“Eternity” μια έκθεση πέρα από το χρόνο

Written by

Βρεθήκαμε στην έκθεση του Σάκη Παπαγιάννη με τίτλο “Eternity” στη Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21, Θεσσαλονίκη) του Κώστα Παρχαρίδη. Η γκαλερί φιλοξενεί τα εικαστικά έργα του δημιουργού από τις 19 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου. Τα έργα συνοδεύονται από πρωτότυπα κείμενα δώδεκα Ελλήνων συγγραφέων: Τάσος Αγγελίδης Γκένζος, Χαρά Ανδρεΐδου, Σοφία Βόικου, Στέφανος Δόνδολος, Μαίρη Κόντζογλου, Κατερίνα Μαλακατέ, Λένα Μαντά, Τέσυ Μπάιλα, Νοέλ Μπάξερ, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Πασχαλία Τραυλού, Ελένη Τσαμαδού. Η τοποθέτηση των έργων είναι άρτια και ξεκάθαρη, δεν κουράζει το μάτι του επισκέπτη αλλά αντίθετα τον προ(σ)καλεί να εξερευνήσει σιγά-σιγά τα έργα που αποκαλύπτονται στους χώρους της.

sakis2Τα έργα της έκθεσης είναι επιτοίχια γλυπτά μικτής τεχνικής που έχουν σαν κύρια στοιχεία τους τον χαλκό, τον ορείχαλκο, τον χρυσό, το ασήμι, το ύφασμα και περνούν από διαφορετικά στάδια οξείδωσης, καθώς και σχέδια που έχουν θεματικό άξονά τους την μυθολογία και την ελληνική παράδοση. Η «αιωνιότητα» απευθύνεται αναμφισβήτητα σε όλους όσους σέβονται και αγαπούν την τέχνη και τις αξίες της. Η έκθεση μοιάζει με ένα ταξίδι «Εν πλω» μέσα από το οποίο ο επισκέπτης αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα και στοιχεία όπως είναι η γοργόνα, ο Ίκαρος, η Αργώ, ο Οδυσσέας, οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τα υλικά του καλλιτέχνη αποκτούν στα έργα του άλλη σημασία, χωρούν το χθες και το σήμερα με τη δική του ματιά και επιτυγχάνουν να αιχμαλωτίσουν την αιωνιότητα χωρίς όμως αυτό να τα καθιστά στατικά. Ο δημιουργός ταλαντεύεται ανάμεσα στο εδώ και στο επέκεινα, ανάμεσα στην Ελλάδα και στο όνειρο, ανάμεσα στα ανθρώπινα πάθη και την αγιότητα.

low-kentayroslow-ostriaΠέρα από την πρωτότυπη τεχνική που χρησιμοποιεί ο Σάκης Παπαγιάννης αυτό που σίγουρα κερδίζει τον θεατή των έργων είναι η ευαισθησία που αποπνέει η λεπτομέρειά τους. Συζητώντας κανείς μαζί με τον δημιουργό βλέπει το πάθος, την αγάπη και το μεράκι του για τη δουλειά και την τέχνη του. Κάθε έργο κρύβει ώρες δουλειάς, παρατήρησης και μελέτης καθώς και μια ιστορία σε συνδυασμό με τα υλικά που έχουν κι αυτά τη δική τους ιστορία. Άλλα έργα μοιάζουν με κομμάτια παζλ που ενώνονται και σχηματίζονται και άλλα αποτελούν μια αποκάλυψη στο μυαλό του καλλιτέχνη που στη συνέχεια, με τη δική του καλλιτεχνική παρέμβαση, ολοκληρώνεται. Η αίσθηση που αφήνουν τα έργα είναι αισιόδοξη αφού προτάσσει ό,τι προκρίνει και η χορεύτρια από το «μουσικό κουτί» μέσα από το συνοδευτικό της κείμενο «Εγώ! Χορεύω τη ζωή!» (Νοέλ Μπάξερ).

mousiko koutiΠληροφορίες
Chalkos Gallery
“Eternity”- Έκθεση εικαστικών έργων Σάκη Παπαγιάννη
19 Απριλίου- 10 Μαΐου 2017
Ιουστινιανού 21 Θεσσαλονίκη
έναντι Παναγίας Χαλκέων
τηλ. 2310 250956
www.cugallery.gr

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα