Habitus Enallacticus: Κάντο με… αβοκάντο

Written by

Toν τελευταίο καιρό στην καθημερινότητα μου έχει προστεθεί ένα “άλλο φρούτο”. Το αβοκάντο ήρθε για να μείνει, αφού πέραν των θρεπτικών του στοιχείων αποτελεί νοστιμότατο συνοδευτικό στο πρωινό, σε μια σαλάτα, σε μακαρόνια, σε απόπειρες δημιουργίας σαλτσών, αλά γουακαμόλε, και άλλα πολλά. Φυσικά, οι ιδιότητες του επεκτείνονται από τη γαστρονομία, στην κοσμετολογία ως και στην φαρμακευτική. Είναι αυτές οι ημέρες που μια αλλαγή στη διατροφή μας είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη, αφού κατά τη διάρκεια των εορτών οι γαστριμαργικές κραιπάλες έδιναν και έπαιρναν.

Δεν πρέπει…

να το δοκιμάσετε αν δεν έχει ωριμάσει. Θα έρθετε αντιμέτωποι με μια πικρή έκπληξη. Πως καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμο; Τραβάω το κοτσανάκι που έχει από τη μια άκρη. ΑΝ είναι μαύρο το πετάω, αν είναι λευκό συνεχίζω.

avo_kotsani_el

Tο αβοκάντο είναι…

μια εξαιρετικά ευεργετική πρώτη ύλη.

benefits-of-avocado-for-skin

Ως ‘φάρμακο’: Aρκεί το 1/5 από ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο που έχει 55 θερμίδες, για να μας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς, βιταμίνη E, φυλλικό οξύ και λουτεΐνη (ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση). Eπιπλέον, διευκολύνει το σώμα να απορροφήσει περισσότερα λιποδιασπώμενα συστατικά από τις τροφές, όπως A και B καροτίνη, λουτεΐνη κ.ά.

Ως τροφή: Mπορεί να συνοδέψει με μεγάλη επιτυχία σαλάτες, μακαρονάδες, τοστ ακόμη και μπισκότα. Στο διαδίκτυο παραμονεύον χιλιάδες λαχταριστές συνταγές με αβοκάντο. Ενδεικτικά…

Συνταγή για μακαρονάδα με σάλτσα αβοκάντο:

83a0ab433f5d5b1122b8adaeac001bd8

Υλικά για 1 μερίδα/ εκτιμώμενος χρόνος 15 λεπτά

  • ½ αβοκάντο (ώριμο)
  • 1 χούφτα φρέσκο σπανάκι
  • 2 κλωναράκια βασιλικό
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ μισό κουταλάκι σκόνη σκόρδου (ή 1 σκελίδα)
  • ξύσμα και το χυμό από μισό λεμόνι (ή λάιμ)
  • αλάτι
  • φρέσκο πιπέρι
  • 100-120 γραμμ. Μακαρόνια άβραστα

Προαιρετικά: τριμμένη παρμεζάνα

1. Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες

2. Στο ενδιάμεσο, ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ ή στο multi το αβοκάντο, το σπανάκι, τον βασιλικό, το λάδι, το σκόρδο, το λεμόνι και το αλάτι, και τα πολτοποιούμε.

3. Όταν βράσουν τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε, (κρατώντας λίγο νερό από την κατσαρόλα), τα βάζουμε σε ένα πιάτο και ανακατεύουμε με την σάλτσα αβοκάντο μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουμε φυλάξει). Σερβίρουμε αμέσως τρίβοντας λίγο φρέσκο πιπέρι και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη (ή πολύ) παρμεζάνα.

Συνταγή για σνακ με αβοκάντο και αβγά της Rachel Ray:

Υλικά

  • 1 αβγό
  • 1/4 αβοκάντο
  • 1 φέτα ψωμί.

Συνεχίζουμε κάνοντας τα αβγά μας scrambled τηγανίζοντας και ανακατεύοντας τα. Έπειτα κόβουμε το αβοκάντο…

avocado (1)

ξεφλουδίζουμε τη φλούδα του, αν είναι ώριμο η φλούδα βγαίνει εύκολα, και το πατάμε με ένα πιρούνι και λίγο πιπεράκι να γίνει πολτός. Το αλείφουμε στη φέτα και βάζουμε από πάν τα αβγά. Γλυκιά παραλλαγή: φέτα ψωμιού, με σκέτο πολτό αβοκάντο, περιχυμένη με μέλι! (προσωπικό αγαπημένο)

b45cd13f2b8bc10770173c21c9c94971

Ως φυσικό καλλυντικό: Tο αβοκάντο παραδοσιακά έχει σημαντική συνεισφορά και στην κοσμετολογία. Πλούσιο καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο λάδι αβοκάντο, που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Eπίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά.

 avocado-oil

Το λάδι αβοκάντο είναι ένα από τα λίγα βρώσιμα έλαια που δεν προέρχονται από σπόρους, αλλά από το σαρκώδη καρπό τους. Το φυτικό λάδι Αβοκάντο είναι κατάλληλο για όλα τα δέρματα και χρησιμοποιείται στο πρόσωπο, λαιμό, σώμα και μαλλιά. Θρεπτικό λάδι πλούσιο περιέχει βιταμίνες Α, Β, D, Ε και φυτοστερόλες. καθώς και κάλιο – γνωστή ως ορυκτό της νεότητας

Συνταγή για ενυδατική μάσκα προσώπου:

Υλικά
• 1/2 αβοκάντο
• 1/4 της κούπας μέλι
Λιώνετε τη σάρκα του αβοκάντο σε ένα μπολ και προσθέτετε το μέλι. Aνακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και το απλώνετε στο πρόσωπο και στο λαιμό. Aφήνετε τη μάσκα για 15 λεπτά και μετά αφαιρείτε την περισσευούμενη με μια πετσέτα εμποτισμένη σε χλιαρό νερό.

