Έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης:  «Το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος»

Written by

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (αποθήκη Β1, λιμάνι) φιλοξενεί στο χώρο του την πρώτη για το 2017 έκθεση με τον άκρως ενδιαφέροντα και επίκαιρο τίτλο «Το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος». Την έκθεση επιμελούνται η Θάλεια Βραχοπούλου, PhD, Καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice of the City of New York University και ο Χάρης Σαββόπουλος, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ευθύς αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς πως χρονολογική αφετηρία της έκθεσης είναι το 1948 και η παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά διατυπώθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και μεταφράστηκαν σε πάνω από 500 γλώσσες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα προάγουν τις αρχές της ελευθερίας λόγου και έκφρασης, της δικαιοσύνης, της ισότητας ενώπιον του νόμου, της εργασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης. Στόχος της θεμελίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η παγκόσμια ειρήνη.

Τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση του ΚΣΤΘ είναι πολλών διαφορετικών καλλιτεχνών, όμως είναι τόσο ωραία τοποθετημένα στον χώρο που δίνουν αίσθηση αρμονίας μεταξύ τους διατηρώντας μια λογική ακολουθία και ο φωτισμός είναι τέτοιος ώστε να εκπέμπει μια διακριτική ζεστασιά στα έργα και στα χρώματά τους. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται εκτός από πίνακες ζωγραφικής, είναι και κατασκευές από διάφορα υλικά και μάλιστα από υλικά καθημερινά στα οποία δίνεται νέα εννοιολογική προσέγγιση και προοπτική, βίντεο και φωτογραφίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Το σημαντικό όμως είναι να προσέξει κανείς τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι καλλιτέχνες μέσα από τη δουλειά τους και να μην μείνει μόνο στον θαυμασμό για την καλλιτεχνική τους αξία. Θέματα που απασχολούν σαφώς τους δημιουργούς είναι θέματα σύγχρονα όπως η δικαιοσύνη, η προκατάληψη, η μετανάστευση, το θρησκευτικό στοιχείο, η βία, η καταπίεση, η τηλεόραση και η παραμόρφωση που αυτή φέρει, το περιβάλλον, η οικονομία, η πολιτική.
Η ματιά του καλλιτέχνη είναι μια ματιά στο σύγχρονο κόσμο, τη σύγχρονη πραγματικότητα που μοιάζει να είναι μη βιώσιμη, να μην σέβεται καθετί ανθρώπινο και ακόμη περισσότερο μοιάζει πολλές φορές να καταπατά τα δικαιώματα του ανθρώπου. Έρχεται λοιπόν αυτή η προσπάθεια να θυμίσει την αξία του κάθε ανθρώπου και το δικαίωμά του στην ελεύθερη ύπαρξη. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την έκθεση αυτή ακόμη κι αν δεν ασχολείται με τις τέχνες. «Το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος» απευθύνεται σε όσους αγαπούν την τέχνη και τον άνθρωπο. Και μια τέτοια τέχνη μόνο ανθρώπινη μπορεί να είναι αφού προβάλλει τον σύγχρονο άνθρωπο με ό,τι αυτός κουβαλάει στο χρόνο μέσα από τη μνήμη τη συλλογική και την προσωπική και μέσα από τις αισθήσεις του.

*Η έκθεση λειτουργεί Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00 ενώ κάθε Σάββατο στις 12.00 πραγματοποιείται ξενάγηση στην έκθεση. Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση εδώ

to dikaioma na eisai anthropos

  1. Ξενής Σαχίνης, Το τρίγωνο των διανοητικά αναπήρων, 1994, Οξυγονοκόλληση σε λαμαρίνα.
  2. Δημήτρης Ξόνογλου, Κλεψύδρα 3, 2009, Ακρυλικό, γομαλάκα, λαδοπαστέλ.
  3. Δέσπω Μαγκώνη, Enough Seen, Enough Heard, Enough Hurt, Enough Said, 1997, Μικτή τεχνική σε χαρτί.
  4. Βάλλυ Νομίδου, Υποκλίνομαι, 2016, Κερί, σπάγκος, ύφασμα, ρουλεμάν.
  5. Γιάννης Φωκάς, Άτιτλο, 2016, Μικτή τεχνική σε καμβά.

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα