Ευχάριστη έκπληξη η παράσταση «Εισβολή!» των πρωτοεμφανιζόμενων mammals που παίζεται στο Θέατρο Τ *κριτική

Written by

Η πολιτιστική ομάδα mammals, με την ευγενική υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δημοφιλές έργο του βραβευμένου Jonas Hassen Khemiri «Εισβολή!» στο Θέατρο Τ.

Διαβάστε εδώ για το έργο, τις μέρες και ώρες παραστάσεων 

Όπως χαρακτηρίστηκα αναφέρει το δελτίο τύπου: Εισβολή!
Ένας ανεμοστρόβιλος εικόνων που σχηματίζονται από διαφορετικούς ανθρώπους και καταστάσεις μέσα από 7 σκηνές, 19 ρόλους και 4 ηθοποιούς που αλλάζουν πρόσωπο και εθνικότητα στο δευτερόλεπτο, συνθέτοντας με καταιγιστικό ρυθμό μια ιστορία που ξεδιπλώνεται από διαφορετικές οπτικές και δίνει σάρκα και οστά σε επίκαιρα και ευαίσθητα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

eisvoli 2 theatro t
Ναι ήταν ένας ανεμοστρόβιλος λέξεων με επίκεντρο το μαγικό όνομα Αμπουλκάζεμ που διαρκώς αλλάζει μορφή και νόημα.

Ο Αλέξανδρος Κωχ (σκηνοθεσία-μετάφραση)  και η Ιωάννα Τζίκα (μετάφραση-ηθοποιός), πέτυχαν κάτι που θα πρέπει να τους κάνει περήφανους! Να καθηλώσουν όλους όσους παρακολούθησαν τη «Εισβολή!». Κάτι καθόλου εύκολο να συμβεί, όπως τουλάχιστον είδαμε στις περισσότερες παραστάσεις που παρακολουθήσαμε τη φετινή σαιζόν. Αλλά αυτός δεν είναι και ο σκοπός του καλού θεάτρου; Να τραβήξει τη προσοχή του θεατή και να τον “δέσει” με όσα διαδραματίζονται μπροστά του!

Κρατώντας μια συνετή ισορροπία σκηνοθέτης και ηθοποιοί (η ομάδα Mammals) καταφέρνουν μέσα από διασκεδαστικές σκηνές να εισβάλουν στο μυαλό του θεατή και να ρίξουν έντεχνα τον σπόρο για σοβαρά πολιτικοκοινωνικά ζητήματα

Χωρίς να γίνεται φανερό η  «Εισβολή!» δρα εσωτερικά εισβάλλοντας στο μυαλό. Και αυτό ήταν το πλέον σημαντικό σημείο της παράστασης που απευθυνόμενη σε καθημερινούς ανθρώπους που μετά μια κουραστική μέρα, κουβαλώντας τα προβλήματα τους, τις ιδιαιτερότητες τους, τις έννοιες που τους τρώνε σαν σαράκι, ουδεμία διάθεση έχουν να παρακολουθήσουν πολιτικοκοινωνικές διδαχές.

Οι mammals δεν (ξε)πέφτουν στον χιλιοφορεμένο εύκολο και ανόητο εντυπωσιασμό το στυλ, να σου μιλήσω για κοινωνικά θέματα με βαρύγδουπο τρόπο, για να σου δείξω πως εμείς είμαστε προβληματισμένοι και κάνουμε σοβαρά πράγματα εδώ. Οι ηθοποιοί παίζουν κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες και το διασκεδάζουν – αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει, αν ένας ηθοποιός απολαμβάνει, τον ζει το ρόλο του.

