Η μητρότητα μου άλλαξε την ζωή

Written by

Η μητρότητα είναι κάτι που μου άλλαξε την ζωή. Μου έδωσε την δυνατότητα να αναθεωρήσω πολλά από όσα πίστευα,να ανακαλύψω πτυχές του εαυτού μου καλές και κακές και δυνάμεις που ξύπνησαν όταν κράτησα για πρώτη την κόρη μου μέσα στην αγκαλιά μου. Στα αυτιά μου αντηχούσε η
φωνή της μητέρας μου όταν θα γίνεις μάνα ,θα με καταλάβεις. Και ναι τώρα την καταλάβαινα.
Τα συναισθήματα ανάμεικτα:  Ανιδιοτελής αγάπη, στοργή, συγκίνηση, άγχος, θυμός…..και σκέψεις, πολλές σκέψεις.,
Ένιωθα ότι ήμουν η μόνη που αισθανόμουν όλα αυτά…..αλλά τελικά δε ήμουν. Κάπου εκεί έξω υπήρχαν εκατομμύρια μαμάδες σαν και εμένα. Ήθελα να μοιραστώ μαζί τους τα συναισθήματα μου, τις σκέψεις μου, να ακούσω απόψεις και εμπειρίες.

Μια ομάδα για μαμάδες

Μια μέρα μέσω του facebook ανακάλυψα μια ομάδα για μαμάδες. Αυτό ήταν ότι ακριβώς έψαχνα. Έγινα μέλος και όταν έβρισκα χρόνο, διάβαζα διάφορα άρθρα τα οποία ανέβαιναν στην σελίδα. Πολλές φορές γελούσα με τις απορίες άλλων μαμάδων αλλά κατά βάθος ήξερα ότι και εγώ τις ίδιες απορίες είχα.

Συμμετείχα σε συζητήσεις, αντάλλασσα γνώμες ,ορισμένες φορές έγραφα άρθρα με διάφορα θέματα και τα κοινοποιούσα στην ομάδα.Κάποιες από τις μαμάδες συμφωνούσαν με τα όσα έγραφα κάποιες άλλες όχ . Κάθε γνώμη και σχόλιο ήταν σεβαστά,τουλάχιστον από την δική μου μεριά. Όμως πολλές φορές παρατηρούσα ότι κάποιοι σχολιασμοί ξέφευγαν από τα όρια του σεβασμού. Προσπαθούσα να απαντώ με ειλικρίνεια και με αρκετή δόση χιούμορ.

Ένα Πάσχα

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη όταν μαζί με τις δύο κόρες μου είχαμε βάψει τα πασχαλινά αυγουλάκια μας. Είχαμε βάλει όλη μας την φαντασία και πολύ χρώμα. Μέσα στην τρελή χαρά ανέβασα μια φωτογραφία των δημιουργημάτων μας στην σελίδα των μαμάδων.
Κάποιες μαμάδες σχολίασαν με πολύ όμορφα λόγια και κάποιες ήταν περισσότερο αυστηρές. Ορισμένες θεώρησαν πως είναι ντροπή τα πασχαλινά αυγά να είναι χρωματιστά και τρικολόρε όπως τα χαρακτήρισαν και ότι πρέπει να τηρούμε τις παραδόσεις.

Τα σχόλια τους με είχαν βάλει σε σκέψεις. Έκριναν κάτι το οποίο φτιάχτηκε από παιδικά χεράκια, έκρυβε μέσα του του όλη την παιδική φαντασία και δημιουργικότητα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η πρώτη σκέψη μιας γυναίκας που έχει παιδιά.

Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε δύο μωρά περί εθίμων και παραδόσεων, θα έπρεπε να είναι η δεύτερη σκέψη τους. Σε ορισμένες είχα απαντήσει, σε άλλες όχι. Εμένα μου αρκούσε που τα παιδιά μου είχαν χαρεί. Είχαν εξωτερικεύσει την φαντασία τους όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε παιδί στην ηλικία τους. Ήθελα να το μοιραστώ μαζί τους, το έκανα αλλά το μετάνιωσα.

Αποχώρηση

Καθώς περνούσε ο καιρός διάβαζα τα σχόλια τους σε άρθρα. Όλο και πιο συχνά παρατηρούσα επικριτικούς σχολιασμούς.  Για τον τρόπο που μια μαμά χειριζόταν το θέμα του θηλασμού, το μεγάλωμα του παιδιού της.  Σχόλια ακόμα  και  για την εξωτερική της εμφάνιση. Άρχισε να με ενοχλεί όλο αυτό και ήταν η ώρα να αποχωρήσω από την διαδικτυακή παρέα των μαμάδων. Ένα δε μου αρέσει & αρκούσε για να δω την δική μου πραγματική ζωή σαν μαμά. Πόσο λάθος ήμουν.

Έψαχνα ορισμένες απαντήσεις μέσα από τον υπολογιστή χωρίς να ακολουθώ το μητρικό μου ένστικτο. Ήθελα να μοιραστώ αυτό το τόσο μοναδικό συναίσθημα αντί το απολαμβάνω. Ένιωσα καλύτερα, έκανα την αυτοκριτική μου. Αναρωτήθηκα τι μπορεί να κρύβει η κάθε μαμά μέσα της και το εξωτερικεύει μέσω του πληκτρολογίου. Το ίδιο σκέφτηκα και για εμένα. Κράτησα τα θετικά και τα αρνητικά. Εξάλλου κι εγώ ήμουν μια μαμά που είχα τα καλά και τα άσχημα μου. Μεγάλωνα τα παιδιά μου με τον δικό μου, μοναδικό τρόπο. Ο καλύτερος κριτής μιας μάνας είναι το ίδιο της το παιδί και κανένας άλλος, πόσο μάλλον εικονικός.

Η μητρότητα και οι μαμάδες στην καθημερινότητα

Στην καθημερινότητα μου συναντώ πολλές μαμάδες. Η κάθε μια είναι ξεχωριστή. Έχει τον δικό της τρόπο να δείχνει την αγάπη της,τον θυμό της και την φροντίδα της. Μπορώ και τις παρατηρώ, χωρίς να κρύβομαι πίσω από το πληκτρολόγιο.Μπορώ να παίρνω και να δίνω συμβουλές, να ακούω απόψεις και γνώμες κοιτώντας μέσα στα μάτια τους και όχι μια οθόνη υπολογιστή.

Η ζωή μας πλέον έχει γεμίσει καλώδια, κωδικούς και γυμνασμένα δάκτυλα από τις ατελείωτες ώρες πληκτρολόγησης. Τα πάντα εκτελούνται μέσα από λογισμικά και προγράμματα.
Υπάρχει όμως κάτι που θα έπρεπε να μείνει μακριά από όλα αυτά……η μητρότητα.

cityculture.gr/ γράφει η Θεανώ Παναγούδη