Χειμωνιάτικο Παραμύθι (θέατρο, κριτική)

Written by

Την παράσταση «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του ποιητή Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, από την εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον», παρακολουθήσαμε στην ΕΜΣ του ΚθβΕ.

Παράσταση επικεντρωμένη στον λόγο του μεγάλου δραματουργού στην διπολική ατμόσφαιρα της τραγωδίας και της κωμωδίας, με ισχυρότερη εντύπωση υπερίσχυσης της δεύτερης στον λόγο της περιπέτειας και στο αίσιο τέλος της ιστορίας.

Χωρίς σχεδόν σκηνικά και με ελάχιστα μέσα στήθηκε ο χώρος της δράσης στον μετατοπισμό χωρο-χρονικών αντιθέσεων και αισθητικού στίγματος.

Η δράση

Στο πρώτο μέρος η δράση τοποθετείται στην Σικελία, σε ένα σκηνικό σκοτεινής δράσης που σχηματοποιήθηκε γύρω από ένα, μοναστηριακού τύπου, βασιλικό τραπέζι. Στο δεύτερο μέρος η δράση, σε μετατοπισμό χρόνου, μεταφέρεται στη Βοημία σε βουκολικό τοπίο, το οποίο απεικονίστηκε με κάποια φυσικά υλικά, όπως το άχυρο και τα πολύχρωμα ρούχα, τονίζοντας πιο εμφατικά- σε σχέση με το σκηνικό του πρώτου μέρους- τις διαθέσεις και τις ψυχοσυνθέσεις, λαών, κοινωνικών τάξεων και χαρακτήρων.

Σ’ αυτό το αφαιρετικό τοπίο οι ηθοποιοί της παράστασης υποδύθηκαν με ταλαντώσεις διάφορους ρόλους, πλάθοντας με το σώμα τους όψεις των χαρακτήρων του έργου, σε μια παράσταση με ενδιαφέροντα μοτίβα. Παράσταση ήσυχη και με διακριτό χιούμορ που άφηνε μια αύρα τρυφερή, στη σκοτεινή κατάδυση του έργου σε αρνητικά συναισθήματα και καταστροφικές τάσεις. Με την εικαστική πόζα της εισαγωγής, συστήθηκαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, στη σκηνή των γενεθλίων. Με τα κοστούμια τους στη διαχρονική φινέτσα και στην λαϊκή αυτοσχεδιαστική πολυχρωμία τους, έγραψαν με υφολογικές διακυμάνσεις πολλές φωνές και ποικίλες μουσικές φράσεις της περιπέτειας.

Χειμωνιάτικο Παραμύθι – ένα έργο διδακτικό, με στοιχεία σκοτεινών ιστοριών, παραμυθιών, λαϊκών δοξασιών και θρύλων

Οι έξυπνοι και ζωηροί διάλογοι των προσώπων της ιστορίας, άφησαν να κυλήσουν τα ποιητικά σχήματα των εικόνων του έργου. Έργου διδακτικού, με στοιχεία σκοτεινών ιστοριών, παραμυθιών, λαϊκών δοξασιών και θρύλων. Σε ένα ανακάτεμα ελληνικών μύθων, χρησμών και ιστοριών από τις αρχαίες τραγωδίες, συμπυκνώθηκε η ιστορία δύο βασιλικών οίκων.

Λεκτικά παιχνίδια, παρανοήσεις, ανατροπές, ειρωνείες, πρωτότυπες αναλογίες, σε έναν καταιγισμό σκέψεων και εικόνων, ανακινήθηκαν στο σώμα του έργου.
Απλότητα και βασιλικοί τρόποι, απειλές, τιμωρίες και εξαναγκασμοί, ελευθερία και εξαρτήσεις, κοινωνικά πρότυπα και ανατρεπτική διάθεση, πάθη και ψευδαισθήσεις, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στην ύλη του έργου «Χειμωνιάτικο Παραμύθι», σε ένα παιχνίδι κοινωνικών ρόλων, κρίσεων, μεταμφιέσεων, περιπετειών, δρώμενων, γιορτών, αισθημάτων και σκοτεινών ενστίκτων.

Η ματιά του δραματουργού ποιητή αφουγκράστηκε κριτικά – στο σχήμα άκου να δεις, στην αλληγορία του θεάτρου και της προς αφήγησιν ιστορίας- κοινωνικά θέματα όπως: οι λαϊκοί τρόποι και οι μηχανισμοί της εξουσίας, οι σχέσεις ανδρών -γυναικών, οι αντιλήψεις των γενεών, η υποταγή στους ισχυρούς και στους ιδιότυπους νόμους τους, το δίκαιο και οι εθιμικοί κώδικες, τα ταξίδια και η γνώση, η ευγένεια, η αναζήτηση της ευτυχίας, η φιλία, η φιλοξενία, η αρρώστεια της ζήλειας, η καχυποψία και η εκδίκηση, η αφοσίωση και η πίστη, η αγάπη και ο έρωτας.

«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» : στο πνεύμα της τραγωδίας και της κωμωδίας, με τα υλικά των μύθων, ένας ευοίωνος χρησμός στην περιπέτεια της αγάπης.

Χειμωνιάτικο  – Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Συντελεστές:

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό: Δημήτρης Ταμπάκης
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεΐζη
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Video: Mιχάλης Κλουκίνας
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Θεοφάνης Μιλλεούνης
Β´ βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Βάσιλας
Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα
Επιμέλεια κειμένων προγράμματος: Μάρκος Τσούμας
Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης
Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Eταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον»
ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
Ορέστης Τζιόβας (Πολύξενος, Αυτόλυκος)
Θανάσης Σαράντος (Λεόντιος)
Βάσια Χρήστου (Ερμιόνη, Μόψα)
Τζερόμ Καλούτα (Κάμμιλος, Δικαστής, Ναυτικός)
Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Παυλίνα, Δορκάς)
Βασιλίνα Κατερίνη (Περντίτα, Αιμιλία)
Κωνσταντίνος Τσονόπουλος (Φλοριζέλ, Υπασπιστής Β’)
Νίκος Χριστοφυλάκης (Κωμικός, Δεσμοφύλακας, Υπασπιστής Α’)
Ο μικρός Στέλιος Πανταγιάς (Μαμίλλιος)
Φιλική συμμετοχή: ο Γιάννης Δεγαΐτης (Αντίγονος, Γέρο-βοσκός)

cityculture.gr / Χειμωνιάτικο Παραμύθι / θέατρο / κριτική Άγγελα Μάντζιου