Οι 10 καλύτερες ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα

Written by

Οι 10 καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα

Το σκηνικό της Ελλάδας έγινε προσωρινό σπιτικό για διάφορες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές ανά τις δεκαετίες από τότε που η χώρα μας συνειρμικά σήμαινε Ζορμπάς, συρτάκι, όπα και σπασμένα πιάτα για το ξένο κοινό μέχρι και τώρα που τείνει να συγγενεύει λεξιλογικά με όρους όπως κρίση, φτώχεια και φόροι. Δόξα τω Δία πάντως, όσο χαλεποί και να είναι οι καιροί η Ελλάδα δεν απογοητεύει ποτέ ως ένα ονειρεμένο κινηματογραφικό σκηνικό με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αλλά και χαρακτήρες που ταιριάζουν με έναν μυστήριο τρόπο με τις οπτικές εντυπώσεις που οφείλει να προκαλεί η μεγάλη οθόνη. Θα ακολουθήσει countdown με τις 10 καλύτερες ξένες ταινίες που πέρασαν από τα Ελληνικά σοκάκια και τις Γραικικες θάλασσες. Από τη λίστα να σημειωθεί πως θα εξαιρεθεί το Ποτέ την Κυριακή (1959) γιατί ήταν του «Τζούλη» της Μελίνας και δεν το θεωρούμε ξένη παραγωγή καθώς και ο Ζορμπάς (1964) που παρά την τεράστια διεθνή επιτυχία είναι πάντα έργο του Θεοδωράκη, του Κακογιάννη και του Καζαντζάκη.
10. Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001).
movie_corelli_mantolino10η θέση και πολύ λέμε μεταξύ μας. Αλλά όπως και να το κάνουμε είναι μία Χολιγουντιανή ταινία που έχουμε δει όλοι μας, είναι σχετικά πρόσφατη, πρωταγωνιστούν η Penelope Cruz και ο Nicolas Cage που τότε δεν έπαιζε μόνο σε αχαρακτήριστες ανοησίες και το βασικότερο όλων γυρίστηκε στην πανέμορφη Κεφαλονιά που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ό,τι πιο όμορφο έχει να δείξει Το μαντολίνο. Η ταινία βασικά αφορά στο παθιασμένο ειδύλλιο της φτωχιάς Κεφαλλονίτισσας Cruz και του Ιταλού στρατιώτη Cage. Γενικά ιδιοφυής η ιδέα της Ισπανίδας που παίζει την Ελληνίδα και του Αμερικάνου που παίζει τον Ιταλό ειδικά όταν ο τελευταίας είναι ο Nicolas Cage! Η Κεφαλονιά πάντως κούκλα.

9. Οι εραστές του καλοκαιριού (1982).
Θα σας πω την περίληψη του IMDb: Ένα νεαρό ζευγάρι από την Αμερική και μία Γαλλίδα εμπλέκονται σε ένα ερωτικό τρίο στα ελληνικά νησιά. Το ζευγάρι από την Αμερική είναι ο Peter Gallagher και η Daryl Hannah νεαροί και ηλιοκαμένοι. Όσο για τα ελληνικά νησιά είναι κατά βάση η Σαντορίνη, με λίγο Κρήτη, Δήλο και Μύκονο (όχι που θα έλειπε!). Θα είμαι ειλικρινής… Η ταινία δεν τους πέτυχε ιδιαίτερα. Τα πλάνα του ελληνικού κυκλαδίτικου καλοκαιριού είναι όμως υπέροχα και βασικά υπεύθυνα για τον όποιο ερωτισμό καταφέρνει να επικοινωνήσει ο σκηνοθέτης.

8. Έρωτας αλά Ελληνικά (2009).
Η Georgia (Nia Vardalos) είναι ελληνοαμερικανίδα δασκάλα που αναγκάζεται να εργαστεί ως ξεναγός. Κάπου κάπως το tour guiding της Georgia περιπλέκεται όταν εισβάλλει στη ζωή της ο νέος οδηγός του τουριστικού λεωφορείου, ο Poupi, ο οποίος ναι είναι ο Αλέξης Γεωργούλης στο πρώτο του Χολιγουντιανό break. Στα βασικά θετικά της ψιλομέτριας ταινίας είναι οι καλές προθέσεις της Nia και του παραγωγού της, του Θωμά του Xανκς να προβάλουν τη χώρα μας. Η ταινία γυρίστηκε στους Δελφούς, στην Αρχαία Ολυμπία και στην Επίδαυρο. Αποτελεί επίσης την πρώτη Αμερικάνικη παραγωγή που έκανε γυρίσματα στην Ακρόπολη μετά από τεράστια προσπάθεια της Vardalos να πάρει άδεια από το Ελληνικό κράτος που δεν φημίζεται και ως το πιο συνεργάσιμο με τις ξένες παραγωγές οι οποίες ετησίως ζητάνε να γυρίσουν στη χώρα μας και συνήθως «τρώνε» άκυρα.

