Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ *η κριτική μας

Written by

Λογοτεχνία  και συναντήσεις με συγγραφείς, στο δρόμο των ταξιδιών σκέψεις και στοχασμοί, ερωτήσεις και απαντήσεις στον οικείο χώρο του εργαστηρίου, στην ατμόσφαιρα μιας πόλης, στα εσωτερικά φαντασιακά τοπία που γεννούν την τέχνη της αφήγησης.

Ιστορίες του κόσμου και των ανθρώπων, μυστικά και τεχνικές αφήγησης,ερεθίσματα και προβληματισμοί, το σύμπαν των βιβλίων και οι φωνές των συγγραφέων, ο διάλογος  των βιβλίων με  τους συγραφείς, η συνάντηση με τον αναγνώστη στο χάρτη των ιστοριών,στον χαρτοπόλεμο των λέξεων,στο λαβύρινθο μιας σκέψης.

Οι κεραίες της εποχής μου (τόμος δεύτερος) του κ. Ανταίου Χρυσοστομίδη, ένα ελκυστικό βιβλίο που καταγράφει την εμπειρία της συνάντησης με διάσημους συγγραφείς, την ανάμνηση εξομολογητικών απαντήσεων στην υποβολή ερωτήσεων που προκαλούν τα βιβλία και η φανταστική πραγματικότητα των ηρώων τους.Ένα ταξίδι στη σκέψη και στο πνεύμα των μυθιστοριογράφων, στην  αύρα των βιβλίων και των δημιουργών, στο φόντο της πραγματικής ζωής όπως την ορίζουν γραπτοί και άγραφοι κώδικες, λογική και φαντασία, συλλογικές δράσεις και ατομικές ουτοπίες.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και ο συγγραφέας το αφιερώνει στους Γιώργο Μπράμο,Μικέλα Χαρτουλάρη και Σταύρο Ξαρχάκο.Στον πρόλογο διαβάζουμε πως το βιβλίο ξεκινά με ένα Νόμπελ και κλείνει με ένα Νόμπελ.Στο πρώτο μέρος ( Κατά Μόνας) του βιβλίου, ο συγγραφέας συνομιλεί με τους: Χέρτα Μύλερ, Μάσιμο Καρλότο, Αντρέι Κούρκοφ,  Πέτερ Εστερχάζι, Αντόνιο Σκάρμετα, Γκράχαμ Σουίφτ και Αβραάμ Γεοσούα.

Στο δεύτερο μέρος (Ανατολή και Δύση),  οι συναντήσεις περιλαμβάνουν τους: Σεμπάστιαν Μπάρυ, Αμίν Μααλούφ, Χαβιέρ Μαρίας, Χένινγκ Μάνκελ, Ντόνα Λεόν, Σάρα Ουώτερς, Ίαν Ράνκιν, Αλάα Αλ-Ασουάν, Νταβίντ Γκρόσμαν, Κάντερ Άμπντολαχ.

Στο τρίτο μέρος(Αμερική, Πάνω Κάτω και Πλαγίως), οι συνομιλίες αφορούν τους: Σέσαρ Άιρα, Εδγάρδο Κοζαρίνσκι, Λεονάρδο Παδούρα, Ντανιέλ Τσαβαρία, Άννυ Πρου, Πίτερ Κάρεϊ, Τζέφρι Ευγενίδη, Ίρβιν Γιάλομ.

