Γνωριμία με έναν Sociallgreen-er, το Δ. Ντέμπο

Written by

Με σύνθημα το “Make Recycling Social” οι Socialgreen-ers προσπαθούν να προωθήσουν την πράξη της ανακύκλωσης, ενώ ταυτόχρονα την ανάγουν σε παιχνίδι. Σε ένα παιχνίδι που κινείται μέσα στα όρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με πολύ μεγάλη επιτυχία αν ρωτάτε εμένα. Είναι αυτές οι καινοτόμες ιδέες που έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη τις νεανικής επιχειρηματικότητας σε καιρό κρίσης και έχουν δώσει ευκαιρίες σε νέα μυαλά που έχουν ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση.  Τέτοια startups έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους στην ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια και δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι. Από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη είναι πολλές οι πρωτοπόρες ιδέες και ακόμη περισσότεροι οι άνθρωποι που κρύβoνται από πίσω τους.

Γι αυτό το λόγο προσέγγισα το Δημήτρη, ηθικό αυτουργό της έννοιας Sociallgreen. Βέρος Θεσσαλονικιός, αυτός και η ομάδα του αποτελούν το δυναμικό, το οποίο κινεί τα νήματα πίσω από τους ‘μαγικούς’ sociallgreen κάδους. Τον ρώτησα, μου απάντησε, τα είπαμε και όλα έγιναν λίγο πιο ξεκάθαρα!

BigBin_Thansasis

Δημήτρη πες μου με λίγα λόγια τι είναι το Socialgreen.

Λοιπόν, το Sociallgreen είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής ανακύκλωσης που μεταφέρει την ανακύκλωση στην διάσταση του internet. Εκεί, οι οργανισμοί μπορούν να ελέγχουν την ανακύκλωση τους και οι χρήστες να διαγωνίζονται χρησιμοποιώντας τα ανακυκλώσιμα υλικά τους για να μαζεύουν πόντους. Δημιουργούμε λοιπόν ένα κοινωνικό δίκτυο που σαν σκοπό έχει να δώσει κίνητρα στους χρήστες μετατρέποντας την ανακύκλωση από μια βαρετή καθημερινή διαδικασία σε κάτι κοινωνικό και διαδραστικό. Σκέψου το πιο απλά σαν ένα Facebook για ανακύκλωση.

Δε μπορώ να μη ρωτήσω, πως σας ήρθε αυτή η ιδέα..

Σε ένα από τα πολλά Brainstorming meetings που κάναμε όσο ήμασταν φοιτητές παρατηρήσαμε ότι ενώ οι χρήστες χρησιμοποιούν καθημερινά και για αρκετό χρόνο τα κοινωνικά δίκτυα, η πληροφορία που παράγεται τελικά σε αυτά ίσως και να μην έχει τόσο μεγάλη αξία.. Έτσι προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τα κοινωνικά δίκτυα με μια διαδικασία η οποία μέχρι τότε ήταν τελείως βαρετή και θα μπορούσε να πάρει μια ώθηση μέσα από την δομή ενός κοινωνικού δικτύου. Η ομάδα που είχαμε τότε μπορούσε να υλοποιήσει το Sociallgreen οπότε δεν χάσαμε και πολύ χρόνο, ξεκινήσαμε την ανάπτυξη… και 1μιση χρόνο μετά είμαστε ακόμα εδώ…

Από τι πεδία προέρχεσαι εσύ και οι συνεργάτες σου;

Αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται από 9 άτομα. 4 μηχανικούς (2 Hardware, 2 Software) 2 developers και 3 άτομα για το Business-Marketing . Μη έχοντας τρομερή εμπειρία σε corporate επίπεδο, προσπαθούμε να δουλέψουμε κάτω από μια συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να παράγουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία  προσαρμόζεται στις ανάγκες μας και κάθε εβδομάδα αλλάζει,  ώστε να γινόμαστε πιο παραγωγικοί. Αυτό που παραμένει ίδιο τον τελευταίο καιρό είναι ο στόχος μας, που δεν είναι άλλος από το να βγούμε στην παγκόσμια αγορά.

Βλέπετε αναγνώριση από τις εμφανίσεις σας σε συνέδρια, παρουσιάσεις κλπ. Θα έλεγες πως προχωράτε ακριβώς όπως θα θέλατε. Μίλησε μου για τις συμμετοχές σας σαν Socialgreeners.

Χμμμ..  Γενικότερα έχουμε παρουσιάσει την ιδέα του Sociallgreen σε περίπου 20 events που αφορούν τεχνολογία και ναι πάμε αρκετά καλά σε αυτά. Το feedback που παίρνουμε είναι θετικό και μας κάνει να θέλουμε να συνεχίσουμε. Το highlight ήτανε η παρουσία μας στο  WebSummit, το μεγαλύτερο τεχνολογικό συνέδριο της Ευρώπης για startup εταιρείες οπού και εκεί τα σχόλια ήταν άκρως ενθαρρυντικά, έχω γράψει και κάτι στο blog μου για αυτό (dint.tumblr.com/post/66460084039/startup-web-summit ).

Τι σχέδια έχετε, πως οραματίζεστε την εξέλιξη του Socialgreen. Και ποια είναι τα παράπονα σας;

Άσε, τα σχέδια μας άμα αρχίσω να τα γράφω θα με πεις spammer. Τώρα στα κοντά θέλουμε να εφαρμόσουμε πιλοτικά το Sociallgreen. Όχι πολύ μεγάλη εφαρμογή. Ψάχνουμε 7-10 οργανισμούς για να φιλοξενήσουν το πιλοτικό σύστημα. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει τον πρώτο μας κάδο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θέρμη. Στο επίπεδο της ανάπτυξης έχουμε πάρα πολλές ιδέες.. μην παραξενευτείς άμα σου μιλήσει κάνας κάδος στο δρόμο στο μέλλον..(γέλια). Γενικά η πιλοτική εφαρμογή θα μας βοηθήσει να δούμε τις προτιμήσεις των χρηστών και μέσα από κοντινή επαφή μαζί τους θα καταλάβουμε νομίζω τι πρέπει να προσθέσουμε πάνω στο σύστημα μας ώστε να αρέσει στον κόσμο.

Θα ενθάρρυνες, πλέον έχοντας μια παραπάνω εμπειρία, τον νέο κόσμο να κυνηγήσει μια ευφάνταστη ιδέα του και να προσπαθήσει να την υλοποιήσει επιχειρηματικά;

Εεε νομίζω πως ναι.. βέβαια ίσως να μην μπορούν να το κάνουν όλοι, η διαδικασία της δημιουργίας κάτι μεγάλου από το 0 είναι αρκετά δύσκολη και ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη εμπειρίας.. Γενικά είναι στον άνθρωπο, άλλοι θέλουν να τρέχουν πανικόβλητοι όλη τη μέρα και ας μην παίρνουν και πολλά λεφτά, τους αρκεί να δημιουργούν, ενώ άλλοι θέλουν να κάθονται και να πληρώνονται.. Γενικότερα θα πρότεινα σε όσους έχουν μια ιδέα και ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στη χώρα μας, να δοκιμάσουν. Κυρίως οι μικροί-φοιτητές. Αυτοί λοιπόν που είναι ακόμα στο πανεπιστήμιο μπορούν να κάψουν μερικές βόλτες για να δουλέψουν σε κάτι δημιουργικό, να φτιάξουν ομάδες, να προσπαθήσουν, να αποτύχουν, να ξαναρχίσουν, να παράγουν, να περάσουν ωραία. Το σίγουρο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι θα κερδίσουν ένα απίστευτο ταξίδι.

 

Σε τέτοιους καιρούς είναι παραπάνω από ευχάριστο να συναντάς τέτοια startups από νέους επιχειρηματίες. Σου εύχομαι τα καλύτερα!

Σε ευχαριστώ κι εγώ!

 Grafeio_Athinas

 

Web_app2

 

*Το site του Sociallgreen: www.sociallgreen.com