Χρήστος Ερκέκογλου : Διευθυντής στο μουσικό εργαστήρι Κρουστόφωνο

Written by

Μουσικοπαιδαγωγός και διευθυντής του μουσικού εργαστηρίου Κρουστόφωνο, o Xρήστος Ερκέκογλου έδωσε συνέντευξη στον Σωτήρη Ζήκο.

Μπορείτε να μας συστηθείτε, τι έχετε σπουδάσει και τι έχετε κάνει σε σχέση με τη μουσική; Είμαι δάσκαλος παραδοσιακών κρουστών και μουσικοπαιδαγωγός γενικός Διευθυντής στο μουσικό εργαστήρι Κρουστόφωνο, και καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπάντας Δρόμου του Κρουστόφωνου. Έχω σπουδάσει μουσικοπαιδαγωγικά στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και σε θερινά σεμινάρια στην Βιέννη, και επίσης διδάχθηκα παραδοσιακά κρουστά από τον Γιώργο Μαυρομμάτη. Ταυτόχρονα έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια αφρικάνικων και βραζιλιάνικων κρουστών στην Βιέννη και στην Ελλάδα.

Erkekoglou-2Ποιο είναι το αντικείμενο σπουδών και τα επί μέρους τμήματα του μουσικού εργαστηρίου Κρουστόφωνο; Το μουσικό εργαστήρι Κρουστόφωνο είναι μια σχολή που από το 2011 λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση της Μαριάννας Ερκέκογλου, αλλά δημιουργήθηκε το 1996 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία από μουσικοπαιδαγωγούς και καλλιτέχνες εκ των οποίων ο συνιδρυτής Νίκος Θεοδωρίδης είναι σήμερα επιστημονικά υπεύθυνος σε πολλά προγράμματά της. Η σχολή μας προσεγγίζει την μουσική βιωματικά, και κύριο αντικείμενο είναι τα κρουστά πάσης φύσεως. Ελληνικά παραδοσιακά (τουμπελέκι, νταούλι, κλπ), αφρικάνικα, βραζιλιάνικα, drums, κλασικά κρουστά. Τα μαθήματα για τα παραπάνω κρουστά, παρέχονται είτε σε ομαδική είτε σε ατομική μορφή για όλες τις ηλικίες, (παιδιά, εφήβους, ενήλικες).

Επίσης υπάρχουν τμήματα μουσικής προπαιδείας για παιδιά  4 ετών και άνω, παιδικής ορχήστρας, musicalγια παιδιά 8-13 ετών, όπως επίσης και σεμινάρια μουσικοπαιδαγωγικής επιμόρφωσης που απευθύνονται σε ενήλικες που δουλεύουν με παιδιά, όπως νηπιαγωγούς, γυμναστές , εμψυχωτές, κ.ά. Σύντομα θα οργανώσουμε και τμήματα για παιδιά από 2,5 ετών που θα δουλεύουν μαζί με τους γονείς τους.

Παράλληλα προσφέρονται και μαθήματα κάποιων μελωδικών οργάνων, όπως πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν, φλογέρα, φλάουτο, τρομπέτα.

Υπο την αιγίδα του Κρουστόφωνου λειτουργούν και δύο καλλιτεχνικά σχήματα, η Μπάντα Δρόμου και η παιδική σκηνή Μουσικό Παιχνιδοθέαμα

Μιλήστε μας λίγο για την ιδιαιτερότητα αυτού του είδους της μουσικής που παράγεται με κρουστά όργανα; Πεποίθηση της ομάδας μας είναι ότι τα απλά και προσιτά μέσα (κρουστά όργανα, σώμα, φωνή, παιχνίδι, παραμύθι) κρύβουν πρωτογενή ενέργεια ικανή να συγκινήσει παντού  και πάντοτε  όλες τις ηλικίες. Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε την  ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για έκφραση μέσα  από το ρυθμό,  το τραγούδι, τη μουσικοθεατρική  και μουσικοκινητική δράση.

Σ αυτό το πλαίσιο, τα κρουστά, (νταούλια, αφρικάνικα τύμπανα, ντέφια, κουδούνες,  σφυρίχτρες, μαράκες, ταμπούρα και πλήθος άλλα),  με τους ξέφρενους ρυθμούς τους, εμψυχώνουν και παρασύρουν και τους μουσικούς αλλά και τους ακροατές σε ένα τρελό πανηγύρι. Η δύναμη των κρουστών και οι δονήσεις του ρυθμού παρακινούν το κοινό να συμμετέχει στο χορό και το τραγούδι.

Πώς βλέπετε γενικά τα μουσικά πράγματα στην πόλη μας και ειδικά αυτά της μουσικής παιδείας; Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις μουσικές εκδηλώσεις. Οι συναυλίες ελαττώνονται, οι χώροι που προσφέρουν καλή ζωντανή μουσική συρρικνώνονται, οι μουσικοί καταφεύγουν σε άλλους τρόπους βιοπορισμού. Όμως καλλιτεχνική δημιουργία υπάρχει και ίσως περισσότερη απ’ότι 30-40 χρόνια πριν. Αυτό κατά την γνώμη μου οφείλεται στην καλύτερη ποιότητα μουσικής παιδείας που παρέχεται γενικά. Υπάρχουν δύο πανεπιστημιακές σχολές μουσικών σπουδών στην πόλη μας (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) πολλά καλά ωδεία, αξιολογότατοι δάσκαλοι μουσικής με σπουδές στο εξωτερικό σε όλα τα είδη μουσικής, τζαζ, κλασική, ποπ, λαϊκή παραδοσιακή κλπ. Μεγάλο πλήθος νέων ασχολείται με τη μουσική εμβαθύνοντας στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Αυτό δημιουργεί πολλές ελπίδες για το μέλλον.