradford του Ην. Βασιλείου. Ακολούθησαν τα γνωστά πτυχία σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά), πολλά σεμινάρια, συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καλή δουλειά, καλά λεφτά μέχρι τα προεόρτια της οικονομικής κρίσης. Τότε συνειδητοποίησα ότι ήθελα να αποκτήσω ένα πτυχίο πανεπιστημίου, μου έλειπε. Κάπως έτσι ξεκίνησε το 2010 η φοίτησή μου στη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών- Ελληνικός Πολιτισμός του ΕΑΠ. Δύσκολη υπόθεση να γράψεις 47 ακαδημαϊκές εργασίες και να προετοιμάζεσαι για εξεταστική όταν μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί. Ειλικρινά όμως θα το ξαναέκανα. Εκεί ξαναερωτεύτηκα τον ελληνικό πολιτισμό και την λογοτεχνία, όπως αποδεικνύει ο βαθμός του 8,35 στο πτυχίο μου.

Αριστέα Αθ. Βραζιώτη – συγγραφικό έργο

Πέρα από τις εργασίες για το Πανεπιστήμιο και με αφορμή τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί φοιτητές με οικογενειακές υποχρεώσεις στη μελέτη κάποιων θεματικών ενοτήτων, έχω συγγράψει ένα πολυσέλιδο βοήθημα με αναλύσεις ποιημάτων της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Στα άμεσα σχέδια μου είναι να ετοιμάσω κάτι αντίστοιχο για ποιήματα ελληνικής λογοτεχνίας. Επίσης έχω γράψει μία θεατρική κωμωδία, δύο παραμύθια, ένα διήγημα, ένα μυθιστόρημα, μερικά ποιήματα, short fiction stories. Έχω συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ανέκδοτα όλα λόγω ασθένειας του κουμπαρά.

 

Πολιτική

Το 2010 συμμετείχα στις δημοτικές εκλογές του Δ.Θεσσαλονίκης ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη Δημοκρατική Αναγέννηση του Στ. Παπαθεμελή. Και και το 2012 στις εθνικές εκλογές ως υποψήφια βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, με τον πολιτικό συνδυασμό του ΟΧΙ. Ο λόγος: η ρομαντική διάθεση ενός καλλιτέχνη να αλλάξει προς το καλύτερο τον κόσμο. Όλοι έχουμε δικαίωμα στα όνειρα άλλωστε….

Διαβάστε εδώ κείμενα που έγραψε η Αριστέα