Έκθεση φωτογραφίας «Πρόσφυγες» του Σάκη Βαβαλίδη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Written by

Παράταση πήρε η έκθεση φωτογραφίας του Σάκη Βαβαλίδη στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3) μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι πολυάριθμες ασπρόμαυρες φωτογραφίες φιλοξενούνται στο φουαγιέ του κέντρου, διαμορφώνοντας ένα χώρο ιστορικής αφήγησης. Ο Σάκης Βαβαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή «Λυκ. Σταυράκος» και συνέχισε τις σπουδές του στο I.A.D. (Institut des Arts De Diffusion- Ινστιτούτο Τεχνών Επικοινωνίας» στις Βρυξέλλες. Ακόμη αποφοίτησε από το τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.

foto2Η φωτογραφική έκθεση «Πρόσφυγες» αναμφίβολα δεν είναι «μια ακόμη έκθεση». Είναι κάτι περισσότερο. Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε αυτούς που θέλουν να μάθουν, να πληροφορηθούν με μια άλλη σκοπιά τα γεγονότα της Ειδομένης. Οι φωτογραφίες λοιπόν λειτουργούν ως φωτογραφικά ντοκουμέντα, σαν παράθυρα της ιστορίας που καλούν τον επισκέπτη να τα αντικρίσει, χωρίς όμως αυτό να τον κρατά προσκολλημένο στην εικόνα και μόνο. Οι φωτογραφίες λειτουργούν ακόμη σαν ερεθίσματα για τον θεατή, ερεθίσματα για προβληματισμό. Ο χώρος της Ειδομένης, ένας καταυλισμός αυτοσχέδιος, να μαρτυρά με τις συνδηλώσεις του το κρύο, τις κακουχίες, τη λάσπη, την πείνα, τον φόβο, την απελπισία. Ο καλλιτέχνης εστιάζει στο ανθρώπινο πρόσωπο. Το πρόσωπο που υποφέρει μέσα από αντιθέσεις και σύμβολα. foto3Απόλυτα κυρίαρχη είναι η αντίθεση άσπρου μαύρου στις φωτογραφίες, επιλογή του φωτογράφου να διατηρήσει τα γεγονότα ως έχουν χωρίς την περιττή διακόσμηση που προσδίδουν τα χρώματα. Τα σύνορα με τη μορφή συρματοπλέγματος. Οι παιδικές ψυχές μέσα από τα εναπομείναντα παιχνίδια. Η αγωνία μπροστά σ’ ένα σταυρό παρά τις «αγεφύρωτες» θρησκευτικές διαφοροποιήσεις σηματοδοτεί την ελπίδα και την προσευχή για κάτι καλύτερο, για το άσπρο στο μαύρο του παρόντος.foto4
Πρόσωπα ανώνυμα για εμάς, πρόσωπα που θα μπορούσαν να μείνουν στην αφάνεια αλλά -τελικά- γίνανε σύμβολα. Σύμβολα πόνου και δυστυχίας. Κοιτώντας τα κανείς δεν μπορεί παρά να προβληματιστεί για το σήμερα αλλά και το αύριο, αφού το χθες δεν δύναται ούτως ή άλλως να αλλάξει. Ερωτήματα για την αξία της ανθρώπινης ζωής σήμερα, ερωτήματα για τις σκιές που γεννιούνται πάνω από τα παιδικά πρόσωπα. Η αγωνία εκφράζεται σε μία από τις γραπτές μαρτυρίες-καταγραφές που βρίσκονταν πάνω από τα κρεβάτια των προσφύγων: «Να ηρεμήσεις θάλασσα, να ηρεμήσεις. Κράτησε πολύ η ξενητειά μας. Στείλε τους χαιρετισμούς μου. Στείλε στη γη που μας μεγάλωσε και στείλε τους χαιρετισμούς στην οικογένειά μου που με ανέθρεψε, κι ακόμη στη μάνα μου την στοργική, που παίρνει μυρωδιά από τα μαξιλάρια μας. Ήρεμα θάλασσά μου. Ήρεμα».

Πληροφορίες
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3)
Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Ιουνίου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-21.00, Σάββατο 08.00-14.00, Κυριακή κλειστά.
τηλ. 2310 424132 – 3
Είσοδος ελεύθερη

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα