Habitus Enallacticus: δυο πολύ ευεργετικές στάσεις της γιόγκα κ.α

Written by

Η πρακτική της yoga ειναι μια ολόκληρη κοσμοθεωρία και για τους ένθερμούς υποστηρικτές της αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας τους αλλά και όλης της ζωής τους. Εκτός των ψυχοθεραπευτικών/χαλαρωτικών της ιδιοτήτων η yoga αποτελεί και έναν ενδιαφέρων τρόπο άσκησης, πιθανότατα όχι με τα άμεσα και εμφανή αποτελέσματα του γυμναστηρίου, αλλά με ουσιαστική ενδυνάμωση και σταδιακή σύσφιξη του σωματος από την κορυφή ως τα νύχια.

Αδιαμφισβήτητα η yoga δε διδάσκεται από ένα βίντεο στο youtube, ούτε από ένα άρθρο με φωτογραφίες για αυτό και τα παρακάτω θα χρησιμεύσουν σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις σωστές ανάσες και τις κατάλληλες, για τον καθένα,… άσανες!

ffb929ef34a74dd7c9b4ed887cbb8602 (1)

Συνοδέψτε κάθε πρακτική με ένα  κρέμασμα και ένα squat.

Woman Doing Yoga Indoors

Kρέμασμα @Pinterest

Squat @Pinterest

Squat @Pinterest

 

Πριν από μερικές βδομάδες είχε γίνει viral ένα αρθρο το οποίο μας έλεγε πως “αν δεν καταφέρουμε να σηκωθούμε από το πάτωμα χωρίς βοήθεια τότε πιθανότατα θα πεθάνουμε μέσα σε 5 χρόνια”… Αν και αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη υπέρβολη κρυβει μια δόση αλήθειας, καθώς η ευελίξία μας σε τέτοιες φυσικές κινήσεις όντως αποτελούν δείκτες της μακροβιότητας μας αλλά και τη σωστής φυσικής μας κατάστασης. Οι συγκεκριμένες άσανες υπάρχουν σε αρκετές παραλλαγές στη γιόγκα για αυτό και σε όρθια καθιστή η ημικαθιστή θέση έχετε την ευκαιρία να εξασκέιστε. Είναι δυο αντίθετα, το γιν και το γιανγκ που βοηθούν το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις υπόλοιπες προκλήσεις της πρακτικής μας.

Eδώ βλέπουμε πως να εντάξουμε το squat στην πρακτική μας…

Eδώ βλέπουμε πως να εντάξουμε το hang στην πρακτική μας, μέσω ενός βασικού χαιρετισμού στον ήλιο…

Θεωρητικά για τη YΟGA

Η γίογκα νοείται ως ένα από τα έξι συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας. Πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με τον  Θεό, μέσω του διαλογισμού. Η σανσκριτική λέξη γιόγκα προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ενώνω, ελέγχω, δεσμεύω. Βασική τεχνική για την πραγμάτωση στη γιόγκα είναι ο διαλογισμός, κάτι το οποίο συχνά παραβλέπεται από τη σύγχρονη πρακτική της γιόγκα.

Τα οφέλη από την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πρακτικής είναι :

Αισιοδοξία

Μία ώρα asanas -μια ακολουθία από όρθιες, καθιστές και στάσεις ισορροπίας, αυξάνει τα επίπεδα του αμινοξέος GABA (τα χαμηλά επίπεδά του συνδέονται με την κατάθλιψη) του εγκεφάλου κατά 27%, σε σύγκριση με μια σιωπηλή ομαδική ανάγνωση, έδειξαν μελέτες.

Ποιοτικός ύπνος

Ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν, καθιστώντας ευκολότερο τον ύπνο.

Σεξουαλική διάθεση

Μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας για σεξ, κάνοντας asanas καθημερινά, σύμφωνα με μελέτη του Journal of Sexual Medicine. Μια σχέση αγάπης: η γιόγκα βοηθά στη μείωση του άγχους, επίγνωση του σώματος και ακόμα επιταχύνει την απελευθέρωση ορμονών. Όλο αυτό μεταφράζεται σε μια ώθηση στη λίμπιντο και καλύτερο σεξ.

Υψηλή αυτοπεποίθηση

Η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει το «εισιτήριο» για να αγαπήσετε το σώμα σας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Τόνωση 

Οι έξυπνοι γιόγκι γνωρίζουν ότι τα βάρη δεν είναι ο μόνος τρόπος για να σμιλέψουμε το σώμα μας. Η γιόγκα είναι προπόνηση δύναμης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αίσθηση ηρεμίας

Οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για δύο ή περισσότερα χρόνια, απελευθέρωσαν 41% λιγότερες κυτταροκίνες (ένας τύπος πρωτεΐνης) που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι σε σχέση με τους αρχάριους γιόγκα, έδειξε μια μελέτη του Psychosomatic Medicine.

Η πολυάσχολη καθημερινότητα μας στέκεται εμπόδιο στο να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες, τόσο στη διατροφή μας όσο και στην φυσική μας κατάσταση. Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών οι περισσότεροι από εμάς το έχουν ρίξει στην σκέψη… να γυμναστώ- να μην γυμναστω, να φάω- τι να φάω και τα γνωστά λοιπά. Παρόλο που η πρακτική της γιόγκα θέλει χρόνο και κόπο ώστε να ασκείται σωστά αποτελεί έναν ιδανικό σύμμαχο για εκγύμναση αφού οι άπειρες παραλλαγές της πλέον μπορούν να προσφέρουν το κομμάτι της πρακτικής σε έντονο βαθμό (βλ. Power Yoga) χωρίς φυσικά να αφιερώνουν τον επιθυμητό χρόνο σε ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού.

Mια ολοκληρωμένη πρακτική για αρχάριους…

Φυσικά, το καλύτερο από όλα το αφήνω τελευταίο. Η Yoga απευθύνεται σε όλους, είναι ιδανική για κάθε σωματότυπο, μπορεί να εξασκηθεί από κάθε ηλικία ενώ δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα!

13b07d82374dd7405670ab05cae61a2d

@Pinterest

92be621fe65bb131a79f2a0eae2423ec

@Pinterest

e1368674160ba6ea2d76fe5169d8388d

@Pinterest

Namaste!

(via clickatlife, yogajournal)