Έκθεση του Κώστα Αρχοντή «Κόσμος από Χρώμα» στο K&K Showroom

Written by

Μέσα από τις πολλές εκθέσεις που παρακολουθούμε να λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίσαμε τον «Κόσμο από χρώμα» του κ. Κώστα Αρχοντή κυρίως επειδή εκφράζει αυτό που ακριβώς δηλώνει και ο τίτλος της, το χρώμα. Γεμάτα παχύρευστα χρώματα, υδατογραφίες και σχέδια, σχέδια τα οποία είναι το ξεκίνημα της ζωγραφικής πορείας, το πρωταρχικό συνδετικό κομμάτι. Ο ζωγράφος κατάγεται από τη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Hochschule Regensburg της Γερμανίας, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αυστρία. Ο «Κόσμος από χρώμα» είναι μια καλλιτεχνική συνοπτική αφήγηση των είκοσι δημιουργικών ετών του καλλιτέχνη.

kosta arxontiΣτα δωμάτια του χώρου πολιτισμού K&K Showroom, όπου φιλοξενούνται τα έργα, μπορεί κανείς να τα δει ομαδοποιημένα σύμφωνα με την τεχνική η οποία ακολουθήθηκε κάθε φορά από τον δημιουργό, τεχνική και ύφος που διαφέρουν ανάλογα με την εποχή δημιουργίας τους. Σχέδια, υδατογραφίες, ελαιογραφίες.
kosta arxontikosta arxontiΌπως μας πληροφόρησε ο ζωγράφος, τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι χρώματα αγιογραφίας τα οποία περίτεχνα δουλεύει και τα φέρνει στην επιθυμητή ένταση. Να υπογραμμίσουμε πως ο καλλιτέχνης έχει απώλεια της όρασής του, γεγονός που κάνει ακόμη πιο αξιοθαύμαστο το έργο του. Έργα με εικόνες παλιάς εποχής, πρόσωπα χωρίς χαρακτηριστικά, διάφανα στο χρόνο, πρόσωπα που κρατούν την ανωνυμία τους και που μπορούν να ταυτιστούν με τον σύγχρονο άνθρωπο.
zo4zo5Ο «Κόσμος από χρώμα» είναι ένας κόσμος γεμάτος ζωηρά χρώματα, παχύρευστες πινελιές αλλά και πινελιές πιο διάφανες, χρώματα μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, όλα έργα που αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα και το προσωπικό στυλ του κ. Αρχοντή. Δυστυχώς σε καμία περίπτωση οι φωτογραφίες των έργων που παρατίθενται δεν μπορούν να αποδώσουν τη μοναδικότητα των έργων. Να σημειώσουμε ακόμη την ωραία ομαδοποίηση των πινάκων κατά περιόδους στους χώρους του K&K Showroom, την άρτια τοποθέτηση των έργων χωρίς περιττά στοιχεία που να αποσυντονίζουν τον θεατή. Ακόμη εντύπωση προκαλεί η απλότητα του ζωγράφου, καθώς και η προθυμία του ίδιου αλλά και η ευγένεια της συζύγου του να πληροφορήσουν τον επισκέπτη σχετικά με τα έργα του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη, απλότητα που επιβεβαιώνει γιατί συνήθως οι μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν πρώτα απ’ όλα ήθος.
Πληροφορίες

K&K SHOWROOM
Κώστας Αρχοντής «Κόσμος από Χρώμα»
Διάρκεια : 23.11- 23.12.17
Τρ.-Πε.-Παρ. 11.00-15.00
Τε. 11.00-14.00
Σα. 11.00-14.00
Δε.-Κυ. Κλειστά

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα