Διαθέτω μια ελεύθερη αγκαλιά

Written by

Μερικές φορές, μια αγκαλιά είναι όλα όσα χρειαζόμαστε. Το βίντεο με τίτλο “Δωρεάν αγκαλιές” είναι η πραγματική ιστορία του Juan Mann, ενός ανθρώπου του οποίου η μόνη αποστολή ήταν να προσεγγίζει και να αγκαλιάζει αγνώστους στο δρόμο. Γιατί το έκανε; Μα για να τους δει να χαμογελούν!

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2004, όταν ο Juan Mann, έπειτα από μια σειρά δυσάρεστων γεγονότων που του συνέβησαν, γυρνούσε από το Λονδίνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Σίδνεϋ. Δυστυχώς (ή τελικά ευτυχώς) για αυτόν στο αεροδρόμιο δεν υπήρχε κανείς δικός του να τον περιμένει. Έτσι βλέποντας τους συνταξιδιώτες του να συναντιούνται και να αγκαλιάζονται με φίλους και συγγενείς στην αίθουσα αναμονής, πήρε ένα χαρτόνι κι ένα μαρκαδόρο, έγραψε τις λέξεις “Free Hugs” με μεγάλα γράμματα και βγήκε στους δρόμους της πόλης.

Τα πρώτα λεπτά, οι περαστικοί απλώς τον κοιτούσαν περίεργα. Η πρώτη γυναίκα που σταμάτησε, του είπε πως είχε πεθάνει ο σκύλος της εκείνο το πρωί και πως το μόνο πράγμα που χρειαζόταν, τώρα που αισθανόταν ολομόναχη στον κόσμο, ήταν μια αγκαλιά. Ο Juan γονάτισε για να αγκαλιάσει τη γυναίκα και, όταν χωρίστηκαν, εκείνη του χάρισε ένα τεράστιο χαμόγελο. Μόλις τότε κατάλαβε τι είχε καταφέρει..

«Όλοι έχουμε προβλήματα, και σίγουρα τα δικά μου δε συγκρίνονταν» γράφει στην επίσημη σελίδα του Free Hugs Campaign «αλλά το να βλέπεις κάποιον σκυθρωπό να χαμογελά έστω και για μια στιγμή το κάνει να αξίζει κάθε φορά».

Σε αυτή την εποχή της κοινωνικής αποσύνδεσης, ένα απλό, ανθρώπινο άγγιγμα είναι αυτό που λείπει από όλους μας. Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που η παράξενη καμπάνια του Juan Mann στέφθηκε από επιτυχία και έγινε γνωστή σε όλο το κόσμο.

Ήταν τόσο μεγάλη η απήχηση του “Free Hugs” που οι αρχές και η αστυνομία της Αυστραλίας προσπάθησαν να το απαγορεύσουν. Η συγκέντρωση δέκα χιλιάδων όμως υπογραφών από ανθρώπους όλων των ηλικιών πέτυχαν την αναστολή της.

Μέχρι και σήμερα αυτό το βίντεο  αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα βίντεο στο Youtube, με πάνω από 50 εκατομμύρια κλικ! Από την Αυστραλία η ιδέα διαδόθηκε στην Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, τη Γερμανία (με τη μεγαλύτερη συνάθροιση εναγκαλιζόμενων: 16.000 άτομα) και τη Γαλλία -διοργανώτρια εκεί υπήρξε η ίδια η κυβέρνηση που «επιστράτευσε» τις δωρεάν αγκαλιές για να μεταφέρει το μήνυμα ότι «το AIDS δεν μεταδίδεται έτσι». Σημειώνεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα «Δωρεάν Αγκαλιάς» γιορτάζεται, πλέον, κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.