Έλσα Παπαγιαννοπούλου

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη το 1965, οι πιο έντονες αναμνήσεις που έχω από την παιδική μου ηλικία είναι τα μολύβια και τα μπλοκ ζωγραφικής. Ονειρευόμουν να γίνω μεγάλη ζωγράφος. Μεγάλη έγινα, στην ηλικία μόνο. Παρόλα αυτά, τελειώνοντας το Τμήμα Σχεδιαστών Αρχιτεκτονικού Σχεδίου στο Β’ Κ.Ε.Τ.Ε., έτσι έλεγαν τότε τα Τεχνικά-Επαγγελματικά Λύκεια, εκτός των άλλων πήρα και τις πρώτες μου κανονικές γνώσεις ελεύθερου σχεδίου. Έμαθα τρεις ξένες γλώσσες.  Αγγλικά, με το Proficiency του Cambridge να το αποδεικνύει, Ιταλικά και Γερμανικά.

Εργάστηκα αρχικά σαν σχεδιάστρια για 5 χρόνια σε γραφείο Πολιτικού Μηχανικού και μετά  στην Alpha Bank, στο τμήμα Διεθνούς Εμπορίου.  Τα τελευταία 5 χρόνια μου εκεί, ασχολήθηκα και με τις Χρηματοδοτήσεις Επιχειρήσεων.  Μετά από 23 χρόνια κατέχοντας πλέον την θέση της Υπεύθυνης Εξυπηρετήσεως Επιχειρήσεων, μετά από όλη την εσωτερική εκπαίδευση σε ανάλογα θέματα, αποφάσισα ότι όλα τα οικονομικά σχέδια και οι όροι παράδοσης εμπορευμάτων δεν ταίριαζαν στην καλλιτεχνική μου ιδιοσυγκρασία και έφυγα από την τράπεζα το 2010.

Σε αντιστάθμισμα της στείρας λογιστικής σκέψης, παρακολουθούσα σχεδόν ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια,  σεμινάρια  ζωγραφικής, βιτρό, φωτογραφίας, κεραμικής, κατασκευής κούκλας, και ότι άλλο σε παραδοσιακή χειροτεχνία. Επίσης γλυπτική με τον γλύπτη Θάνο Καρώνη, χαρακτική  με τον χαράκτη Γιώργο Πάλλη, και ζωγραφική στο εργαστήρι της Ναταλίας Θωμαΐδου.

Το 2018 πήρα το πρώτο μου πτυχίο πανεπιστημίου από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα. Την ίδια χρονιά ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημόσια Ιστορία του ίδιου πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα κατατακτήριες εξετάσεις οδήγησαν στην εισαγωγή μου στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου εντάχθηκα στο 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, την άνοιξη του 2019.

Πέρα από όλα αυτά μου αρέσει το θέατρο.  Πολύ.  Ακόμα θυμάμαι  μέσα της δεκαετίας του 1970 την παράσταση του ΚΘΒΕ, «Οι αριθμημένοι» με έναν συγκλονιστικό Γιάννη Βόγλη.  Παρακολουθώ κινηματογράφο και λατρεύω να διαβάζω μυθιστορήματα, κυρίως ξένων συγγραφέων, ιστορικές, κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές μελέτες, συγκριτική θρησκειολογία και μυθολογία και φυσικά Ιστορία της Τέχνης. Παρακολουθώ εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ και επισκέπτομαι Μουσεία ακόμα συχνότερα.

Κείμενα που έγραψε η Έλσα…