Οι σπόροι του αβοκάντο…

είναι το μυστικό συστατικό που δίνει τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στο ίδιο το αβοκάντο. Μπορούμε να τους εκμεταλλευτούμε με διάφορους τρόπους. Με λίγα βήματα θα έχουμε στα χέρια μας ένα γιατροσόφι άλλο πράγμα.

Βήμα 1

Αποσπούμε το σπόρο από το φρούτο. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα όταν το αβοκάντο είναι ώριμο, για αυτό αφήστε το 2-3 μέρες να καθίσει πριν το ανοίξετε και χρησιμοποιήσετε τη ψίχα του αλλά και τον ίδιο τον σπόρο.

Βήμα 2

Σε πολύ δυνατό μίξερ, τα συμβατικά μίξερ είναι πιθανό να τα χαλάσει, τοποθετούμε το σπόρο και τον κάνουμε χίλια κομματάκια. Αλλιώς, το ψήνουμε στο φούρνο και το σπάμε με ένα σφυρί για να γίνει πολλά μικρά κομματάκια ή τον αφήνουμε να ξεραθεί σε μια πλαστική σακούλα και μετά τον σπάμε.

Βήμα 3

Αναμιγνύουμε τη μισή ποσότητα του κομματιασμένου σπόρου μέσα σε ένα smoothie ή μέσα σε σαλάτα, γιατί από μόνος του έχει αρκετά πικρή γεύση.

Γιατί να το κάνω όλο αυτό;

O σπόρος του αβοκάντο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία από τα περισσότερα φρούτα, είναι μια “υπερτροφή” που μπορεί να γίνει σύμμαχος σε αρκετές ασθένειες. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, να είναι χρήσιμος στη θεραπεία της υπέρτασης, καθώς επίσης φλεγμονωδών καταστάσεων και διαβήτη. Αυτό οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις.

6 Πράγματα που δεν ήξερες για τα Αβοκάντο:

1. Tα αβοκάντο έχουν 35% περισσότερο ποτάσσιο από τις μπανάνες και ΠΟΛΛΕΣ φυτικές ίνες.

2. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές μαγειρικής αντί για λάδι ή βούτυρο!!

3. Τα αβοκάντο είναι φρούτα, για την ακρίβεια ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των μούρων.

4. Σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν περίεργα παρατσούκλια, όπως αχλάδια του αλιγάτορα στην Ισπανία και στο Μεξικό, ή και αχλάδια βουτύρου στην Ινδία και στην Κίνα.

5. Τα αβοκάντο φυτρώνουν σε δένδρο αλλά δε σαπίζουν αν δεν κοπούν από αυτό. Ενώ μπορείς εύκολα να τα καλλιεργήσεις και στο σπίτι! Δες παρακάτω…

6. Τα αβοκάντο χαλούν πιο γρήγορα όταν αποθηκεύονται παρέα με άλλα φρούτα. Η παραγωγή αιθυλενίου από τα φρούτα πυροδοτεί τη διαδικασία της ωρίμανσης γρηγορότερα.

 Tip: Βάλτε τα άγουρα αβκάντο σε μια χάρτινη σακούλα με μήλα για να επιταχύνετε τη διαδικασία της ωρίμανσης. Όταν τα αβοκάντο είναι έτοιμα προς βρώση, θα το καταλάβετε γιατί θα έχουν μαλακώσει αρκετά, καλύψτε το αβοκάντο που θα σας περισσέψει με σελοφάν ή ρίξτε του λίγο λεμονάκι.

Σπιτική καλλιέργεια αβοκάντο

Δεν είναι και το πιο φτηνό φρούτο στον κόσμο, αυτό είναι σίγουρο όμως προσφέρεται για σπιτική καλλιέργεια. Το κουκούτσι από το αβοκάντο μπορείτε να το βάλετε σε νερό και αν είστε τυχεροί θα φυτρώσει και θα γίνει ένα όμορφο φυτό. Με λίγη τύχη και υπομονή ίσως να βγάλει και καρπούς, όμως αυτό είναι πιο σπάνιο. όπως και να έχει. Ξαφλουδίστε τον καρπό και καρφώστε τον από 2 μεριές με οδοντογλυφίδες. Στερεώστε τις οδοντογλυφίδες πάνω σε ένα μπολάκι με νέρο και αφήστε να πλέει το μισό αβοκάντο. Με θετική σκέψη και πολλή τύχη θα αρχίσουν να φυτρώνουν ρίζες στο νερό. Στη συνέχεια μεταφυτεύστε σε γλάστρα.

Aβοκάντο-κουκούτσι2-300x225    Aβοκάντο-κουκούτσι4-221x300    αβοκαντιά

(στοιχεία από greenmixer, butternutrition)