
Ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809) υπήρξε ο ‘πατέρας’ της νεότερης μουσικής. Επηρέασε βαθύτατα την τέχνη του Μότσαρτ, του Μπετόβεν, του Σούμπερτ και άλλων κορυφαίων συνθετών που ακολούθησαν τα χνάρια του.
Ήταν πιονέρος μίας μουσικής αναδημιουργίας, που αρχικά ξεπήδησε από την ανάγκη της άρχουσας τάξης να ανανεώσει την εικόνα της, χρησιμοποιώντας μία αστική τέχνη με αυστηρούς κανόνες.
Ο Χάυντν ήταν ένας αξιοθαύμαστα φίλεργος συνθέτης, κληρονομιά πιθανόν της ταπεινής καταγωγής του που τον ανάγκασε να δουλεύει σκληρά για να επιβιώσει. Έχει στο ενεργητικό του έναν πλουσιότατο κατάλογο έργων, ανάμεσα στα οποία και μερικές λειτουργίες, ένα είδος στο οποίο υπήρξε ασυναγώνιστος στην εποχή του και που ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα.
Η «Λειτουργία σε καιρό πολέμου σε ντο μείζονα» ή αλλιώς «Λειτουργία των τυμπάνων» (όπως καθιερώθηκε στα ελληνικά ο τίτλος του έργου), γράφτηκε το 1796, υπό την απειλή κατάληψης της Βιέννης από τα γαλλικά στρατεύματα και ακολουθεί, όπως και όλες οι ανάλογες συνθέσεις, το τυπικό της θείας λειτουργίας των Καθολικών με τα βασικά μέρη ‘Κύριε’, ‘Δόξα’, ‘Πιστεύω’, ‘Άγιος-Άγιος’ και’ Ο Αμνός του Θεού’ να συνθέτουν τη μορφή της.
Η μουσική της είναι γοητευτική, με μελετημένες θεολογικές προεκτάσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις, χαρακτηριστικό της γραφής του Χάυντν, ο οποίος τελειοποίησε μία συνθετική τέχνη που χαρακτηρίζεται από τις απρόσμενα πολύπλοκες εξελίξεις που ξεπηδούν μέσα από αρχικά απλές μελωδίες, με προφανή στόχο τη βαθύτερη αφομοίωση και την ηχητική τελειότητα.
cityculture.gr/ γράφει ο Νίκος Κυριακού
«Λειτουργία των τυμπάνων»
Ι. Kyrie
II. Gloria
III. Credo
IV. Sanctus
Agnus Dei