Διακοπές στην Αθήνα: Το Λουτρό των Αέρηδων, μουσείο ή ονειρικό ταξίδι;

Written by

Διακοπές στην Αθήνα, υπάρχουν πολλοί λόγοι και για να το τολμήσεις και για να περάσεις υπέροχα. Τα τελευταία χρόνια, είναι παράδοση να επισκέπτομαι την αγαπημένη μου πόλη κατά τους θερινούς μήνες.

Φεύγοντας οι κάτοικοί της προς πάσα κατεύθυνση, αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για τους τολμηρούς ως προς την άνιση μάχη με τη ζέστη, τουρίστες και για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την πόλη καλύτερα . Ζέστη, καπελάκια, μπουκαλάκια νερό, πλανόδιοι μικροπωλητές, άδειοι δρόμοι. Όλος ο πλανήτης μαζεμένος σε μια πόλη.

Σε κάθε ταξίδι και ένα νέο πρόσωπο της και ειλικρινά έχω χάσει το μέτρημα με το πόσο διαφορετικές εικόνες υπάρχουν, προσαρμοσμένες σε όλα τα είδη των ανθρώπων.
Αυτή είναι η Αθήνα μου!

Η πιο αγαπημένη βόλτα, στα στενά της Πλάκας. Προσπαθώ κάθε φορά να εξαφανιστώ μέσα στα σοκάκια της και κάθε φορά αυτά με βγάζουν και κάπου χωρίς να χάνω τον δρόμο. Η Πλάκα ξεδιπλώνει σιγά σιγά τα μυστικά της. Κάθε νέος δρόμος και μια νέα εμπειρία.

h4680856.limghandler

Το Λουτρό των Αέρηδων το ανακάλυψα εντελώς τυχαία. Έπεσα και ξανάπεσα πάνω του, ήταν αναπόφευκτο το να μην το επισκεφθώ. Ένα μικρό οίκημα με την      ταμπελίτσα  από το υπουργείο Πολιτισμού να λαμπυρίζει από έξω κάνοντάς σε να του δώσεις λίγη παραπάνω σημασία. Τι να είναι αυτό;

Μπήκα διστακτικά και λίγο αγχωμένη στην είσοδο. Αμέσως με συνεπήρε ένα κύμα δροσιάς, ήταν και το κλιματιστικό δε λέω, άλλα ο χώρος είχε όντως δροσιά. Το πιο   συναρπαστικό σε κάθε μουσειακό χώρο είναι η πρώτη επαφή. Εισβάλλοντας σε ένα νέο μέρος που αναμένει  να το ανακαλύψεις, εσύ ακολουθείς  βήματα μικρού παιδιού, ενώ κρυμμένα επιφωνήματα θαυμασμού καραδοκούν για να ξεπηδήσουν σε κάθε τι νέο που εμφανίζεται μεγαλειωδώς.

Το μοναδικό από τα λουτρά της Αθήνας τα οποία σώζονται στις μέρες μας. Διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση. Εισχωρώντας στο εσωτερικό νιώθεις πως μπαίνεις σε άδυτο, χωρίς υπερβολή, αφού το οίκημα ήταν χωρισμένο σε δυο χώρους ανεξάρτητους, άλλος για τις γυναίκες, άλλος για τους άνδρες, με ξεχωριστή είσοδο το καθένα.

Σταδιακή προετοιμασία για το τελικό στάδιο που ήταν τα χαμάμ. Κανονική ιεροτελεστία με συγκεκριμένους κανόνες και βήματα. Το χαμάμ δεν ήταν απλά ένα “μπάνιο” σε θερμούς ατμούς  αλλά μια ολόκληρη διαδικασία χαλάρωσης, εκτόνωσης και ουσιαστικής ενδοσκόπησης.

Αλαβάστρινες βρύσες και σκηνικό μυσταγωγίας, βαριά ατμόσφαιρα και υπόκωφη σιωπή. Μακρινοί ψίθυροι και πνιχτά γέλια. Από πού να έρχονται όλες αυτές οι φωνές; Το σώμα χαλαρό αφήνεται στις μαλάξεις που ακολουθούν μετά τη ζεστή απόλαυση.

Μαζί με το δέρμα τρίβεται και η κούραση, οι σκέψεις, το παρόν. Δεν υπάρχει χρόνος. Μόνο υδρατμοί και γυμνά σώματα. H θερμότητα των ατμών δυναμώνει την κυκλοφορία του αίματος,  τα κύματα ιδρώτα αποβάλλουν κάθε τοξίνη από το σώμα και στο τέλος μένει μια γλυκιά αίσθηση χαλάρωσης, γαλήνης και ευφορίας.IMG_5847

Η είσοδος στο χαμάμ υπαγορευόταν από την ανάγκη για στιγμές προσωπικές, από την ανάγκη για κάθαρση, από την ανάγκη για εσωτερικό ταξίδι και αποκοπή από την πραγματικότητα. Είτε τρόπος κοινωνικοποίησης και συζήτησης  είτε εξομολογητήριο μυστικών και σοβαρών ανομολόγητων λόγων.  Χώρος συνάντησης, χώρος ερωτισμού, χώρος συνύπαρξης και απελευθέρωσης. Η μικροκοινωνία του χαμάμ αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευρύτερης.

Σημαντικό εργαλείο στο χώρο, το σύστημα φωνητικής ξενάγησης το οποίο συνόδευε την κάθε αίθουσα εκτός από τα ιστορικά στοιχεία, με αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων, αφηγήσεις ανθρώπων που επισκέφθηκαν τα χαμάμ και τις εντυπώσεις τους από αυτά.

 

Ο λόγος που αγαπώ τα μουσεία είναι γιατί το καθένα αποτελεί είσοδο σε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κόσμο. Ο λόγος που πολλοί τα βλέπουν βαρετά είναι γιατί δεν έχουν εξασκήσει την όραση τους για παραπέρα ταξίδια.

Έφυγα γεμάτη από εικόνες.  Η έξοδος ήταν και έξοδος από άλλο κόσμο.!

Καλημέρισα και έφυγα.  Ακόμα ένα ξεχωριστό πρόσωπο που μου φανέρωνε η Αθήνα.  Αναζητήστε το κι εσείς!

 

Γράφει η Ντίνα Γιαννουπλάκη

Λουτρό των αέρηδων

 

Κυρρήστου 8, Πλάκα   Πληροφορίες: www.melt.gr  Πλάκα, Δευτέρα, Τετάρτη – Κυριακή: 8.00 – 15.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 32 14 972    Προτεινόμενη βιβλιογραφία για χαμαμ:  Το χαμάμ –Λιάνα Μυστακίδου