Χρειάζομαι ψυχοθεραπεία; Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις.

Written by

1) Ερώτηση: Γιατί μου λένε όλοι ότι χρειάζομαι ψυχοθεραπεία και εγώ δεν το καταλαβαίνω;

Η αλήθεια είναι ότι συχνά είμαστε σε άρνηση όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση μόνοι μας, με άμεση συνέπεια να καταπονούμε πολύ τον εαυτό μας, να κατακλυζόμαστε από σκέψεις και να νιώθουμε πολύ κουρασμένοι. Εάν όμως σας λένε το ίδιοι πολλοί άνθρωποι, μήπως σημαίνει ότι βλέπουν κάτι που μπορεί να αρνείστε να δείτε;

2) Ερώτηση: Υπάρχει σωστή στιγμή για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Όλοι μας συνήθως περιμένουμε μία αφορμή για να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία: ένα διαζύγιο, ένα πένθος, έναν χωρισμό. Για όλους μας όμως η στιγμή είναι μοναδική. Δεν υπάρχει στιγμή που πρέπει να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, γιατί όταν σκέφτεστε με το πρέπει δεν θα αφήσετε τον εαυτό σας να βοηθηθεί από όλο αυτό.

3) Ερώτηση: Πρέπει να αντιμετωπίζω κάποιο θέμα για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Πολλοί περιμένουν μία αφορμή για να ξεκινήσουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι κανένας δεν χρειάζεται αφορμή για να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία από μόνη της θα οδηγήσει εσάς και τον θεραπευτή σας στην ανακάλυψη νέων πραγμάτων για εσάς.

4) Ερώτηση: Μήπως δεν χρειάζομαι ψυχολόγο, αφού έχω τόσους καλούς φίλους;

Ο ψυχολόγος σας δεν είναι και δεν θα γίνει φίλος σας. Είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα πρέπει να αναπτύξετε μία θεραπευτική συμμαχία. Είναι αυτός που αντικειμενικά θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την λειτουργικότητά σας και να στοχεύσετε στην αυτό-βελτίωσή σας.

5) Ερώτηση: Γιατί φοβάμαι να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία ενώ νιώθω ότι θα με βοηθήσει;

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι κάτι που πρέπει να σας φοβίζει. Αυτό που σας φοβίζει είναι ο εαυτός σας και το γεγονός ότι σκέφτεστε πως θα αλλάξετε. Υπάρχει όμως μεγαλύτερο δώρο από την αλλαγή και από την διόρθωση των λαθών μας;

6) Ερώτηση: Πόσες φορές πρέπει να βλέπω τον θεραπευτή μου;

Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσετε με το θεραπευτή σας. Στην πρώτη συνεδρία ο θεραπευτής σας θα σας ζητήσει να ορίσετε τους στόχους των συνεδριών σας και θα σας προτείνει εν συντομία το σχεδιασμό αυτής της διαδρομής.

7) Ερώτηση: Είχα πάει σε ψυχολόγο παλαιότερα και τώρα νιώθω ότι πρέπει να ξαναπάω. Είναι λογικό να συγκρίνω τον νέο με τον παλιό μου ψυχολόγο;

Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχικά γι’ αυτό. Εάν έχετε αποφασίσει ότι θα αλλάξετε θεραπευτή, χρειάζεται χρόνος να συνηθίσετε και να βρείτε τους κώδικες επικοινωνίας σας. Είναι λογικό να νιώθετε άβολα και αμήχανα στην αρχή. Είναι λογικό να συγκρίνετε και είναι λογικό να νιώθετε ότι δεν θέλετε να λέτε τα πάντα πάλι από την αρχή. Είναι μία μορφή άμυνας και αντίστασης.

8) Ερώτηση: Φοβάμαι ότι θα με κουτσομπολεύουν οι άλλοι αν πω ότι πάω σε ψυχολόγο.

Εάν νιώθετε την ανάγκη να αναζητήσετε βοήθεια, δεν χρειάζεται να σκέφτεστε την γνώμη των άλλων. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο που προσφέρετε στον εαυτό σας.

9) Ερώτηση : Τι στοιχεία πρέπει να έχει ο ψυχολόγος για να με βοηθήσει;

Για τον καθένας μας τα χαρακτηριστικά του θεραπευτή του είναι μοναδικά. Σε αυτό που θα πρέπει να εστιάσετε είναι να υπάρχει θεραπευτική συμμαχία και να νιώθετε ότι τον εμπιστεύεστε και ότι μπορεί να σας βοηθήσει.

10) Ερώτηση: Μπορώ να εμπιστευτώ τον ψυχολόγο;

Ο θεραπευτής σας είναι αυτός που με τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας θα σας συνοδεύσει στο ψυχοθεραπευτικό σας ταξίδι.

H ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο στον εαυτό μας 

Συχνά δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια και ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μόνοι μας ή με τους φίλους μας ένα πρόβλημα που μας βασανίζει. Δεν είναι όμως αποτυχία να ζητήσετε βοήθεια. Ουσιαστικά είναι ένα δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας.

Θα ήταν παράλειψη από μέρους μου να μην τελειώσω αυτό το άρθρο με τα λόγια της καθηγήτριάς μου στο Πανεπιστήμιο, της Φωτεινής Τσαλίκογλου..

«Η αληθινή καρδιά της ψυχοθεραπείας πριν από όλα είναι μία στοργική βαθιά ανθρώπινη συνάντηση μεταξύ δύο προσώπων. Η θεραπεία δεν καθορίζεται από τη θεωρία, αλλά από τη σχέση. Μέσα σε αυτή τη σχέση, ο θεραπευτής δεν σε κηδεμονεύει, δεν σε καθοδηγεί, δεν σε πνίγει στα φάρμακα, δεν σε ταΐζει λόγια. Δεν σου υποδεικνύει. Να σε κατανοήσει πασχίζει, να ξεκινήσει μαζί σου ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ένα ταξίδι όπου μαζί σου και εκείνος ξεγυμνώνεται.

Δεν παρακολουθεί αμέτοχος, δίκην εντομολόγου, την θεραπευτική σου πορεία, δεν είναι ο ένστολος βοηθών που θα υποδείξει παγερά το «δέον γενέσθαι». Ένα ταξίδι είναι η ψυχοθεραπεία. Όσο πιο έντονα τα συναισθήματα, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη της αλλαγής». (Φωτεινή Τσαλίκογλου στο thetoc.gr)

cityculture.gr/ γράφει η Ελένη Σολταρίδου, M.Sc., Phdc