Η Ομαδική έκθεση «ΠΡΟΣΩΠΑ» στη Chalkos Gallery

Written by

Η Ομαδική έκθεση «ΠΡΟΣΩΠΑ» στη Chalkos Gallery είναι μία από τις πέντε θεματικές εκθέσεις που σχηματίστηκαν στο πλαίσιο της 4ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση (Νοέμβριος 2017)

Οι φωτογραφικές ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι οι «Φωτοπόροι», «ΚΛΙΚers», «Φ», ενώ τις εκθέσεις επιμελείται ο Τάσος Σχίζας.

 

Ομαδική έκθεση «ΠΡΟΣΩΠΑ»

Τα «Πρόσωπα» δεν είναι παρά καθημερινές ανθρώπινες προσωπογραφίες. Πρόσωπα ανώνυμα, που καθένα από αυτά φέρει το δικό του μήνυμα ζωής ή και της αντίθεσής του με αυτή. Είναι ένα στίγμα στο σήμερα που εστιάζει με διαφορετικούς τρόπους στο βλέμμα, την ψυχή, τον πόνο, τους φόβους και τις ανθρώπινες ανησυχίες. Το ασπρόμαυρο των φωτογραφιών είναι η διαχρονική τους δυναμική αλλά παράλληλα η ενοποιημένη αντίθεση των χρωμάτων τους αποτελεί πρόταση απέναντι στον κατακερματισμό και την αποδόμηση της σημερινής εποχής.

Ομαδική έκθεση Πρόσωπα

Κυριάκος Λοφτσίδης, 4 Γενεές

Τα «Πρόσωπα» μοιάζουν με κωδικοποιημένες ιστορίες που προβληματίζουν τον θεατή και τον προ(σ)καλούν να συνθέσει στο μυαλό του το δικό του σενάριο πίσω από τα πρόσωπα των φωτογραφιών. Πορτρέτα που δεν είναι στιλιζαρισμένα και τέλεια, όπως προβάλλονται από τη σύγχρονη διαφήμιση, αλλά πορτρέτα που διαλέγονται με τον χρόνο, τη φθορά, τη φτώχεια, την κοινωνία. Γύρω από τις προσωπογραφίες κυριαρχεί ένα μυστήριο και ταυτόχρονα μια αλήθεια που δεν επαναλαμβάνεται αλλά διαφοροποιείται ανάλογα με την τεχνική του κάθε φωτογράφου.

Ομαδική έκθεση Πρόσωπα

Ντίνα Κυριάκου, Broken faces

Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φέρνει την πόλη σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να αφήσουν το φωτογραφικό τους αποτύπωμα, να έχουν καλλιτεχνικό δημιουργικό λόγο. Η έκθεση «Πρόσωπα», πέρα από τα πρόσωπα των φωτογραφιών της, προβάλλει τα πρόσωπα των καλλιτεχνών, των φωτογράφων της Θεσσαλονίκης που έχουν καλλιτεχνική φωνή, προσωπικό στυλ και προοπτικές. Να σημειώσουμε την άρτια επιμέλεια του Τάσου Σχίζα στη Chalkos Gallery, αφού η ευρηματική τοποθέτηση των έργων κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη χωρίς να κουράζει τη ματιά του. Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «ΠΡΟΣΩΠΑ»

Ομαδική έκθεση Πρόσωπα

Δήμητρα Κόμναρη, Life Matters

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση  «ΠΡΟΣΩΠΑ» αλφαβητικά: Δημήτρης Βαρδακαστάνης, Λουλουδιά Γρέδη, Δήμητρα Κόμναρη, Ντίνα Κυριάκου, Κυριάκος Λαφτσίδης, Αλεξία Λεχωνίδου, Χρύσα Προύσαλη, Μαρία Σαμολαδά, Ηλίας Σεφερίδης, Νόπη Σωτηριάδου, Ιωάννης Τζέμος, Παναγιώτης Τσούτσας, Κατερίνα Χατζηαβράμογλου, Ιωάννα Χατζηιωάννου, Τάσος Χίος, Γιώργος Χρηστινίδης, Γιάννης Χρυσοστόμου. Καθένας από τους 17 φωτογράφους συμμετέχει με 3 έως 10 φωτογραφίες, ενώ συνολικά τα έργα είναι 95.

Info

4η διοργάνωση Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση (Νοέμβριος 2017)
Ομαδική έκθεση «ΠΡΟΣΩΠΑ» – Chalkos Gallery
Ιουστινιανού 21, τηλ. 231025 0956
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. – Παρ. 18:30-21:00, Σαβ. 11:00-15:00

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα