Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, για την αγάπη – η ενεργός αγάπη

Written by

energos agapi

Η ενεργός αγάπη είναι κάτι πολύ πιο σκληρό και φοβερό από την αγάπη
που περιορίζεται στα όνειρα. Το κυριότερο είναι να μη λέτε ψέματα στον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτός που λέει ψέματα στον εαυτό του και πιστεύει στο ίδιο του το ψέμα, φτάνει στο σημείο να μη βλέπει καμιά αλήθεια ούτε μέσα του ούτε και στους άλλους. Κι έτσι χάνει κάθε εκτίμηση για τους άλλους και κάθε αυτοεκτίμηση.  

Μην εκτιμώντας κανέναν, παύει να αγαπάει. Και μην έχοντας την αγάπη, αρχίζει να παρασέρνεται από τα πάθη και την ακολασία για να απασχοληθεί και να διασκεδάσει. Έτσι φτάνει στην απόλυτη κτηνωδία, και όλα αυτά επειδή λέει συνεχώς ψέματα στους άλλους και στον εαυτό του.

Η ονειροπόλα αγάπη διψάει για σύντομα κατορθώματα, ζητάει μια γρήγορη
ικανοποίηση και το γενικό θαυμασμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις μερικοί φτάνουν
πραγματικά να θυσιάσουν και τη ζωή τους ακόμα, αρκεί να μην περιμένουν
πολύ, μα να πραγματοποιηθεί γρήγορα τ’ όνειρό τους. Και να είναι σαν μια
θεατρική παράσταση που να τη βλέπουν όλοι και να τη χειροκροτούν.

Μα η ενεργός αγάπη χρειάζεται δουλειά κι επίμονη αυτοκυριαρχία και για μερικούς είναι ίσως-ίσως ολόκληρη επιστήμη. Μα σας προλέγω πως ακόμα και τη στιγμή που θα δείτε με φρίκη πως παρ’ όλες σας τις προσπάθειες όχι μονάχα δεν πλησιάσατε τον σκοπό σας, μα αντίθετα ξεφύγατε απ’ αυτόν, εκείνην ακριβώς τη στιγμή, σας το προλέγω, θα έχετε φτάσει στον σκοπό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Αδελφοί Καραμάζοφ.

Αδελφοί Καραμάζοφ – λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μυθιστόρημα Αδελφοί Καραμάζοφ είναι το τελευταίο από τα μυθιστορήματα του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Το λογοτεχνικό αυτό έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο έτη (1879-1880) και δημοσιευόταν σε συνέχειες στο ρωσικό λογοτεχνικό περιοδικό Русскій Вѣстникъ («Ο Ρώσος αγγελιοφόρος»). Ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1880, ενώ ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι είχε την πρόθεση να το εντάξει ως πρώτο μέρος σε επική τριλογία τιτλοφορούμενη ως Η Ζωή Ενός Μεγάλου Αμαρτωλού, κάτι το οποίο έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτο, αφού ο Ντοστογιέφσκι απεβίωσε το 1881.

cityculture.gr/ γράφει η Charoulenia