Τέλος, στο τέταρτο μέρος ( Μόνο Ευρώπη), οι συγγραφείς Ουμπέρτο Έκο, Ενρίκε Βίλα-Μάτας, Τζόναθαν Κόου, Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, Τούμας Τράνστρεμερ (Σουηδός ποιητής,Νόμπελ 2011) και Περ Βέστμπεργκ (μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας  από το 1997), κλείνουν τον κύκλο των συνεντεύξεων.Τέλος – μετά τις ευχαριστίες- υπάρχει ένα κατάλογος των βιβλίων των συγγραφέων που αναφέρονται στο κείμενο (αποσπάσματα των οποίων οι τηλεθεατές της εκπομπής, «Οι κεραίες της εποχής μας» της ΕΤ1, άκουγαν στη ροή της τηλεοπτικής συνέντευξης από τους παρουσιαστές-εμπνευστές της εκπομπής, στο φόντο των πόλεων ή του προσωπικού χώρου του εκάστοτε συγγραφέα).Ακόμη στο βιβλίο γίνεται αναφορά και των σκηνοθετών που σκηνοθέτησαν τις εκπομπές της ΕΤ1(για την ιδέα, την παρουσίαση και τη μουσική της οποίας,  μας καθοδηγεί η αφιέρωση) και τέλος το ευρετήριο περιλαμβάνει ονόματα καλλιτεχνών, πολιτικών,επιστημόνων και κυρίως συγγραφέων.

Ο κ. Ανταίος Χρυσοστομίδης αναδιηγείται τις συναντήσεις και στον απόηχο  των συνομιλιών, αναδύεται η σχέση συγγραφέα- αναγνώστη, η εκτίμηση και η φιλία, η αγάπη των βιβλίων και η αξία  του πνεύματος.Οι συνομιλίες αναδεικνύουν την προσωπικότητα,το σύστημα σκέψης, το θεωρητικό  υπόβαθρο και τη δύναμη της φαντασίας των  μεγαλύτερων συγγραφέων της εποχής μας.Τα σύγχρονα προβλήματα, η εμπειρία του κόσμου, η πολιτική, οι θεωρίες, ο οραματισμός μιας καλλίτερης κοινωνίας, η Ιστορία και οι ιστορίες των ανθρώπων, η μνήμη, οι αγώνες και οι ηθικές αξίες, η γλώσσα και οι πολυδιάστατοι χαρακτήρες των βιβλίων ,  αντιπαρατίθενται στο ρεαλιστικό και στο φαντασιακό πεδίο και γεννούν καινούργια ερωτήματα.Ερωτήματα που αφορούν το μέλλον των βιβλίων, της τέχνης, των κοινωνιών,το μέλλον των ανθρώπων.

Οι ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν οι συγγραφείς,  πολλές φορές οδηγούν στη χώρα της παιδικής ηλικίας, σε συνομιλίες με παλαιότερους συγγραφείς και άλλα βιβλία, σε εμπειρίες ζωής (όπως ο πόλεμος και οι πολιτικές επιλογές), σε καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και αντιξοοτήτων, σε φιλοσοφικό στοχασμό.Ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου ανακαλύπτει πτυχές της προσωπικής ιστορίας των συγγραφέων που εξηγούν εν μέρει και τις εμμονές της θεματολογίας τους.

Το είδος των ερωτήσεων και ο τρόπος υποβολής τους, αποκαλύπτει πνευματώδεις αποδέκτες της σκέψης των βιβλίων, αναγνώστες με μεγάλη ευαισθησία και δυνατούς συνομιλητές  που εστιάζουν στο ουσιώδες  και στοχεύουν στην προσέγγιση του κόσμου των συγγραφέων.Των ανθρώπων που με τις λέξεις  αναπλάθουν τον κόσμο, δημιουργώντας ένα καινούργιο σύμπαν,  φωτίζοντας σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης, προτείνοντας λύσεις στο όριο του ατομικού και συλλογικού προσανατολισμού.Των συγγραφέων που γίνονται αποδέκτες και εκφραστές των ονείρων σε έναν αέναο μετατοπισμό οραμάτων για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι κεραίες της εποχής μου, ένα βιβλίο πολυεπίπεδης ανάγνωσης, γραμμένο με την  ευαίσθητη ματιά ενός στοχαστή, ενός ευφάνταστου αναγνώστη και δημιουργού, ενός ευγενικού συνομιλητή που ακούει τη σκέψη των συγγραφέων, των συνεργατών και φίλων του. Ανταίος Χρυσοστομίδης : Ένας ταξιδευτής με την απλότητα του ξενιζόμενου και την αρχοντιά του ξενιστή στη χώρα των βιβλίων.

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

«Η μεγαλύτερη επιρροή της ζωής μου στον τομέα της λογοτεχνίας ήταν ο Σαίξπηρ.Ακόμα και σήμερα, κάθε φορά που γράφω ένα μυθιστόρημα, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου υπάρχει κάτι που μου επιβάλλει συναισθήματα, ιδέες  και εικόνες που προέρχονται από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ».Αντόνιο Σκάρμετα(Χιλή)

«Βλέπω συνεχώς το ίδιο όνειρο, ότι κατηφορίζω τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό.Ένα χωριό που πλέον έχει αλλάξει, αλλά υπάρχει ακόμα ίδιο στα όνειρά μου.Τα τελευταία χρόνια βάζω πολύ συχνά τη μουσική του Τσιτσάνη στο αυτοκίνητό μου.Κι είναι μια παρηγοριά για μένα.Αυτά είναι τα συναισθήματά μου για τη μακρινή πατρίδα μου, την Ελλάδα».Σεμπάστιαν Μπάρυ(Ιρλανδία)

«Στα βιβλία μου προσπαθώ να σκέφτομαι τη ζωή με λογοτεχνικό τρόπο».

-Να υποθέσουμε ότι υπάρχουν βιβλία που μας αλλάζουν τη ζωή;(Μικέλα Χαρτουλάρη)

«Σε προσωπικό επίπεδο ναι.Σε κοινωνικό όχι.Κάθε αναγνώστης μπορεί να πει ότι αφού διάβασε αυτό ή το άλλο βιβλίο, άρχισε να βλέπει τη ζωή διαφορετικά.Κι αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη.Δεν πιστεύω όμως ότι ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός  αν έλειπαν οι συγγραφείς.Ξέρετε, κατά τη γνώμη μου, ο σπουδαιότερος συγγραφέας όλων των εποχών είναι ο Σαίξπηρ.Προσωπικά, του χρωστάω πολλά.Είναι αυτός που κατά κάποιον τρόπο με παρακινεί να συνεχίσω να γράφω.Πιστεύω όμως ότι , ακόμα κι αν δεν είχε υπάρξει ο Σαίξπηρ, ο κόσμος θα ήταν ίδιος με αυτόν που είναι τώρα». Χαβιέρ Μαρίας(Ισπανία)

«Πιστεύω πως είναι αδύνατο, όταν κανείς γράφει  για άλλες εποχές, να μη γράφει για το παρόν.Γράφουμε σήμερα…Ταυτόχρονα αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση –να προσπαθήσει κανείς να φανταστεί πώς οι άνθρωποι, στη δική τους ιστορική στιγμή, σε μια διαφορετική κοινωνία, έζησαν πράγματα που εγώ δεν μπορώ παρά να τα βλέπω με διαφορετικό τρόπο». Εδγάρδο Κοζαρίνσκι(Αργεντινή)

«Οι άρρωστοι είναι άνθρωποι που κλαίνε από μέσα τους σαν σε κρύπτες».

«Το βιβλίο είναι  το αυτί που στήνουμε στο χώμα για να αφουγκραστούμε τον κόσμο».

«Ο καλός συγγραφέας  είναι αυτός που καταφέρνει να γράψει ένα βιβλίο γεμάτο σιωπές». Αντόνιο Λόμπο Αντούνες (Πορτογαλία)

Οι κεραίες της εποχής μου. Ένα βιβλίο με τους συγγραφείς στο φόντο των βιβλίων, ένα ταξίδι στη φανταστική θάλασσα  της λογοτεχνίας, στη γύρη των σκέψεων που ταξιδεύουν  στο σύμπαν .

ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ
ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΟΥ  ΙΙ
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ 30 + 1 ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