7. Για τα μάτια σου μόνο (1981).
Πάνω που λέγαμε για δυσκολίες αδειοδότησης γυρισμάτων. Γιατί δεν έφτανε η γραφειοκρατία έχουμε και την εκκλησία! Η οποία σαφέστατα εναντιώθηκε στα γυρίσματα του James Bond στα Μετέωρα που παρόλα αυτά έγιναν κανονικότατα αφού πρώτα πέρασαν όλοι μία βόλτα από τα δικαστήρια. Να πω ότι η ταινία έχει και κάποια γυρίσματα στην Κέρκυρα και επίσης να πω ότι για τα πλάνα στα Μετέωρα οι καλόγεροι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να σαμποτάρουν την καθόλα νόμιμη παραγωγή της ταινίας. Κρέμασαν άπλυτα, σημαίες και σκέπασαν τους τοίχους με πλαστικό για να χαλάσουν τις λήψεις. Ευτυχώς τίποτα δεν πτόησε την εικονική πια σκηνή του Roger Moore στους βράχους των Μετεώρων.

6. Το παιδί και το δελφίνι (1957)
La_sirenaτου Negulesco είναι η πρώτη Αμερικάνικη παραγωγή που φτάνει στη χώρα μας και μας φέρνει την 23χρονη τότε Sophia Loren στο ρόλο της φτωχής Ελληνίδας σφουγγαρούς, η οποία ανακαλύπτει ένα άγαλμα ενός αγοριού πάνω σε ένα δελφίνι κάπου μέσα στη θάλασσα. Η ταινία του Negulesco προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης μουσικής και έδωσε τα έσοδα της πρεμιέρας της στο ίδρυμα της Φρειδερίκης για τα ορφανά ελληνόπουλα. Το παιδί και το δελφίνι κάνουν την Ύδρα πρωταγωνίστρια διεθνούς φήμης και το βρεγμένο φόρεμα κάνει την αναδυόμενη από τα νερά του Σαρωνικού Loren sex symbol μακράς διαρκείας.

5. Η Shirley Valentine (1989)
είναι μία αγγλίδα νοικοκυρά που έχει αγανακτήσει με το συμβατικό πια γάμο της και με τη μουντή ζωή της στο Liverpool. ‘Όταν η κολλητή της κερδίζει μία εκδρομή για δύο στην Ελλάδα αποφασίζει να «μπαρκάρει» σε ένα ταξίδι που θα τη φέρει πιο κοντά στον εαυτό της αλλά και στα νεανικά της όνειρα. Η ταινία έχει πανέμορφα γυρίσματα στη χώρα μας, είναι βασισμένη σε θεατρικό μονόλογο και προτάθηκε για δύο Όσκαρ, μουσικής και γυναικείας ερμηνείας. Κωμωδία που προσφέρει καλά γέλια και ένα αναμενόμενο happy end προερχόμενο από την ευτυχία που βρίσκει επιτέλους η μεσήλικη νοικοκυρά που αλλού… Μα φυσικά στη Μύκονο!

4. Mediterraneo (1991).
mediterraneo-2-1Δύο πράγματα ξέρουμε στην Ελλάδα για το Mediterraneo… Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και Βάνα Μπάρμπα. Να προσθέσω ότι γυρίστηκε στο μοναδικό Καστελόριζο που δεν ήταν και η πιο εύκολη των λύσεων αλλά ήταν το μέρος που μάγεψε το σκηνοθέτη. Η ταινία είχε τεράστια εμπορική επιτυχία αλλά και κριτική αναγνώριση παγκοσμίως. Και πάλι τοποθετείται κατά το Β΄ Παγκόσμιο όταν μονάδα Ιταλών στρατιωτών καταφθάνει στο ελληνικό νησί. Το παθιασμένο λαβ στόρι, που μάλλον το προκαλεί το κλίμα το ελληνικό το αιγαιοπελαγίτικο, είναι αυτή τη φορά ανάμεσα σε Ιταλό στρατιώτη όχι με σφουγγαρού, ούτε με απλή Κεφαλονίτισσα χωρική, αλλά με την «κοινή» του χωριού- του νησιού σε αυτήν την περίπτωση, Vassilissa- Vana Barba!