Αυτοί που αγαπάνε το θέατρο και πάνε για να γεμίσει η ψυχή τους και να διασκεδάσουν, θα έχουν την ευκαιρία να ξεχαστούν να παρακολουθήσουν μια παράσταση που θα τους «αποζημιώσει» ενώ παράλληλα φεύγοντας, μέσα τους θα κουβαλάνε το μικρόβιο ενός “γιατί;”, πάνω σε πολλαπλά σύγχρονα θέματα. Αλλά κυρίως θα έχουν περάσει δυο απολαυστικές ώρες

eisvoli 3 theatro tΗ «Εισβολή!» είναι μια παράσταση που στηρίζεται κατά πολύ πάνω στο κείμενο και τη προσπάθεια των ηθοποιών να αποδώσουν το νόημα των λέξεων. Ίσως και για αυτό όσο περισσότερο παίζεται τόσο καλύτερη γίνεται. Είναι μια παράσταση που την παρακολουθήσαμε δύο φορές και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως δεν είδαμε την ίδια παράσταση. Και πιστεύω ακράδαντα πως κάθε νέα παράσταση το κέφι και το μπρίο των ηθοποιών την κάνει ακόμη καλύτερη!

Οι ηθοποιοί (Δημήτρης Κρίκος, Αλέξανδρος Νικολαϊδης, Ιωάννα Τζίκα και Δημήτρης Φραγκούλης), ήταν κυριολεκτικά απολαυστικοί παίζοντας με μια φυσικότητα που σε παρασύρει. Και είναι ευτύχημα να βλέπεις νέα παιδιά να παθιάζονται και ταυτόχρονα να απολαμβάνουν έτσι τη δουλειά τους.

Το δια ταύτα…
Η θεατρικότητα και η γοητεία του εγχειρήματος των πρωτοεμφανιζόμενων mammals, μας κέρδισε. Με το παίξιμο τους κάλυψαν το κενό και την αμηχανία που είχαμε κάποιες στιγμές από το κείμενο, ένεκα της άγνοιας για τις εικόνες και τα βιώματα του Σουηδού συγγραφέα του.

Και λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σουηδός Jonas Hassen Khemiri γιος ενός Τυνήσιου και μιας Σουηδέζας, ζει στη Στοκχόλμη ήταν ένας έφηβος που περνούσε την ώρα του σε δισκοπωλεία γιατί ήθελε να γίνει ο μεγαλύτερος μουσικός hip hop στη Σουηδία. Αυτό τελικά που έγινε είναι ένας πολυβραβευμένος συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, από τους σημαντικότερους της γενιάς του στη Σουηδία. Το πρώτο του βιβλίο “One Eye Red” πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, ενώ το δεύτερο “Montecore: The Silence of the Tiger” κέρδισε δύο από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στη Σουηδία. Το τελευταίο βιβλίο του “Everything I don?t Remember”, που εκδόθηκε το 2015, απέσπασε το βραβείο August, τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στη χώρα. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, ενώ τα 6 θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί με μεγάλη επιτυχία σε θεατρικές σκηνές από τη Στοκχόλμη μέχρι το Βερολίνο και από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο.

Η «Εισβολή!» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα mammals με την ευγενική υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ιωάννα Τζίκα-Αλέξανδρος Κωχ
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωχ
Ηθοποιοί: Δημήτρης Κρίκος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ιωάννα Τζίκα, Δημήτρης Φραγκούλης
Επιμέλεια Φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης
Παραγωγή: mammals
Αφίσα: Blind Studio
Trailer: Θανάσης Κωνσταντόπουλος – tkproject.gr

Έγραψαν για το έργο:
• «Μια αιχμηρή κωμωδία με πολιτικές προεκτάσεις που εκφράζει με καθαρότητα τη σύγχυση των καιρών μας»./The New York Times
• «Αστείο και σοβαρό μπλέκονται, δημιουργώντας ένα ενοχλητικό – και απίστευτα απολαυστικό – αποτέλεσμα»/Theater Mania
• «Ένα προκλητικό και εθιστικό θεατρικό ταξίδι που θα σας συνεπάρει»/NY Theater

cityculture.gr/ γράφει ο Πέτρος Γραμμενίδης