Dead Men Don’t Tour

Written by

 

                 Sixto Rodriguez – Hate Street Dialogue από το άλμπουμ ”Cold Fact” που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1970

 

Καλλιτέχνης άγνωστος για χρόνια. Πρόκειται για μία από τις πιο περίεργες μουσικές ιστορίες, ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως οι δισκογραφικές εταιρίες ”αδειάζουν” καλλιτέχνες που δεν τους αποφέρουν κέρδη δίχως να ενδιαφέρονται για την ποιότητα του έργου τους.

Το 1967 ο Sixto Diaz Rodriguez, όπως είναι το πλήρες όνομά του, κυκλοφορεί τον πρώτο του single ” I’ll slip away”. Μέσα σε τέσσερα χρονιά κυκλοφορεί δύο άλμπουμ (” Cold Fact ”,” Coming to reality ”) αλλά εξαιτίας της εμπορικής τους αποτυχίας, σταματά σύντομα η δισκογραφική του πορεία. Εργάζεται σε κατασκευαστική εταιρία ενώ κάνει μια σύντομη επιστροφή για να περιοδεύσει το 1979 και 1981 στην Αυστραλία, όπου οι πωλήσεις των δίσκων του στάθηκαν σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Χωρίς να έχει καταστεί ακόμα σαφής ο τρόπος (υπάρχουν διάφορες θεωρίες),  η μουσική του φτάνει στην Νότιο Αφρική όπου και γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Τα τραγούδια του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους ακτιβιστές που αντιτάσσονταν στην κυβέρνηση και την πολιτική φυλετικού διαχωρισμού που ακολουθούσε (άπαρντχαιντ). Αποκτά μεγάλη αναγνωρισιμότητα και τον συγκρίνουν με καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan και ο Cat Stevens. Ο Rodriguez όμως έχει αποχωρήσει ουσιαστικά από το μουσικό προσκήνιο. Ελάχιστες πληροφορίες φθάνουν στους θαυμαστές του σχετικά με την ζωή του σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ροκ σταρ της εποχής ενώ φήμες ανέφεραν πως αυτοπυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια συναυλίας του στην δεκαετία του 1970.

Περίπου είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου, κάποιοι θαυμαστές του αποφασίζουν να ψάξουν βαθύτερα για το μουσικό τους είδωλο ενώ το 1997 η κόρη του ανακαλύπτει μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στον πατέρα της. Επικοινωνεί με τους διαχειριστές της και έτσι ξεκινά η αναγέννηση μιας τελειωμένης καριέρας. Ακολουθεί συναυλία του στην Νότια Αφρική το 1998, κάτι που αναμφίβολα ”χρωστούσε” ο Rodriguez στους θαυμαστές του. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο ”Dead Men Don’ Tour: Sixto Rodriguez in South Africa 1998” και το 2012 το βραβευμένο ”Searching for Sugar Man” το οποίο κρίνεται ικανό να καλύψει σχεδόν κάθε απορία γύρω από τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη (προτείνεται ανεπιφύλακτα).

Το Hate Street Dialogue είναι κομμάτι που φωτογραφίζει τον Sixto Rodriguez. Καλλιτέχνης αντισυμβατικός. Περιγράφει μέσα από το τραγούδι του την σχέση των χίπις με τις αστυνομικές αρχές και χρησιμοποιεί την λέξη ”pigs” θέλοντας να καταστήσει σαφή την άποψη του για κάθε μορφή εξουσίας. Η αλλαγή του τίτλου από ”Haight Street” σε ”Hate Street” γίνεται με σκοπό να φανερωθεί η απέχθεια της μιας ομάδας για την άλλη.

Υ.Γ. Να σημειώσουμε πως ο Rodriguez διανύει το 72ο έτος της ηλικίας του, όντας γεννημένος το 1942 ωστόσο δεν έχει παραιτηθεί ακόμη από την μουσική σκηνή.

Lyrics

 

Woman please be gone
You’ve stayed here much too long
Don’t you wish that you could cry
Don’t you wish I would die.

Seamy, seesaw kids
Childwoman on the skids
The dust will choke you blind
The lust will choke your mind.

I kiss the floor, one kick no more
The pig and hose have set me free
I’ve tasted hate street’s hanging tree
I’ve tasted hate street’s hanging tree.

I kiss the floor, one kick no more
The pig and hose have set me free
I’ve tasted hate street’s hanging tree
I’ve tasted hate street’s hanging tree.

The inner city birthed me
The local pusher nursed me
Cousins make it in the street
They marry every trick they meet.

A dime, a dollar they’re all the same
When a man comes in to bust your game
The turn key comes, his face a grin
Locks the cell I’m in again.

I kiss the floor, one kick no more
The pig and hose have set me free
I’ve tasted hate street’s hanging tree
I’ve tasted hate street’s hanging tree
I’ve tasted hate street’s hanging tree
I’ve tasted hate street’s hanging tree…

 

 

 

γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

*Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, μα μπορείς με ελάχιστες λέξεις να φτιάξεις ένα στίχο που να σε γεμίζει με χιλιάδες εικόνες. Και όταν αυτός έρθει σε επαφή με νότες, τότε ακόμα και αν ψάξεις σε όλα τα αστέρια του γαλαξία, δεν θα βρεις κανέναν που να μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια το χρώμα, ύψος, βάθος, πλάτος  και βάρος των συναισθημάτων που γεννά. Στο thessaloniki-portal.gr επιλέγουμε και ανεβάζουμε κάθε μέρα ένα ιδιαίτερο κομμάτι…