Habitus Enallacticus: κάντο όπως το Original Unverpackt & η Lauren

Written by

Με αφορμή τη δημιουργία ενός νέου, καινοτόμου και φιλικού  προς το περιβάλλον supermarket στο Βερολίνο το Σεπέμβριο που μας πέρασε θα επιστρέψω στις  ρίζες μου και θα μιλήσω για το τρίπτυχο που έγινε ευρέως γνωστό από την Greenpeace:

Reduce-Reuse-Recycle αλλιώς Μείωσε- Επαναχρησιμοποίησε- Ανακύκλωσε -ακούγεται καλύτερα στη ξένη εκδοχή του!

Το Original Unverpackt βρίσκεται στην περιοχή Κροϊτσμπερκ, για όσους είναι “γειτονιά” και μπορούν όντως να το επισκεφθούν. Οι αγορές γίνονται με το κιλό, οι συσκευασίες των προϊόντων δεν υπάρχουν και η όλη κουλτούρα που αποπνέει θυμίζει μπακάλικο εποχής. Ο λόγος για τον οποίο  δημιουργήθηκε; Οι πράσινες πεποιθήσεις δυο γυναικών, οι οποίες  θέλησαν να δώσουν στους αγοραστές μια βιώσιμη επιλογή για να κάνουν τα ψώνια τους. «Θέλουμε τα ψώνια μας να ξαναγίνουν όμορφα & οικολογικά» υποστηρίζουν οι συν-ιδρυτές Sara Wolf και Milena Glimbovski του Original Unvertpackt και αναπτύσσουν με επιτυχία την έννοια του «μηδενικού απόβλητου». Επιστροφή προς τα πίσω, θα έλεγε κανείς, αφού ο συγκεκριμένος τρόπος αγορών υπήρχε στις ζωές των ανθρώπων πολύ πριν τη δημιουργία μέγα-τεράτων πολυκαταστημάτων, όπου οι φανταχτερές συσκευασίες με τα αμφιβόλου αξίας υλικά μονοπωλήσουν τις αγορές τροφίμων, τις ζωές μας και τα… σκουπίδια μας. 

163092-25cbcee2-991b-475d-a9ec-bb7f84317941-620x372

Κάπου εδώ αξίζει να κοινοποιηθεί πως τα τρία τέταρτα των απορριµµάτων που βρίσκονται στον ωκεανό αποτελούνται από πλαστικές σακούλες και συσκευασίες, οι οποίες χρειάζονται περίπου 400 χρόνια για να διασπαστούν. Αυτό για τους πιθανούς υποστηρικτές της άποψης, “…ναι το δικό μου σκουπίδι σας πείραξε, λες και θα αλλάξει κάτι μόνο με αυτό…”. (Όταν τα τεμπέλικα στόματα ανάγουν τη βαρεμάρα τους σε γνώση…)

Στο δια ταύτα, λοιπόν, δε χρειαζόμαστε ένα αντίστοιχο σουπερμάρκετ για να υιοθετήσουμε συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον, ούτε φυσικά χρειαζόμαστε να μας κάνουν μαθήματα οι φίλτατοι Γερμανοί για κάτι το οποίο έχουμε καθημερινά δίπλα μας. Στις λαϊκές αδερφές μου, στις λαϊκές. Ενίσχυση των παραγωγών, τιμές που συμφέρουν και προιόντα λαχταριστά και χύμα, έτοιμα να τα πάρεις σπίτι σου. Σίγουρα, σακούλες υπάρχουν και μικροσυσκευασίες αλλά εναπόκειται στο δικό μας χέρι να πάμε με τη δική μας τσάντα-σακούλα για τα λαχανικά, το δικό μας μπολ για τα όσπρια, το δικό μας μπουκάλι για το λάδι κοκ, όπως ακριβώς δηλαδή θα κάναμε και σε ένα αντίστοιχο οικο-μαρκετ σαν αυτό του Βερολίνου.

Επίσης, επένδυσε τα λεφτά σου σε κάτι χρήσιμο και πολύ όμορφο όπως αυτό: Ενδεικτική επιλογή, καθαρά και μόνο από άποψη αισθητικής. Από τιμή δε σκίζει το προϊόν, γνωρίζω. Με το δικό σου θερμός, μπορείς να φτιάχνεις το καφεδάκι σου από το σπίτι γλιτώνοντας έτσι το καθημερινό 1,50 ευρώ, που σωρευτικά μεταφράζεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των (εδώ βγαίνει κομπιουτεράκι)… 40-45 ευρώ!

eco_3866-400x400

Σε κάθε περίπτωση η “οικολογία” κάνει καλό και στην “οικονομία” της τσέπης μας. Σκεφτείτε το. Φυσικά, η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται και σε αντίστοιχο ταπεράκι με το σπιτικό τοστάκι, αποφεύγοντας έτσι ένα σάντουιτς αμφιβόλου ποιότητας, 2-3,00 € αλλά και ακόμη ένα σκουπίδι.

Και πάνω που έχει χαθεί κάθε ελπίδα θα βγάλω το δυνατό όπλο με την ιστορία μιας κοπέλας, η οποία τα τελευταία 2 χρόνια έχει καταφέρει να μη πετάξει ούτε ένα σκουπίδι! Υπερβολή; Ίσως, αλλά και πολύ,πολύ ενδιαφέρον ταυτόχρονα.

