Φωτογραφία – Ο χορός των υδρατμών

Written by

Κλικάροντας τη βικιπαίδεια στον υπολογιστή μας, διαβάζουμε ότι ‘’το σύννεφο αποτελεί ορατό σύνολο υδρατμών, λεπτότατων υδροσταγονιδίων ή λεπτότατων παγοκρυστάλλων, ή συνδυασμό των προηγουμένων, που προέρχονται από την συμπύκνωση των υδρατμών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα’’.
Αλλά τι σχέση έχει το σύννεφο με τη φωτογραφία?
Πόσες φορές σε μία βόλτα με τους φίλους σου, με το κατοικίδιό σου, σε ένα ταξίδι, στον πρωινό σου καφέ, στο δρόμο προς και από την εργασία σου, εντυπωσιάστηκες από τα σχήματα, τη μορφή, το χρώμα που έχουν τα σύννεφα και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες ήταν να τα φωτογραφίσεις? Πόσο μάλλον όταν στα χέρια σου, έχεις κολλημένη τη φωτογραφική σου μηχανή και είσαι έτοιμος να αποθανατίσεις τη στιγμή. Η προέκταση του ματιού σου και το πρόσθετο μέλος του σώματός σου που λέγεται φωτογραφική μηχανή, είναι έτοιμα να κλικάρουν το χορό των υδρατμών και να σου χαρίσουν ένα υπέροχο δώρο για να θυμάσαι για πάντα τη στιγμή.
Άλλοτε τα σύννεφα δίνουν έναν ευχάριστο τόνο στη φωτογραφία, άλλοτε όμως δημιουργούν μια ρομαντική ή δραματική ατμόσφαιρα. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον φωτογράφο, και αυτό που θέλει να εκφράσει-μεταδώσει με τη φωτογραφική του λήψη στον θεατή.
Μία φωτογραφική λήψη με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και τα σύννεφα, δημιουργεί στο θεατή το θαυμασμό και το στιγμιαίο ταξίδι μέσα στη φωτογραφία. Σαφώς, και η ομίχλη, το νέφος κλπ που αποτελούν παράγωγα του σύννεφου, δίνουν μία διαφορετική διάσταση στην εικόνα, έναν δραματικό ή ρομαντικό τόνο.
Εν κατακλείδι, τα σύννεφα αποτελούν ένα καλό εργαλείο και σύμμαχο του φωτογράφου στις φωτογραφικές δημιουργίες του.
Σας παραθέτω μερικές φωτογραφικές λήψεις από την προσωπική μου συλλογή.

ΝΟΘ Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκη

Ν.Ο.Θ,Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκη

kabala-cityculture

Κυκλικός κόμβος στο λιμάνι Καβάλα

cityculture-limnos-mirina

Λιμανάκι Μύρινας Λήμνος

marina-nea-krini-aretsou-cityculture

Μαρίνα Νέας Κρήνης,Αρετσού Θεσσαλονίκη

cityculture.gr/ γράφει ο Κωνσταντίνος Ευγενίδης