Η γκοργκοντζόλα και ο… Οδυσσέας

Written by

Η γκοργκοντζόλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά της Ιταλίας, το οποία παράγεται στην ομώνυμη περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο (αν και την καταγωγή διεκδικούν πολλές πόλεις). Θεωρείται μπλε τυρί, καθώς είναι δημοφιλές για τις πρασινωπές-μπλε ραβδώσεις, οι οποίες δημιουργούν επάνω στη σάρκα του φλέβες. Παράγεται από αμιγώς αγελαδινό γάλα.

Είναι ένα τυρί ευρέως διαδεδομένο στη μαγειρική τέχνη, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών. Προστίθεται στο ριζότο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή της πιο διάσημης ιταλικής γεύσης, την πίτσα, σε μακαρονάδες όπως οι πένες και το ριγκατόνι.

Όμως, εξίσου σημαντική είναι η αναφορά του ίδιου σε μερικά από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της λογοτεχνίας.

Διαβάζοντας το σπουδαίο μυθιστόρημα Οδύσσεια του Τζέιμς Τζόις (1914), στο μέρος ΙΙ και στο επεισόδιο 8 με τίτλο ‘’Λαιστρυγόνες’’ ο ήρωας Μπλουμ βρίσκεται σε μεγάλη σκέψη για το τι θα φάει καθώς πλησιάζει ώρα φαγητού. Ο ήρωας συναντάει μία παλιά του αγάπη και κατευθύνεται στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Burton, όπου τον απωθεί η λύσσα με την οποία οι άνθρωποι τρώνε το φαγητό του. Κατευθύνεται λοιπόν, στην παμπ “Davy Byrne” στο Δουβλίνο, όπου τρώει ένα σάντουιτς με τυρί γκοργκοντζόλα και πίνει ένα ποτήρι κρασί Βουργουνδίας.  Ο ήρωας σκέφτεται τη σχέση του με τη σύζυγό του Μόλι και το γεγονός πως εκείνος έχει αρχίσει να μην πηγαίνει πια καλά.

Διαβάζοντας ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, μπορείς να γνωρίσεις ένα από τα διασημότερα τυριά της Ιταλίας και να διαπιστώσεις πως η διατροφική κουλτούρα του κάθε λαού και ανθρώπου, μπορεί να αποτελέσει και έμπνευση για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου σε ένα βιβλίο!

cityculture.gr/γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη