Η εξαφάνιση, Chevy Stevens, βιβλιοκριτική

Written by

Έχετε μήπως προβλήματα με την κλειστοφοβία, νιώθετε να πνίγεστε σε κλειστούς χώρους ακόμη κι όταν ξέρετε πού είναι η έξοδος, ή ακόμη χειρότερα, έχετε κάποιο πρόβλημα καρδιάς; Τότε θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτό το βιβλίο δεν είναι για σας. Και μη νομίσετε, το λέω πραγματικά για το καλό σας, γιατί το ζητούμενο είναι να βρεθεί ακόμη ένας αναγνώστης που να διαβάσει το παρόν έργο και είτε να του αρέσει ή όχι, όχι όμως και να του βγουν τα χίλια μύρια προβλήματα υγείας στη φόρα. Κι αυτός ο μικρός και ίσως διόλου θελκτικός πρόλογος για την ανάγνωση αυτού του βιβλίου δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που πιθανών να αισθανθεί ο κάθε αναγνώστης διαβάζοντας το.

Η ιστορία μας λοιπόν ξεκινάει πολύ δυνατά καθώς από τις πρώτες σελίδες γνωρίζουμε την ηρωϊδα, την Ανν Ο’ Σάλιβαν, μια μεσίτρια που ξεκινάει για μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά θέλοντας οπωσδήποτε να πουλήσει εκείνο το σπίτι που εκθέτει αλλά και να φτάσει στη συνέχεια στο ραντεβού με το αγόρι της. Όταν εμφανίζεται ένας υποψήφιος αγοραστής με βαν, θεωρεί πως επιτέλους η τύχη της χαμογέλασε. Δυστυχώς όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και αυτή είναι μόνο η αρχή της τραγικής ιστορίας που ακολουθεί.

Η Chevy Stevens πρωτοσυστήθηκε με αυτό το βιβλίο στην ελληνική λογοτεχνία και νομίζω ότι δε θα μπορούσε να το κάνει με καλύτερο τρόπο. Έχει πλάσει μια ιστορία με τρομερή ένταση καθώς σελίδα τη σελίδα έρχεσαι τόσο κοντά με την Ανν και με τα παιχνίδια που παίζει το μυαλό της ως προς γιατί την απήγαγαν αλλά και την προσπάθεια της να παραμείνει σωματικά και ψυχικά ζωντανή όλο το διάστημα της αιχμαλωσίας της. Την ιστορία της την αφηγείται η ίδια όταν όλα πια θα έχουν τελειώσει, η αλήθεια όμως που πλέον γνωρίζει ίσως να μην είναι τόσο λυτρωτική αλλά και τόσο πειστική.

Η Stevens έχει κάνει εξαιρετική πραγματικά δουλειά στο ψυχογραφικό κομμάτι καθώς κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί απόλυτα με την Ανν είτε είναι άντρας είτε γυναίκα, να νιώσει την απελπισία της αλλά και τον διάχυτο φόβο της καθώς δε γνωρίζει αν και πόσο θα παραμείνει ζωντανή, την αγωνία της να μάθει γιατί την απήγαγαν αλλά όσο κι αν προσπαθεί δε μπορεί να βρει την απάντηση αλλά και το ιδιόρρυθμο παιχνίδι στρατηγικής επιβίωσης που καλείται να παίξει με τον απαγωγέα της που δε ξέρει πού τελικά θα την οδηγήσει, απλώς παρατείνει την ομηρία της.

Οι εξελίξεις και οι ανατροπές στην ιστορία είναι συγκλονιστικές και άκρως απρόβλεπτες, το ποιος τελικά κρύβεται πίσω από την απαγωγή της Ανν είναι μια μεγάλη αποκάλυψη που πολύ δύσκολα θα δικαιολογηθεί από τον οποιοδήποτε καθώς, αυτό που μένει πίσω είναι ένα κατεστραμμένο πλάσμα με πλήρη απάθεια για τη ζωή αλλά και με καμία διάθεση να συνεχίσει να ζει. Κι όλα αυτά γιατί κάποιος έπαιξε μαζί της ένα επικίνδυνο παιχνίδι χωρίς όμως να γνωρίζει καλά τους κανόνες.

Δε θέλω να πω περισσότερα για την πλοκή γιατί όλα ανατρέπονται και όλα αλληλοσυνδέονται με κομβικό τρόπο, θα πω μόνο ότι το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζεται πραγματικά με μια ανάσα και όσο δυσάρεστα κι αν είναι κάποια γεγονότα, θες να διαβάσεις ακόμη λίγο για να δεις πού τελικά καταλήγει όλο αυτό. Και δυστυχώς δεν είναι μια ιστορία που δε θα μπορούσε να συμβεί και στη πραγματικότητα.

Εν ολίγοις, η ‘’Εξαφάνιση’’ θεωρώ ότι είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του είδους και δε περνάει απαρατήρητο. Διαβάστε το!!!

cityculture.gr/γράφει η Μαρία Ανδρικοπούλου