Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης. Μυθολογία, Συμβολισμός, Αναφορικότητα.

Written by

Dendra kai Dasi tis mesis gis

Τα Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης, είναι η νέα μελέτη της Ευλαμπίας Τσιρέλη, από τις εκδόσεις Δαιδάλεος

Η πρώτη ελληνική μελέτη με θέμα το έργο του J.R.R. Tolkien λαμβάνει από τις πρώτες κιόλας μέρες της έκδοσής της, τεράστια αποδοχή από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιγράφει με ακρίβεια τη σημασία των δέντρων στη ζωή και το έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, του μεγάλου Άγγλου φιλόλογου, συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκου, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο συγγραφέας των έργων φανταστικής λογοτεχνίας: «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»,  «Χόμπιτ» και «Σιλμαρίλλιον».)

Η συγγραφέας και ακαδημαϊκός, συνδέει το πλούσιο ερευνητικό της πεδίο των αρχαίων μυθολογιών -ευρωπαϊκών και μεσοποτάμιων- αλλά και το βιβλικό, που αμφότερα ήταν οικεία και αγαπητά στον καθηγητή, με τον κόσμο της Μέσης-γης.

Τι έγραψε ο βιογράφος του Τόλκιν για το Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης

Η Ευλαμπία Τσιρέλη σε αυτή τη μελέτη της, (Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης), όχι μόνο περιγράφει με ακρίβεια τη σημασία των δέντρων στη ζωή και το έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, αλλά ανοίγει και ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας και ανακάλυψης νέων πτυχών του έργου του, συνδέοντας το πλούσιο ερευνητικό της πεδίο των αρχαίων μυθολογιών -ευρωπαϊκών και μεσοποτάμιων- αλλά και το βιβλικό, που αμφότερα ήταν οικεία και αγαπητά στον καθηγητή. Το βιβλίο της, μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο συμβόλων, εικόνων, μύθων, μοτίβων και αρχετύπων, βαθιά ριζωμένων στην ανθρώπινη σκέψη και φαντασία. Το δέντρο, όπως η ίδια ανακαλύπτει και αποκαλύπτει στους αναγνώστες, έχει έναν καθόλα ζωτικό ρόλο σε αυτό το γοητευτικό μωσαϊκό». Colin Duriez  (ο Colin Duriez, που προλογίζει το βιβλίο είναι βιογράφος του καθηγητή J.R.R. Tolkien.)

Η νεαρή συγγραφέας που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Η Eυλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Υπ. Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο ΑΠΘ. Εργάζεται ως θεολόγος στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Μεταφράζει και επιμελείται λογοτεχνικά και επιστημονικά κείμενα. Είναι η δημιουργός του Εργαστηρίου Συγγραφής Imaginarium, όπου διδάσκει συγγραφή και επιμέλεια κειμένου από το 2014. Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις ανά την Ελλάδα για τη Λογοτεχνία, τον Μύθο και τη Φαντασία. Είναι συντονίστρια της λέσχης ανάγνωσης φανταστικής λογοτεχνίας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Επίσης αποτελεί μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ φαντασίας Θεσσαλονίκης, Fantasmagoria, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης, συνοδεύεται από έργα 7 νέων ζωγράφων.  Εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν δέντρα και πλάσματα της Μέσης-γης. Αυτοί είναι οι Κατερίνα Αλαμπασίνη, Τριανταφυλλιά Βάσσου, Ζωή Ευσταθίου, Κωνσταντίνα-Μαρία Καρυωτάκη, Ηλίας Πατρινός, Βαγγέλης Σαλευρής και Τάνια Σιώπη.
Περισσότερα για τη συγγραφέα: http://tsirelievlampia.wordpress.com/

 

Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης
Συγγραφέας Ευλαμπία Τσιρέλη
Σελίδες 120
Διαστάσεις 14 x 21 cm
Εκδοτικός Οίκος Εκδόσεις Δαιδάλεος
ISBN 978-618-5298-10-4