Habitus Εnallacticus: αντικατάστησε το γάλα

Written by

Μιας και τελευταία μου έχουν τραβήξει την προσοχή θεωρίες περί ολιστικής φιλοσοφίας και νατουραλιστικής προσέγγισης στις καθημερινές μας συνήθειες αποφάσισα να προχειροσιάξω μια στήλη στο πλαίσιο της οποίας θα μπορώ να αναρτώ οποιαδήποτε πληροφορία μου κινεί το ενδιαφέρον σχετικά με τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις μου επί θεμάτων ευεξίας, υγείας, μακροζωίας, θετικής διάθεσης, φιλοσοφίας κ.α όμορφα πράγματα. Φυσικά ο άξονας στον οποίο θα κινούμαι θα περιβάλλεται από μια εναλλακτική νότα, συνεπώς και από πληροφορίες τις οποίες συναντάς πιο δύσκολα στο καθημερινό σου σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Σίγουρα όχι από συμβουλές ομορφιάς, διατροφής, καλλωπισμού και άλλα βαρετά, τα οποία ομολογουμένως δεν κατέχω.

Οι πηγές μου θα είναι επιστημονικά άρθρα, κείμενα και μαρτυρίες παρμένες από γνωστούς και αγνώστους ιστότοπους, κυρίως του εξωτερικού, αλλά και συμπεράσματα που έχω βγάλει με το μικρό, κουτό μα θαυματουργό κεφαλάκι μου. Φυσικά όποιος θελήσει να μοιραστεί στα σχόλια δική του ιστορία ή γνώση, πάντα σχετική με αυτά που κάθε άρθρο θα πραγματεύεται είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενος, γιατί αυτό που με ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι να συνεχίσω να μαθαίνω τέτοια μικρά tips ικανά να μου ομορφύνουν τη ζωή.

Είναι, λοιπόν, οι συνήθειες οι καθημερινές υπαίτιες για όλα τα καλά και τα κακά που μας περιβάλλουν; Κάτι αθώο και στιγμιαίο, αν επαναλαμβάνεται καθημερινά για χρόνια, αναμφίβολα αποτελεί μια συνήθεια.  Φυσικά, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, βλαβερά και ωφέλιμα αντίστοιχα. Για το λόγο αυτό είναι μικρά τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να απολαμβάνουμε μια πιο γεμάτη ζωή.

Πραγματικά, από τα διάφορα που έχουν υποπέσει στην προσοχή μου τελευταία, αυτό που με ταρακούνησε περισσότερο ήταν η ανάγκη “απογαλακτισμού” του σύγχρονου ανθρώπου από το… γάλα!

661172

Ναι, το ρόφημα που αγαπούσαμε να μισούμε ως παιδιά αφού οι μάνες ολούθε, ωσάν συνεννοημένες, με μια φωνή μας παρότρυναν να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες για να γίνουμε γερά-γερά παιδιά. Το ρόφημα που αργότερα μας συντρόφευε στα πρωινά μας αλλά και στις πρώτες απόπειρες να τρώμε πιο… υγιεινά προσθέτοντας λίγα κουάκερ. Είναι αυτό το ίδιο ρόφημα που μετά από μελέτες επί μελετών αποδείχθηκε πως πρέπει να το αντικαταστήσουμε με εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ή σε κάθε περίπτωση να το κατεβάσουμε από το βάθρο της διατροφής μας δια παντός. Προς αποφυγή στιγμιαίου πανικού και πατήματος της ένδειξης Χ σε αυτό που διαβάζετε η πρόσληψη ασβεστίου, που φυσικά είναι απαραίτητη, μπορεί να γίνει από αμέτρητες άλλες πηγές! Συνεχίζουμε.

Από πότε το αγελαδινό γάλα έγινε κακό; Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκαθαριστεί είναι το χάσμα γενεών όσον αφορά την ποιότητα του γάλατος στα χρόνια της γιαγιάς και του παππού και στα χρόνια τα δικά μας. Ακολουθεί κείμενο του Dr Victor Sorrentino που εργάζεται στο νοσοκομείο Santa Casa στο Rio De Janeiro. Φυσικά, από το παρόν κείμενο εξαιρείται το γνήσιο κατσικίσιο γάλα του χωριού και άλλα συναφή είδη.

ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΗΜΕΡΑ

Γνωρίζετε ότι η αγορά είναι όλο και πιο ανταγωνιστική, έτσι μια φυσιολογική αγελάδα δεν δίνει την ποσότητα που πρέπει.  Ποια είναι η ουσία που χρησιμοποιείται για παράγωγη περισσότερης ποσότητας γάλακτος; Οι αγελάδες είναι “γεμάτες” με HBG (ορμόνη της εγκυμοσύνης), έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν περισσότερο γάλα, συνεχεία. Τα αποτελέσματα του; Επί του παρόντος οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ζουν μόνο 6 αντί των 20 ετών και η παραγωγή γάλακτος, σε σύγκριση με πριν από 50 χρόνια , έχει αυξηθεί κατά 250 %. Κάτι τέτοιο δε μπορεί να είναι φυσικό αλλά ούτε και σωστό.

Επίσης, η διατροφή της αγελάδος εμποτίζεται με ένα κοκτέηλ φυτοφαρμάκων, ορμονών και γενετικά τροποποιημένων στοιχείων ικανών να προκαλέσουν ζημιά στο άτομο το οποίο λαμβάνει το τελικό προϊόν, αυτής της αηδιαστικής πλέον διαδικασίας, το αγαπητό σε όλους γάλα! Επιπλέον, βάσει μελετών σχετιζόμενων με την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αποδείχθηκε πως κατά τη διάρκεια της πέψης  στο στομάχι  το γάλα μετατρέπεται σε μία ‘γλίτσα’ (λαϊκιστί),  η οποία είναι αιτία πολλών κακών, με πιο σημαντικό, εξ αυτών, το γεγονός ότι αποτελεί αγαπημένη τροφή των καρκινικών κυττάρων.

milk708

Όταν ακόμη και η γνωστή σε όλους Coca Cola αποφάσισε να λανσάρει τη δική της σειρά γάλατος, εγώ συγγνώμη αποσύρομαι από την αγορά ζήτησης. Η παραπάνω φώτο είναι μια από τις πολλές promotion φώτο της Coca Cola.

Tι εναλλακτικές έχω για να πάρω ασβέστιο;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ασβεστίου κυμαίνεται γύρω στα 700 χιλιοστόγραμμα. Το ασβέστιο δεν θα το βρείτε μόνο στο γάλα, αλλά και σε πολλά άλλα τρόφιμα.
-μισή κονσέρβα σαρδέλες σε νερό, λάδι ή σάλτσα ντομάτας
-50 γραμ. τόφου ή ένα ποτήρι γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο
-μια μεγάλη μερίδα λάχανο, παντζάρια, μπρόκολο ή σπανάκι
-ένα μπολ δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο
-100 γραμ. γαρίδες ή μια μικρή κονσέρβα σολομό
-2 φέτες ψωμί λευκό ή ολικής αλέσεως
-2 πορτοκάλια ή 2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
-200 γραμ. ή μισή κονσέρβα κόκκινα φασόλια
-30 γραμ. βραζιλιάνικα καρύδια ή μία χούφτα αμύγδαλα

Φυσικά, κανείς δεν είπε να κοπούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα εν γένει αφού τo γιαουρτάκι, το τυρί, το ξινόγαλο, το κεφίρ που δημιουργείται με μήκυτα κεφίρ και γάλα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ενός ατόμου όσον αφορά στις γαλακτοκομικές του βλέψεις.

Προβληματισμοί 
Την ίδια στιγμή, πολλές έρευνες δείχνουν ότι η χορτοφαγία δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, παρά την απουσία γαλακτομικών προιόντων
. Χαρακτηριστικά, τα 250 γραμμάρια μπρόκολου και αγκινάρας παρέχουν 220-240 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, ενώ τα 250 γραμμάρια λάχανου και σπανακιού εφοδιάζουν τον οργανισμό με 170-190 χιλιοστόγραμμα. Μετά τα λαχανικά, πλούσιοι σε ασβέστιο αποδεικνύονται οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα) και από τα φρούτα τα πορτοκάλια (τα 200 γραμμάρια περιέχουν 100 χιλιοστόγραμμα).

Με λίγα, και σοβαρά, λόγια...

Τα υπέρ
-Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες

-Ένα ποτήρι γάλα χορταίνει και επιτρέπει τη λήψη λιγότερων θερμίδων στο μεσημεριανό

-Ρίχνει την αρτηριακή πίεση, χάρη στα υποτασικά πεπτίδια που περιέχει

-Οι καζομορφίνες του γάλακτος ηρεμούν και έχουν υποτασική δράση

Τα κατά
-Η υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμακών, αντιβιωτικών και ορμονών στο γάλα λόγω της ημερήσιας πρόσληψης τους από τις αγελάδες

-Αυξάνει τη χοληστερόλη και χειροτερεύει το έλκος και τη γαστρίτιδα

-Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, σχετίζεται με τον καρκίνο του εντέρου, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, ενώ άλλες μελέτες το συνδέουν και με τον καρκίνο των ωοθηκών

-Αποτελεί αγαπημένη τροφή των καρκινικών κυττάρων

-Οι τελευταίες έρευνες διαψεύδουν τη στενή σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και την υγεία των οστών

Μερικές ενδιαφέρουσες εναλλακτικές!

Αμυγδαλόγαλα:  προσφέρει μια ευχάριστη γεύση παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό της βιταμίνης Ε και είναι πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Φτιάξτο στο σπίτι.

Γάλα από φουντούκι: είναι ακόμη πιο πλούσιο κι από τ’ αμύγδαλα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ολικό οξύ), είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, χωρίς λακτόζη, χωρίς σόγια, χωρίς γλουτένη.

Γάλα ρυζιού:  αποτελεί ένα μη γαλακτοκομικό ρόφημα, είναι εύγευστο και κρεμώδες και προέρχεται αποκλειστικά από κόκκους καφέ ρυζιού.

Γάλα σόγιας: το γάλα σόγιας ουσιαστικά ως υδατικό εκχύλισμα των σπόρων σόγιας, περιέχει τα συστατικά του σπόρου αλλά σε μικρότερες αναλογίες αφού περιέχει πολύ νερό ως ρόφημα. Είναι πολύ πλούσιο σε απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως κυρίως λινολενικό και λινολεϊκό και χαμηλό στα μη διατροφικά επιθυμητά κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επίσης δεν περιέχει χοληστερόλη

Γάλα καρύδας: είναι υγρό που φτιάχνεται με τη σάρκα της καρύδας και δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το λάδι της καρύδας, περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, μειώνει τη χοληστερόλη, τονώνει το νευρικό σύστημα, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της πίεσης και πολλά πολλά άλλα.

images (1)

Η πρόταση της ημέρας παρμένη από ένα λαχταριστό vegan blog:

Ένα ακόμη φυτικό γάλα που μπορούμε να φτιάξουμε πανεύκολα, από φουντούκια αυτή τη φορά. Είναι πεντανόστιμο και εννοείται ποοοολύ πιο φθηνό από το τυποποιημένο

1 φλυτζάνι φουντούκια ωμά και μουλιασμένα

3 φλυτζάνια νερό

→ χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ για 1 λεπτό, μέχρι τα φουντούκια να θρυμματιστούν εντελώς.

Σουρώνουμε το φουντουκόγαλα με ψιλό σουρωτήρι ή με τουλπάνι και το φυλάμε στο ψυγείο. Κρατάμε σε ένα κλειστό δοχείο τον πολτό από τα φουντούκια για μπισκοτάκια κλπ.

Πίνουμε το φουντουκόγαλα μέσα σε 1-2 μέρες (την καλύτερη γεύση και άρωμα έχει όταν είναι φρεσκοφτιαγμένο).

Φυσικά ταιριάζει τέλεια με κακάο! Τόσο για ένα μιλκσέηκ με μπανάνα όσο και για ζεστή σοκολάτα!

 

Και λίγη τροφή για σκέψη, γιατί ούτε χίλιες λέξεις δεν μπορούν να δώσουν το αποτέλεσμα μιας εικόνας…

(Στο παραπάνω video βλέπουμε πως η σύγχρονη βιομηχανία γάλατος έχει μετατρέψει τις αγελάδες σε μηχανή παραγωγή χρήματος, μετατρέποντας τις σε κανονικά δοχεία με στόμιο, καπάκι κι από όλα. Απάνθρωπο.)