Διαβάστε, γιατί χανόμαστε

Written by

Στην εποχή που κυριαρχούν τα laptop, τα tablet, το internet κλπ, έρχομαι να σας μιλήσω για το ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία.
Μα τι σας λέω τώρα, σκέφτεστε. Αφού, ουσιαστικά και σε όλα τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούμε ουσιαστικά διαβάζουμε, θα μου πείτε. Αυτό δεν είναι το νόημα?
Είναι λοιπόν αυτό το νόημα?
Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών και ενός βιβλίου?
Φυσικά και υπάρχουν, από προσωπική εμπειρία, από συζητήσεις με φίλους, αλλά και από έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύεται αυτό.
Όχι, δεν θα κάτσω να σας αναλύσω τις έρευνες, ούτε όλα αυτά που λογικά θα γνωρίζετε ή θα υποψιάζεστε. Θα σας μιλήσω μόνο για εκείνα, που τα έχουμε παρατηρήσει με γνωστούς και φίλους και κάποια από αυτά συμπίπτουν και με τα αποτελέσματα των ερευνών.
Το πιο κλασσικό απ’ όλα είναι, ότι το διάβασμα σε βοηθάει να κοιμηθείς και αυτό δεν σημαίνει ότι βαριέσαι να διαβάσεις. Αντίθετα, αποκοιμάσαι καθώς το διάβασμα μειώνει το στρες, οπότε εσύ χαλαρώνεις. Ακόμα, θα έχετε παρατηρήσει πως αν πριν κοιμηθείτε διαβάσετε έστω και λίγες σελίδες από ένα βιβλίο κοιμάστε καλύτερα.
Έχετε σκεφτεί όμως, γιατί όταν ήμασταν μικρά μας έλεγαν να διαβάζουμε βιβλία? Και ότι ουσιαστικά μέσα από αυτά μάθαμε να διαβάζουμε και να γράφουμε? Η ιδιότητα αυτή των βιβλίων, του εμπλουτισμού του λεξιλογίου, της αύξησης της νοηματικής λειτουργίας, το ότι σε βοηθούν να γράφεις καλύτερα, που προσπαθούσαν να μας αναπτύξουν στην παιδική μας ηλικία, δεν σταματάει σε αυτή.
Αλλά, συνεχίζει να αναπτύσσεται κατά την πάροδο των χρόνων, όπου σε συνδυασμό πλέον με τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου, βοηθά στην ευκολότερη κατανόηση διαφόρων ζητημάτων,  ενθαρρύνει στην επίτευξη των στόχων της ζωής. Καταλήγοντας το άτομο, με αυτόν τον τρόπο, να γίνετε πιο δημιουργικό, να βρίσκει τις όμορφες πτυχές της ζωής, στις πιο δύσκολες καταστάσεις της.

cityculture / γράφει η Φρειδερίκη Παπαιωάννου

Υ.Γ: Να μυρίζετε τα βιβλία πριν τα διαβάσετε, σαν το άρωμα των σελίδων δεν έχει..