Τα σπουδαία αρσενικά της μεγάλης οθόνης

Written by

Οι μόδες αλλάζουν, οι σταρ χάνονται και ξαναγεννιούνται σε έναν κόσμο όπου όλα αναλώνονται και μετά άλλα είδωλα  έρχονται και παίρνουν τη θέση των προηγούμενων.

Όμως, υπάρχουν αρσενικά και άνδρες σταρ που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο πέρασμα του χρόνου, άνδρες των οποίων η γοητεία και η ομορφιά παρέμεινε διαχρονική και αξεπέραστη.

Ας δούμε πέντε σπουδαία αρσενικά της μεγάλης οθόνης:

  • Clark Gable: Ο ‘’βασιλιάς’’ του Χόλυγουντ, υπήρξε εκτός από μεγάλος σταρ και η ενσάρκωση του απόλυτου αρσενικού. Ο σταρ με το ένα Όσκαρ για την ταινία Συνέβη μία νύχτα και εκείνος που ενσάρκωσε τον Ρετ Μπάτλερ στην επική παραγωγή Όσα Παίρνει ο Άνεμος, άφησε εποχή όταν το ερωτικό του ενδιαφέρον μειώθηκε και φώναξε: Ειλικρινά, αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα’’.  Παραμένει ένα σύμβολο άνδρα, ένα πρότυπο δυναμισμού και αρρενωπότητας. 


Clark Gable
  • Humphrey Bogart: Θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος σταρ όλων των εποχών. Αυτό που χαρακτηρίζει τον ίδιο στις ταινίες που συμμετείχε, ήταν ο λακωνικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τα προβλήματά του; συνήθως με ένα τσιγάρο και με ένα ποτό στο χέρι. Έτσι συμβόλισε τον δυναμικό άνδρα που βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας, καταφέρνοντας να γίνει σύμβολο και αρχετυπικό ίνδαλμα.

Humphrey Bogart
  • Cary Grant: Ο Cary Grant ήταν ένας άνδρας με ευαισθησίες. Ήταν ο άνδρας εκείνος που δε φοβόταν να δείξει την ευαισθησία και την ευάλωτη πλευρά του. Πρωταγωνιστής σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, παραμένει ένα άφθαρτο είδωλο και ένας γνήσιος άνδρας.
Cary Grant
  • Marlon Brando: Ο Brando ήταν πάντοτε για εμένα, ο Κούρκουλος του ξένου κινηματογράφου. Και αυτό διότι είχε επάνω του και ανδρισμό αλλά παράλληλα και ένα θράσος και μία ‘’αλητεία’’. Ήξερε να σου κόβει την ανάσα, ήξερε να διεκδικεί και να σου πει ‘’αυτό που θέλω μπορώ να το αποκτήσω’’.  Ήταν ο ασυμβίβαστος, ο άνδρας που δε δίσταζε και δε φοβόταν. Πριν από εκείνον δεν υπήρχαν ηθοποιοί; απλά άνθρωποι που ερμήνευαν ρόλους. Μετά από αυτόν, υπήρξαν.
Marlon Brando
  • Paul Newman: Τα πιο ωραία μάτια του σινεμά ανήκουν σε έναν άνδρα που έκανε όλες τις γυναίκες να τον ποθούν και τον σκηνοθέτη Ελία Καζάν να γράφει πως   ‘’ “Ο Πωλ Νιούμαν έχει πιο πραγματικό ανδρισμό από τον Μπράντο”.  Τα πιο διάσημα μάτια της μεγάλης οθόνης ανήκουν στον Πολ Νιούμαν ο οποίος συμπυκνώνει σε απλά λόγια το νόημα της λέξης άνδρας.
Paul Newman

Άνδρες που δε φεύγουν ποτέ από τη μόδα και παρέμειναν εξαίσια δείγματα ανδρισμού. Και οι δικοί σας αγαπημένοι;

cityculture.gr/γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη