“Φουτουρία” στο θέατρο Όρα

Written by

Μια εξαιρετική και κεφάτη παράσταση παρακολουθήσαμε από την ομάδα Hippo Theatre Group στο θέατρο Όρα, μια παράσταση που μας έκανε να θυμηθούμε τον ορισμό του Ισπανού Λόπε δε Βέγα για το θέατρο, σύμφωνα με τον οποίο “θέατρο είναι τρία σανίδια, δύο πρόσωπα, ένα πάθος”. Βέβαια, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην παράσταση “ΦΟΥΤΟΥΡΙΑ” είναι τρία : ο Φώτης Δούσος, η Χριστιάνα Κανδυλιώτη και ο Αλέξανδρος Ράπτης.

Οι τρεις αυτοί ηθοποιοί μας μεταφέρουν στη χώρα της Φουτουρίας το έτος 2999, μέσα από το κείμενο του Νίκου Τσιώτσου και της ομάδας Hippo. Ένα κείμενο παιχνιδιάρικο, ενδιαφέρον και που ξεπερνάει τα στενά όρια που συνήθως συναντάμε στις παραστάσεις για παιδιά. Εξαιρετικοί και οι στίχοι στα τραγούδια, επιτέλους τραγούδια με νόημα. Παράσταση που απευθύνεται και σε μικρούς και σε μεγάλους.

Αυτό που, κυρίως, έκανε ενδιαφέρουσα την παράσταση ήταν η σκηνοθετική ευφυϊα της ομάδας και η δουλεμένη και εμπνευσμένη κίνηση (σε επιμέλεια του Χάρη Πεχλιβανίδη και της Ελένης Βάκα). Αν όπως λένε, πετυχημένος είναι ο ηθοποιός εκείνος που σε κάνει να βλέπεις όσα βλέπει και να κοιτάς εκεί που σου δείχνει, τότε το ότι σχεδόν όλα τα παιδάκια γύρισαν να δούνε τα δέντρα στο πίσω μέρος του θεάτρου είναι μια σημαντική επιτυχία. Προσωπικά, είδα και τη θάλασσα, και τη χελώνα και την φυλακή. Χωρίς σκηνικά, δημιουργούσαν ελεύθερα τα πιο ενδιαφέροντα σκηνικά περιβάλλοντα, γεμάτα εναλλαγές.

Η μουσική του Πάρη Φράγκου και της ομάδας Hippo  είναι και μέσα στο πνεύμα της παράστασης, και ξεσηκωτική και αποτελεί και μια πρωτότυπη πρόταση για παιδική παράσταση, πέρα από τα συνήθη γλυκανάλατα ή γλυκερά τραγουδάκια. Λειτουργικά και κομψά μες στην απλότητά τους τα κοστούμια της Κατερίνας Χατζοπούλου. Μετά το τέλος της παράστασης, ακολούθησε ένα σύντομης διάρκειας θεατρικό παιχνίδι, που σχεδίασε η Καλλιόπη Φύκαρη μαζί με τους Hippo Theatre Group και στο οποίο τα παιδιά συμμετείχαν με τρομερό ενθουσιασμό.

Εν κατακλείδι, νομίζω πως αξίζει να προσέξουμε την ομάδα των Hippo και τις παραστάσεις που αυτή ανεβάζει, καθώς έχει να μας κάνει μια διαφορετική πρόταση όσον αφορά το θέατρο για παιδιά, και μάλιστα μια πρόταση φτιαγμένη με ιδιαίτερο μεράκι.