Χθες στο Θανάση, μια “πρόσκληση σε δείπνο κυανίου”

Written by

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ήταν χτες στο Fix Factory of Sound, και για άλλη μια φορά ήμασταν κι εμείς εκεί. Όταν λέω εμείς δεν εννοώ κανέναν άλλον εκτός από… όλη την πόλη. Για άλλη μια φορά τραγούδησε, έπαιξε, αστειεύτηκε, υποστήριξε, απήγγειλε βυζαντινή ποίηση, ενώ υπήρχαν στιγμές που ξεχνούσε τα λόγια του. Ενδεικτικά, μοιράστηκε μια ιστορία για τη γιαγιά του την Κατερίνα που είχε Alzheimer. Συνήθιζε, μας είπε, η γιαγιά του να αποζητάει τη μάνα της, η οποία όμως είχε πεθάνει πριν από πολλά χρόνια. Τότε η μητέρα του Θανάση της έλεγε «Η μάνα σου έχει πεθάνει!» και αυτή την αποστόμωνε λέγοντας της «Η δικιά σου η μάνα να πεθάνει!».

Ο Θανασάρας, όπως συχνά τον αποκαλεί ένας από τους «πρώτους» προστατευόμενους του ο Γιάννης Χαρούλης, είναι αγαπητός, με φανατικό κοινό και τρομερή πέραση. Είναι η επιτομή του έντεχνου τραγουδιού, ενώ για πολλούς είναι ένας σύγχρονος ποιητής!

Έχει καταφέρει κάτι το πολύ ιδιαίτερο, το οποίο θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποτελέσει καυτό θέμα κοινωνικό-πολιτιστικής μελέτης. Μαζί με άλλους δυο-τρεις καλλιτέχνες γνωστοποίησαν το έντεχνο τραγούδι στο ευρύ κοινό, τραβώντας διακριτικά την «απομονωτική» ταινία που το περιέβαλλε. Έτσι το έκαναν λαϊκό με τη σωστή έννοια του όρου.

Ποιος είναι αυτός ο Θανάσης, λοιπόν, για τον οποίο γίνεται τόσος ντόρος; Πότε ξεκίνησε την καριέρα του, που ζει, έχει οικογένεια, ποια η πολιτική του ταυτότητα;

Mini Bio:

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στον Τύρναβο του Νομού Λάρισας το 1959, και κατοικεί ακόμη στη Λάρισα. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Α.Π.Θ. Η πρώτη συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν με τα τραγούδια Λεγεωνάριος και Μαύρος γάτος στον δίσκο Διαίρεση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Είναι παντρεμένος και έχει δύο ενήλικους γιους, ένας εκ των οποίων ασχολείται επίσης με την μουσική, έχοντας γράψει και ο ίδιος μουσικές για ταινία μεγάλου μήκους, ενώ για τη σύζυγο του έχει δηλώσει πως «…μάλλον χωρίς να το θέλει βρέθηκε να έχει όλο το βάρος για το μεγάλωμα των παιδιών γιατί εγώ είμαι μονομανής σε σχέση με τη μουσική. Κλείνομαι για ώρες όλο το χρόνο σε τέσσερις τοίχους και ασχολούμαι με αυτό. Ένας δημιουργός κανονικά δεν πρέπει να κάνει οικογένεια γιατί ¨ρίχνει¨ τους άλλους…».

Στις αρχές της μουσικής του διαδρομής ήταν ο Μάνος Λοϊζος αυτός που τον στιγμάτισε. Ο ίδιος έχει πει πως «Από εκεί πήρα την πρώτη ώθηση, η δεύτερη ήταν όταν πέρασε έστω και ως επιλαχόν ένα τραγούδι μου στους “αγώνες της Κέρκυρας” του Χατζηδάκη. Ο Μάνος Λοϊζος παρόλο που με ώθησε,  όταν του έδωσα ένα τραγούδι μου είπε: “Άστο Θανάση, στη μουσική δεν έχεις ταλέντο, μην ασχολείσαι, μείνε στο στίχο.”» Κι όμως ο ίδιος ευτυχώς συνέχισε. Γι αυτό και όταν νέοι άνθρωποι του δείχνουν υλικό της δουλειάς τους δεν είναι ποτέ αυστηρός. Εν αντιθέσει μάλιστα έχει διατελέσει κάμποσες φορές μέντορας!

Αποφεύγει να τοποθετηθεί  ξεκάθαρα για το πολιτικό γίγνεσθαι γιατί δε θέλει να γίνεται «δημογέροντας», όπως ο ίδιος λέει. Υποστηρίζει πάντως ένθερμα πως «…δεν ζούμε σε καθεστώς ελευθερίας και Δημοκρατίας, τουλάχιστον όπως το είχαμε στο μυαλό μας και πρέπει να βρούμε το δρόμο μας, ώστε να απελευθερωθούμε…».

Αγαπάμε το Θανάση και τον καινούριο δίσκο του «Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου» για πολλούς λόγους.

Γιατί ο Θανάσης βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας τη δημοτικότητα του. Τα παραδείγματα ουκ ολίγα, ο Χαρούλης, η Ματούλα και ένας ακόμη που είδαμε χθες του οποίου το όνομα δε συγκράτησα, αλλά πιστεύω πως στο μέλλον θα το μάθουμε για τα καλά.

Γιατί μερικά από τα καινούρια του τραγούδια έχουν γίνει ήδη αγαπημένη συνήθεια.

Γιατί ο Θανάσης είναι ανοιχτός με χιούμορ και κατανόηση. Ακόμη και όταν πλήθος θεατών έχει ορμήξει στη σκηνή, κυριολεκτικά πάνω του, θα χαμογελάσει και θα αστειευτεί. Θα χαρεί με την χαρά.

Γιατί στηρίζει ενεργά τα κοινωνικό-πολιτικά κινήματα.

Γιατί μας προσφέρει εκπληκτική μουσική και στίχους, ενώ δεν έχει πρόβλημα να τα μοιράζεται και με άλλους καλλιτέχνες. Όπως ο ίδιος λέει η φωνή του δεν το βοηθά για αυτό και πολλά τραγούδια του τα έχει δώσει στο Σωκράτη Μάλαμα, στο Γιάννη Χαρούλη και άλλους.

Γιατί η σχέση του με το κοινό είναι άριστη, ειλικρινής και πραγματικά διασκεδαστική.

Γιατί ανοίγουμε ως και γλωσσάρι για να καταλάβουμε πολλούς από τους στίχους του!

Γιατί είναι ένας σύγχρονος ποιητής και η μουσική του μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

 

Ακούστε…

 

(εικόνες: Eλπίδα Ξένου)