LaurenSingerDrinkingFromMasonJar-850x400-400x218

H Lauren μένει στην Ν.Υόρκη και είναι 23 χρονών, σπουδάζει Περιβαλλοντικές Επιστήμες (!) και έχει κατορθώσει να ζει με έναν τρόπο βιώσιμο, άνευ σκουπιδιών. Τι σημαίνει αυτό;  Όπως η ίδια λέει ήταν μια εικόνα που την έκανε να ξανασκεφτεί τα πάντα. Ένας συμφοιτητής στη σχολή έφερνε καθημερινά μια τσάντα γεμάτη με τρόφιμα και αφού την  άνοιγε, έπινε το μπουκαλάκι νερό,  χρησιμοποιούσε τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, έτρωγε το σάντουιτς, τη σακούλα τσιπς και στη συνέχεια πετούσε όλον αυτόν το συρφετό απευθείας στα σκουπίδια, κάθε μέρα η ίδια διαδικασία.

Εκείνη τη στιγμή θύμωσα πολύ με αυτόν τον τύπο, αλλά πιο πολύ με τον εαυτό μου, εγώ που θεωρούσα πως ήμουν τόσο οικολόγος έκανα σχεδόν το ίδιο πράγμα κάθε ημέρα, … λέει η Lauren. Από εκείνη τι στιγμή και μετά περιόρισα τα σκουπίδια μου κατά πολύ και δυο χρόνια μετά κατάφερα να τα εξαλείψω. Πως; Αρχικά σταμάτησα να αγοράζω συσκευασμένα προϊόντα και έφερνα δικές μου τσάντες και βάζα από το σπίτι, τα οποία και γέμιζα με χύμα προιόντα. Έπειτα, σταμάτησα να αγοράζω νέα ρούχα και στράφηκα στα μεταχειρισμένα, μια επιλογή καθόλου δύσκολη αφού η ποικιλία και η ποιότητα είναι εξαιρετική. Τέλος, περιόρισα τις πιο απλές μου συνήθειες όπως το να παίρνω καλαμάκι με το ποτό μου, τις πλαστικές/χάρτινες σακούλες των μάρκετ ακόμη και τις αποδείξεις. (εκεί δεν τις μαζεύουν φαίνεται!) Δύο χρόνια μετά παράγω μηδενικά απορίμματα και δε θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη, αφού κάνω οικονομία και ταυτόχρονα τρώω καλύτερα, αποφεύγοντας όλες τις επεξεργασμένeς τροφές που μπάινουν μέσα σε φανταxτερές συσκευασίες. Είμαι χαρούμενη!

Mικρά βιώσιμα tips:.

Μη παίρνεις τις σακούλες των σούπερμάρκετ. Έχε πάντα μια δική σου σακούλα-τσάντα την οποία και χρησιμοποίησε. Όσο για τα σκουπίδια που αναπόφευκτα θα κάνεις, χρησιμοποίησε βιοδιασπώμενες σακούλες, θα τις βρεις στα περισσότερα καταστήματα.

Ανακύκλωσε τις συσκευασίες σου, το αξίζουν.

Επαναχρησιμοποίησε τα γυάλινα βάζα των μαρμελάδων, της μερέντας, του μελιού.

Κάνε τον καφέ σου από το σπίτι, το ίδιο ισχύει για τοστ, φρούτο κλπ

Χρησιμοποίησε τα ΜΜΜ ή αν δεν μπορείς να αποχωριστείς το αμάξι σου, μοιράσου τη διαδρομή με κάποιο φίλο, συνάδελφο που μένει κοντά.

Προτίμησε τα τοπικά μπακάλικα, λαϊκές και ψώνισε χύμα και ωραία.

Eπέλεξε για την καθαριότητα του σπιτιού προιόντα μη-χημικά και υποαλλεργικά. Ενδιαφέρουσα εναλλακτική τα καθαριστικά της Βιομετ, τα βρίσκεις στο Μικρόπολις.

Φυσικά, μην πετάς τα μικρο-σκουπιδάκι σου κάτω. Εδώ δεν τα θέλουμε ούτε στους κάδους. Μα καλά δεν ακούς τόση ώρα;

Μερικά ακόμη οικολογικά προϊόντα…

Μία γυναίκα θα χρησιμοποιήσει, κατά μέσο όρο, 11.000 ταμπόν ή σερβιέτες σε όλη τη διάρκεια της ζωής της που θα καταλήξουν στις χωματερές ή στις θάλασσες. Όχι πια σερβιέτες και ταμπόν. Zήσε οικολογικά τις “μέρες σου” με πλενόμενες σερβιέτες και το εκπληκτικό… moon cup. Ω ναι.

                                          mooncup_-254x254                                                                             popolini_menstrual_pads

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδικά pampers.  Μη ξεχνιόμαστε.

Όσο για το πως θα σκουπίσεις το… πωπουδάκι σου. Τα φύλλα είναι μια καλή επιλογή! Σίγουρα πάντως βιώσιμη.

Αστειευόμενοι ή όχι τα πράγματα δεν αλλάζουν. Όσο διατεθειμένοι είμαστε ή δεν είμαστε να ακολουθήσουμε πιο βιώσιμες λύσεις στην καθημερινότητα μας η αλήθεια είναι μια, η γη το χρειάζεται. Ε και όπως και να το κάνεις, τη χρειαζόμαστε λίγο κι εμείς. Τη γη!

Ζήσε αειφορικά,

διώξε τα αχρείαστα!

(Να ένα ενδιαφέρον site.)

(πήρα μερικά στοιχεία από τον trueactivist)