Εσύ και τα σύννεφα σου – μια παράσταση ισορροπιών, ένα έργο εξουσίας – κριτική θεάτρου

Written by

Στο θέατρο Άρατος της Θεσσαλονίκης παρακολουθήσαμε ένα ψυχολογικό δράμα, το Εσύ και τα σύννεφα σου. Απολαύσαμε μια παράσταση ισορροπιών, ένα έργο εξουσίας. Γραμμένο από τον Ερίκ Βεστφάλ και διασκευασμένο από τη σκηνοθέτιδα Μαριλένα Μπιντεβίνου.

Η υπόθεση

Η Ερνεστίν (Μαρία Ανθίδου) πάσχει από σχιζοφρένεια και εξαρτιέται απόλυτα από την αδελφή της Αντέλ (Σωτηρία Ζάνταλη) . Της εξασφαλίζει ένα αυστηρά προστατευμένο περιβάλλον, αποκρύπτοντας το πρόβλημα από τους γείτονες. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να την οδηγήσει σε εγκλεισμό σε ίδρυμα.

Η Μαρία Ανθίδου χάρη στον θαυμάσιο έλεγχο των εκφραστικών της μέσων , πετυχαίνει να υποστηρίξει με επάρκεια τις αντιφάσεις της, που την παραλύουν και την καθιστούν απρόβλεπτη.
Οι μεταπτώσεις της κυριολεκτικά καθηλώνουν. Οι μορφασμοί της είναι ταυτόσημοι με το λόγο της, οι χαμηλοί και υψηλοί τόνοι εκδηλώνονται ισότιμα.

Η Σωτηρία Ζάνταλη επωμίζεται από τη μια μεριά το μεγάλο βάρος της προστασίας της αδελφής της-στο έργο λειτουργούν σαν μάνα και κόρη- . Από την άλλη οφείλει να συνειδητοποιήσει την εγκατάλειψη της προσωπικής της ζωής, πράγμα που καταφέρνει , όντας και θρήσκα.

Ο θάνατος του πειραματόζωου-χιμπατζή από την Ερνεστίν-ο πατέρας ήταν ζωολόγος- βρισκόμενη σε έξαρση της ασθένειάς της, την φέρνει στην ανάγκη να απαιτήσει από τον ζωολόγο Ζομπρόβιτς-Στέργιος Κωνστατζίκης- φίλο και συνάδελφο του πατέρα της την αντικατάσταση του ζώου με άλλο, πράγμα που ο επιστήμονας αρνείται και επισημαίνει στην αδελφή της ότι έχει φτάσει η ώρα για εγκλεισμό της.

Η ευκαιρία για εκτόνωση του ψυχισμού της και αντικατάσταση του φονευθέντος ζώου, δίνεται με την αιφνίδια εισβολή ενός πωλητή-Γιάννης Ξενιτόπουλος- . Η Ερνεστίν τον αλυσοδένει και μόνο η επάνοδος της αδελφής της τον σώζει .
Το τέλος και των δύο αδελφών έρχεται, όπως ακριβώς προοιωνιζόταν , τραγικά.

Εσύ και τα σύννεφα σου, μας άρεσε τόσο για τη γραφή της, όσο και για τις ερμηνείες 

Η παράσταση Εσύ και τα σύννεφα σου, άρεσε τόσο για τη γραφή της, όσο και για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.
Ο Κωνστατζίκης διαπέρασε με επιτυχία και άνεση τον ρόλο του και ο Ξενιτόπουλος ήταν πειστικότατος .

Η μουσική του Άκη Γεροντάκη σε πλήρη αρμονία με το έργο.
Οι κυρίες του έργου ήταν υπέροχες, ενώ η σκηνοθέτης αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνατότητες των ηθοποιών.-

 

cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος