Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας, κριτική παράστασης

Written by

Διασκευασμένο με πρωτότυπο ελληνικό κείμενο, η θεατρική παράσταση «Έλμερ ο Παρδαλός Ελέφαντας», που βασίζεται στα παιδικά βιβλία του Ντέιβιντ Μακ Κι, ήρθε στο Κινηματοθέατρο Φαργκάνη και μιλάει με κείμενα,  μουσική και στίχους για όλες τις αξίες και τα νοήματα της ζωής.Σε μια αγέλη ελεφάντων όλοι είναι διαφορετικοί. Άλλος είναι ψηλός κι άλλος πιο κοντός. Άλλος είναι μεγαλόσωμος και άλλος μικροκαμωμένος. Όλοι είναι διαφορετικοί μα έχουν το ίδιο χρώμα, γκρι.

Εκτός από έναν…τον Έλμερ! Ο Έλμερ δεν είναι γκρι, είναι πολύχρωμος! Είναι ένας πολύχρωμος ελέφαντας που με τα αστεία του και τα παιχνίδια του καταφέρνει και κάνει όλους τους φίλους του χαρούμενους.

Η ιστορία

Οι ελέφαντες απολαμβάνουν ένα πρωϊνό στη δροσιά της ζούγκλας. Ξαφνικά, μία δυνατή βροχή ξεκινάει! Οι ελέφαντες δεν πτοούνται, χαίρονται περισσότερο, κι ευχαριστιούνται τη δροσιά της βροχής. Μα, τι συμβαίνει; Ένας ελέφαντας «ξεβάφει».

Είναι ο Έλμερ! Ο Έλμερ είχε βαφτεί γκρι, για να μην ξεχωρίζει από τους άλλους ελέφαντες… Γιατί ο Έλμερ απέκρυψε τη μοναδικότητα των χρωμάτων του;

Η βροχή σύντομα θα σταματήσει. Το ουράνιο τόξο θα ξεπροβάλλει. Κάτι τρομερό συμβαίνει. Το ουράνιο τόξο έχει χάσει τα χρώματά του. Είναι πλέον γκρι! Οι ελέφαντες το κοιτάνε σαστισμένοι και ανήσυχοι.

Ο Έλμερ παίρνει την πρωτοβουλία: «Θα πάμε να βρούμε την αρχή του ουράνιου τόξου και θα του δώσω εγώ τα χρώματά μου. Έτσι, θα ξαναγίνει πολύχρωμο!».

Μαζί του, ο ξάδελφος Γουίλι, συμφωνεί να τον ακολουθήσει μέχρι την άκρη της ζούγκλας. Ο ελέφαντας Γουίλι είναι ασπρόμαυρος, πανέξυπνος και τα παιδιά γέλασαν πολύ με τις ατάκες του!

Στο δρόμο τους θα συναντήσουν τα τρομαγμένα μπλε πουλιά και τους βάτραχους της λίμνης. Είναι φοβισμένα από το τέρας “Μπλε-Μπλε” που βρυχάται. Γιατί, όμως, φοβούνται χωρίς να το έχουν γνωρίσει;

Στη συνέχεια, θα βοηθήσουν το Λιοντάρι, που αν και βασιλιάς της ζούγκλας, είναι τρομοκρατημένο και κρύβεται από τους κυνηγούς που το ψάχνουν. Τι θα σκαρφιστούν όλοι μαζί για να διώξουν τους κυνηγούς μια για πάντα;

Λίγο παρακάτω, ο Έλμερ κι ο Γουίλι, θα γνωρίσουν και θα γίνουν αχώριστοι φίλοι με τη Ρόζα, την μικρή ροζ ελεφαντίνα, που έχει χαθεί από το κοπάδι της. Όλοι μαζί θα συνεχίσουν προς την άκρη της ζούγκλας.

Μετέπειτα, συναντούν τις σκανδαλιάρικες μαϊμούδες που κοροϊδεύουν και παραπλανούν τους περαστικούς. Είναι ανήσυχες από τους «μετανάστες» ιπποπόταμους που έχουν φύγει από τον τόπο τους κι έχουν εγκατασταθεί σε νέο σημείο στο ποτάμι!

Μετά από όλες τις περιπέτειες, θα φτάσουν στον κόκκινο βράχο, το τελευταίο εμπόδιο πριν την αρχή του ουράνιου τόξου. Εκεί, όλοι μαζί, με δημιουργική σκέψη και ομαδικό πνεύμα, θα προσπαθήσουν να υπερβούν και την τελευταία δυσκολία για να πετύχουν το στόχο τους!

Ο Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας είναι ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδιών της πρώτης σχολικής ηλικίας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Μέσα από τις ιστορίες του, δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουν στα παιδιά έννοιες κι αξίες όπως η διαφορετικότητα, η φιλία, η μοναδικότητα, η ομαδικότητα, η ομόνοια, η αλληλεγγύη, η ευγένεια.

Στις μέρες μας το προσφυγικό κύμα φέρνει αντιμέτωπα τα παιδιά μας με πολλούς προβληματισμούς: το ξένο παιδί, το αλλόθρησκο παιδί, το παιδί που μιλά μια άγνωστη περίεργη γλώσσα. Αν στη θέση των χρωμάτων του Έλμερ, μπουν οι διαφορετικές ταυτότητες, το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Ο σχολικός εκφοβισμός και ο φόβος απέναντι στους μεγαλύτερους και δυνατότερους υπερνικιέται με την κατανόηση και το ομαδικό πνεύμα της παρέας του Έλμερ!!!

Ο κόκκινος βράχος αναπαριστά όλους τους στόχους, μικρούς και μεγάλους, που κατακτώνται με τη βοήθεια των φίλων μας!

Το κινηματοθέατρο Φαργκάνη έχει δυσκολία θέασης για τα μικρά παιδιά λόγω μειωμένης αμφιθεατρικότητας.

Η παράσταση έχει χιούμορ, οι κούκλες πανέμορφες, η ομάδα των ηθοποιών έχει καλό συντονισμό, και θα ήταν τέλεια πρόταση για παιδιά όψιμης βρεφικής και προσχολικής ηλικίας.

Η μουσική του Μάριου Αποστολακούδη μας ξεσήκωσε και πολλά παιδιά-θεατές άρχισαν να χορεύουν!


«Κι αν όλοι μας δεν μοιάζουμε! Είναι για να ταιριάζουμε! Ο καθένας διαφορετικός!»

Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενα και Στίχοι: Παύλος Μητσόπουλος
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Γεωργαντά
Βοηθός: Ανδριάνα Νίκλη
Μουσική: Μάριος Αποστολακούδης
Φωνητική διδασκαλία:Στελλίνα Βογιατζή
Σκηνικά: Μαγδαληνή Σίγα
Κοστούμια: Δήμητρα Γιοβάνη
Σχεδιασμός-Επιμέλεια κούκλας: Δήμητρα Γιοβάνη
Κατασκευαστική ομάδα κούκλας: Δήμητρα Γιοβάνη, Λίζα Ψωμιάδου, Χαρά Αργυρούδη
Φωτισμός: Ανέστης Άγκος
Video/Φωτογραφίες: Παναγιώτης Πέτρου
Σχεδιασμός Γραφικών:ΚλέονΖησιμόπουλος
Παίζουν και τραγουδούν οι: Γιώργος Βραχνός, Μιχάλης Μαντάς, Βιβή Μιτσίτσκα, Άννα Παρασίδου, Καλλιόπη Σαβρανίδου, Ιφιγένεια Σταμπουλή.

Παραγωγή: Underdog Entertainment (www.underdogent.com)