Η κατάθλιψη στο περιβάλλον μου

Written by

Η κατάθλιψη στο περιβάλλον μου

Ο σύντροφός μας, η σύντροφός μας, η κόρη μας, ο γιος μας, ο αδερφός μας, η αδερφή μας, ο φίλος μας, ο κολλητός μας…
Όσες φορές και να μιλήσω για την κατάθλιψη μου φαίνονται λίγες.. Ίσως γιατί πλέον είμαστε όλοι πολύ ευαισθητοποιημένοι. Ίσως γιατί η κατάθλιψη βρίσκεται πλέον παντού.
Άλλες φορές την αναγνωρίζουμε, άλλες φορές την καταλαβαίνουμε και άλλες φορές είναι κρυμμένη.. Γιατί συχνά αυτός που πάσχει δεν θέλει να παραδεχτεί ότι έχει ανάγκη από βοήθεια..

Πώς είναι όμως κάποιος που έχει κατάθλιψη; Ποια είναι η εικόνα του;

θα ήθελα να σας την δείξω με εικόνες και στη συνέχεια να κινητοποιηθείτε να δείτε ένα video, το οποίο έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας , που ονομάζεται:
«I had a black dog, his name was depression»…
Η φράση «μαύρος σκύλος» έγινε γνωστή από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που τη χρησιμοποιούσε όταν ήθελε να περιγράψει τις μαύρες περιόδους της ζωής του, που χαρακτηρίζονταν από κατάθλιψη.

Ποια είναι λοιπόν τα διαγνωστικά κριτήρια για την κατάθλιψη, σύμφωνα με το DSM V (American Psychiatric Association);

• Καταθλιπτική διάθεση για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας σχεδόν καθημερινά

• Σημαντική έκπτωση του ενδιαφέροντος και της ηδονής που λαμβάνει το άτομο από την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας σχεδόν καθημερινά. Δυσκολεύεται να νιώσει την ηδονή σε αυτά που κάνει και συχνά τα κάνει απλά για να τα κάνει. Ακόμα και το σεξ δεν έχει το υπόβαθρο της απόλαυσης. Αυτό έχει σαν συνέπεια μετά από πολλές απόπειρες να μην θέλει να κάνει πράγματα και να τα αποφεύγει.

• Διαταραχές όρεξης 

• Διαταραχές ύπνου 

• Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση

• Κόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας σχεδόν κάθε μέρα 

• Αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής και αδικαιολόγητης ενοχής, σχεδόν κάθε μέρα

• Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, στη σκέψη, στη συγκέντρωση σχεδόν κάθε μέρα

• Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου (όχι απλά φόβος θανάτου), επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός

Φαύλος κύκλος σκέψεων

Ένα συχνό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη είναι ο φαύλος κύκλος των σκέψεών τους. Βασανίζονται συνεχώς από έναν φαύλο κύκλο σκέψεων, οι οποίες δεν οδηγούν σε κανένα συμπέρασμα. Κάνουν διεργασιακά λάθη.. Συνήθως δηλαδή γενικεύουν, καταστροφοποιούν και βγάζουν εσφαλμένα συμπεράσματα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους, να γίνονται ολοένα και πιο εσωστρεφείς. Αρνούνται να μιλήσουν, γιατί θεωρούν ότι κανένας δεν τους καταλαβαίνει.
Εστιάζουν στις αρνητικές συμπεριφορές όλων και δυσκολεύονται να εντοπίσουν το θετικό, το όμορφο, την ελπίδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μηρυκάζουν τα πράγματα που τους ενοχλούν και να μην θέλουν να συζητήσουν εύκολα άλλα θέματα.

Στην κατάθλιψη υπάρχει συχνά ο φόβος να ζητήσει κάποιος βοήθεια.. Ο φόβος για το στίγμα, ο φόβος να αποδεχτεί το πρόβλημα και να επικοινωνήσει γι’αυτό..
Εξάλλου υπάρχει πάντα η αίσθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με τους φίλους μας (όταν είμαστε σε θέση να ακούσουμε).. 

Στην κατάθλιψη υπάρχουν οι κακές μέρες και οι καλύτερες μέρες (πιο σπάνια οι καλές μέρες).. Και όσο πιο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα που πάσχει κάποιος από κατάθλιψη τόσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα των κακών ημερών.
Στις κακές μέρες αυτός που πάσχει συχνά δεν έχει δύναμη να σηκωθεί από το κρεβάτι και θεωρεί ότι είναι αναίτιο να κάνει μπάνιο, να φροντίσει τον εαυτό του. Επιλέγει γρήγορες λύσεις γιατί δεν θέλει να προσπαθήσει περισσότερο, γιατί δεν μπορεί να αντέξει την εικόνα του στον καθρέπτη. Θα τον/την δείτε συχνά απεριποίητο ή με τα ίδια ρούχα χωρίς διάθεση να τα αλλάξει, γιατί δεν βρίσκει κάποιο νόημα σε αυτό. 

Στις κακές μέρες αυτός που πάσχει ενοχλείται από θορύβους, από τις ομιλίες, από τις φωνές των παιδιών και δυσκολεύεται να βρει υπομονή για να διαχειριστεί αυτά τα ερεθίσματα. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμάται, αποσπάται πολύ εύκολα η προσοχή του. Συχνά υιοθετεί μία επιθετική συμπεριφορά, με άμεση συνέπεια ο κόσμος να απομακρύνεται από κοντά του. Είναι πολύ συχνά θυμωμένος 

Η διάγνωση για την κατάθλιψη

Η διάγνωση για την κατάθλιψη δεν πρέπει να γίνεται από τον πάσχοντα ή το οικογενειακό του περιβάλλον. Θα πρέπει να γίνει από συγκεκριμένο επαγγελματία υγείας, μελετώντας τα συμπτώματα σε συνδυασμό με τη χρονική διάρκειά τους και την έντασή τους. Η διάγνωση βασίζεται σε υποκειμενικές αναφορές και σε στοιχεία τρίτων, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί τέλος στη διάγνωση της κατάθλιψης είναι η επίπτωση των συμπτωμάτων στη λειτουργικότητα του ατόμου (εργασιακή, κοινωνική, διαπροσωπική ζωή), όπως και οι πιθανές αιτίες για τις οποίες δημιουργήθηκαν. Θα πρέπει δηλαδή τα προαναφερθέντα συμπτώματα να μην οφείλονται σε πένθος, στις φυσιολογικές δράσεις ενός φαρμάκου ή σε μία σωματική κατάσταση, όπως είναι ο υποθυροειδισμός.

Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης λύση δεν είναι μόνο η συνταγογράφηση μιας αγωγής, γιατί συχνά κάποιος που έχει κατάθλιψη μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτό και από ένα σημείο και μετά να τροποποιεί τη δοσολογία μόνος του, να αποφεύγει την επίσκεψη στον ψυχίατρο ή στο θεραπευτή του. Αυτό που χρειάζεται είναι μία ολιστική προσέγγιση..

Φαρμακευτική αγωγή όπου απαιτείται, ψυχοθεραπεία, υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, συνεχή προσπάθεια από τον ίδιο τον πάσχοντα..
Το μήνυμα από το εξαιρετικό βίντεο το οποίο σας προτρέπω να δείτε είναι να αγκαλιάσουμε όλοι τα προβλήματά μας, να μην τα αποφεύγουμε και να μην χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους για να τα αντιμετωπίσουμε..

Μιλήστε για την κατάθλιψη, μιλήστε για τα άγχη και τις φοβίες και θα διαπιστώσετε πως σταδιακά η δυναμική και η ισχύς τους θα μειωθεί…

Αναζητήστε βοήθεια.. Γιατί αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουμε τον εαυτό μας να βοηθηθεί ολοκληρωμένα, για να μπορέσουμε να ξανανιώσουμε ευτυχισμένες στιγμές και όμορφα συναισθήματα..

cityculture.gr/ γράφει η Ελένη Σολταρίδου, M.Sc., Phdc

(Για το συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκε υλικό από την ιστοσελίδα ιστότοπο www.google.gr, www.youtube.com, www.who.int, www.dailymail.co.uk, differenciaentre.info, matthewjohnstone.com.au.
Το βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κατάθλιψη μπορείτε να το δείτε στον ιστότοπο https://www.youtube.com/watch?v=zvNuJnh3Yxg)