3. Mamma Mia (2008).
Κρατιέμαι να μην το βάλω πρώτο. Το επικό, εικονικό, πάντα φρέσκο και ευχάριστο musical εμπνεύσεως, μουσικής και εποχής ΑΒΒΑ παιζόταν για χρόνια σε Broadway και West End και τοποθετούνταν στον ελληνικό παράδεισο του νησιού Καλοκαίρι. Το 2008 είδαμε τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και τη Νταμούχαρη να «ενσαρκώνουν» το ελληνικό Καλοκαίρι και να κάνουν το Mamma Mia το πιο επιτυχημένο εμπορικά film musical όλων των εποχών. Και αν η Vassilissa ερωτοτροπούσε με Ιταλούς στο Καστελόριζο, η πραγματική Βασίλισσα Meryl χόρευε, τραγουδούσε, χοροπηδούσε, έτρεχε, και προσπαθούσε να αποφασίσει ποιος είναι ο πατέρας της κόρης της ενώ οι θάλασσες των Σποράδων «έγραφαν» καταπληκτικά και ταίριαζαν μοναδικά με την κινηματογραφική λάμψη, την ανεμελιά και τη φρεσκάδα που σου χαρίζει αυτή η ταινία. Δείτε την!

2. Τα κανόνια του Ναβαρόνε (1961).
Οι σύμμαχοι στέλνουν μία μονάδα στρατιωτών στο υπό κατοχή Ελληνικό νησί για να καταστρέψουν τα Γερμανικά κανόνια αλλά και το Γερμανικό έλεγχο στο τεράστιας στρατηγικής σημασίας σημείο του Αιγαίου. Η ταινία προτάθηκε για 7 Όσκαρ και κέρδισε αυτό των καλύτερων οπτικών εφέ. Να σημειωθεί ότι γυρίστηκε το 1960 όταν και έγινε το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς με τηλεοπτικά συνεργία, δημοσιογράφους και κινηματογραφιστές να βρίσκονται στη Ρόδο για τα γυρίσματα μετατρέποντας το νησί σε ένα Χολιγουντιανό studio. Σε όλη αυτή την προσοχή βοήθησε και η λάμψη των Gregory Peck, Anthony Quinn (προς τιμήν του οποίου οι Ροδίτες ονόμασαν μία παραλία τους Anthony Quinn Beach) και David Niven, αλλά και της δικής μας Ειρήνης Παπά.

1. Before Midnight (2013).
SONY-BDOS-01_Onesheet4.16.13_Layout 1O David Linklater κλείνει την τριλογία του Πριν συναντώντας τη Celine και το Jesse περίπου 20 χρόνια μετά την ημέρα που ερωτεύτηκαν. Ο Linklater μένει Ευρώπη και γυρίζει το Πριν τα Μεσάνυχτα στη Μεσσηνία που ταιριάζει τόσο αβίαστα με τον σκληρό ρεαλισμό της αφήγησής του αλλά και με τη φάση ζωής που πετυχαίνουμε τους δύο ήρωες. Η Celine και ο Jesse ενώ περπατούσαν και μιλούσαν στις δύο πρώτες ταινίες ανάμεσα σε ρομαντικά πάρκα, κεντροευρωπαϊκά μνημεία και ειδυλλιακά ποτάμια τώρα βρίσκονται σε μονοπάτια με αγριόχορτα, γκρεμισμένα βυζαντινά κάστρα και σκοτεινά Ορθόδοξα εκκλησάκια. Η διαδρομή αυτή που ξεκινά το 1995, καθρεφτίζει τη λήψη του Linklater απέναντι στα νιάτα, τον έρωτα, το γάμο και τη δύσκολη απόφαση υπέρ της αφοσίωσης που μάλλον είναι και το τελικό του μήνυμα όταν μας αφήσει με την εικόνα του Jesse και της Celine μαζί πλάι στη θάλασσα λίγο πριν τα μεσάνυχτα…

cityculture.gr / γράφει η Άντα Λειβαδά