Ευγένιος Τριβιζάς, αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών

Written by

Θα συμβάδιζαν ποτέ οι σπουδές Εγκληματολογίας με τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών; Θα μπορούσαν άραγε να συνυπάρξουν ποτέ η άγρια φύση των ανθρώπινων ενστίκτων με την αθωότητα και αγνότητα της παιδικής ψυχής;

Και όμως, ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών και συγγραφέας της Φρουτοπίας και άλλων σπουδαίων παιδικών παραμυθιών, ο Ευγένιος Τριβιζάς, έχει σπουδάσει Εγκληματολογία!

Ένα δάκρυ τρέχει από τα μάτια μου, διότι φέρνω ξανά στο μυαλό μου την ομορφιά της παιδικής μου ηλικίας. Ο Τριβιζάς υπήρξε ένας συγγραφέας ο οποίος με μύησε στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, βοήθησε την έμφυτη φαντασία και περιέργεια της παιδικότητάς μου να ανθίσει και να αυξηθεί.

Θυμάμαι το βιβλίο του ‘’Η ζωγραφιά της Χριστίνας’’, σε πόσες στιγμές της ζωής μου με είχε συντροφεύσει, πόσες φορές μου θύμισε πως ακόμα και αν αποθαρρύνομαι, πρέπει να συνεχίσω να προσπαθώ με σκοπό την κατάκτηση της δικής μου Ιθάκης.

Ο ταύρος που έπαιζε πίπιζα, το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του, η Μυρτώ και το κουνουπάκι.  Όλα τους παραμύθια τα οποία με τόσο απλά και προσιτά λόγια, έκρυβαν μέσα τους σημαντικές αλήθειες της ζωής. Όλα τους παραμύθια γραμμένα με τόση αγάπη και σεβασμό προς την τρυφερότητα της παιδικής ψυχής.

Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή διότι η παιδικότητά μου όχι μόνο δεν καταπιέστηκε ή δεν καλύφθηκε από τη σημερινή μανία του ‘’τα ζω όλα από νωρίς’’, αλλά βιώθηκε σε όλο της τον βαθμό και ενθαρρύνθηκε από παραμύθια που με τον πιο αγνό τρόπο μίλησαν στην ψυχή μου που διψούσε για τη δημιουργία προτύπων και ιδεών.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς καταφέρνει πάντα να αγγίζει την ψυχή του παιδιού, δίνει έναυσμα και τροφή στην παιδική περιέργεια να αναδύεται στην επιφάνεια, εμπιστεύεται τη φαντασία και δημιουργικότητα του παιδιού δίχως να την πνίγει σε στείρες αποστηθίσεις, όπως το σημερινό Ελληνικό σχολείο.

Κάθε παιδί ερχόμενο στον κόσμο του παραμυθιού, ξεκινάει να χτίζει μία προσωπικότητα η οποία του επιτρέπει να σκέφτεται, να εμπιστεύεται την κρίση του και να αφήνει ελεύθερο χώρο στη φαντασία του να δρα, χωρίς να εμπιστεύεται αποκλειστικά και μόνο τη γνώση ως τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας του κόσμου.

Κύριε Ευγένιε Τριβιζά, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις όμορφες αναμνήσεις που χαρίσατε σε εμένα και όλα τα παιδιά του κόσμου.


«Ένα δέντρο μια φορά»: Η ταινία που αποτέλεσε προϊόν του γνωστού βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά